Tomater – dyrk dine egne

Tomater kan dyrkes inne, på balkongen eller ute i hagen, så lenge de får sol mesteparten av dagen.

Tomater – dyrk dine egne

Vitenskapelig navn (Latin): Solanum lycopersicum
Familie: Potetplanter (Solanaceae)

Stripete, lilla, svarte eller grønne? Når du dyrker tomater hjemme, er det du som bestemmer. Det finnes over 7500 tomatsorter å velge mellom, så hopp over kjedelige butikktomater som har blitt fraktet over hele verden, og sats på noe du selv liker.

Smaken av hjemmedyrkede tomater er uovertruffen, i tillegg er de enkle å dyrke. Gi dem god jord, næring, støtte, sol og vann, så vil de gi deg mengder av frukt som belønning. Her gir vi deg tipsene for å maksimere avlingen.

Vår mest populære grønnsak

I dag er tomaten vår mest populære grønnsak, og dens historie er spennende. Tomaten stammer fra Sør-Amerika, nærmere bestemt Peru, og kom til Europa først på 1600-tallet. I dag blir den hyllet som både sunn og velsmakende, men i begynnelsen ble tomaten ansett som dødelig giftig på noen steder. Det var til og med en forestilling i England der en «dumdristig» mann slukte en skål med tomater, foran et skrekkslagent publikum, med en kiste ved siden av seg. At han overlevde hver gang hjalp lite, å spise tomat ble ikke vanlig før mye senere, men da slo det gjennom bredt, franskmennene begynte til og med å kalle tomaten for kjærlighetsfrukten.

Forskjellige typer tomater

Tomater deles inn i høye sorter, busktomater og hengende tomater. De to sistnevnte egner seg best hvis du vil dyrke på balkong eller innendørs, men kan også dyrkes utendørs. Høye tomater trenger støtte fra et espalier eller en spiralstøtte, det finnes både drivhusvarianter og sorter som passer for dyrking under åpen himmel. Tomater for utendørsdyrking er litt mer hardføre enn andre og er praktiske hvis du ikke har et drivhus.

Tomater grupperes også i plommetomater, bifftomater, cocktail- og cherrytomater, pæretomater, druetomater og klassiske runde tomater. Det er egentlig bare formen og størrelsen som avgjør hvilken gruppe tomaten havner i. Små tomater er ofte morsomme å plukke og spise rett fra planten, mens større tomater er veldig gode på grillen.

Se alle våre tomatfrø 

  

Slik dyrker du tomater

1. Så tomatfrø

Så frøene i såbrett, små potter eller i en spireboks. Pass på at såingen ikke tørker ut, et minidrivhus eller gjennomsiktig plastikk med hull over hjelper til. Plasser plantene lyst. Hvis du forkultiverer før sollyset kommer tilbake om våren, bør du ha plantebelysning, ellers går det ofte bra å dyrke dem i vinduet. Hvis plantene får for lite lys, vil de bli lange og ranglete.

Når frøene har spiret og småplantene har vokst fram, kan plantene plasseres kjøligere. Det er ikke stengt nødvendig, du kan også bare sørge for at de ikke brenner seg i den varme vårsolen i vinduet.

Når skal tomatfrøene sås? Så frøene innendørs mellom februar og april for så å plante ut når være tillater det. Hvis du sår busktomater for innendørs dyrking, kan du så året rundt så lenge du har plantelys.

2. Pott om tomatplantene

Plant om plantene i større potter etter hvert som tomatene vokser og rotsystemene fyller ut de mindre pottene. Første ompotting bør gjøres når du kan se store tomatblader i tillegg til de såkalte hjertebladene (det første, litt svakere bladparet).

Plant stilken så dypt at det nederste bladparet havner akkurat over jordoverflaten, da vokser nye røtter ut fra stilken og tomatplantene blir kraftigere.

Etter noen uker begynner næringen i jorden å avta, og da er det på tide å regelmessig gi næring, for eksempel med en god tomatnæring, bokashivann eller gullvann – du kan enkelt lage ditt eget gjødselvann.

3. Tid for å plante ut tomatene

Når frostnettene er over, og temperaturen utendørs er over ti grader døgner rundt, er det på tide å plante ut tomatene i en godt drenert, næringsrik jord, for eksempel en spesialgjødslet jord for tomater. Frilandstomater klarer seg bra utendørs, mens drivhusvariantene bør plantes i drivhus eller dyrkingstunnel. Les på frøposen hvis du er usikker.

  • Plant tomater i potte eller bøtte
    Tomater vil ha mye jord, så sats på store potter (15–20 liter) eller en praktisk tomatpotte som gir støtte etter hvert som tomaten vokser. Potten bør ha dreneringshull slik at overflødig vann kan renne bort, og legg gjerne litt lecakuler eller småstein i bunnen for bedre drenering.
  • Plant tomater i drivhus
    Hvis du har gleden av å eie et drivhus eller en dyrkingstunnel, kan du plante akkurat de tomatsortene du ønsker – til og med de høye variantene, men sørg for at de får god støtte, fest tomaten langs støtten med tomatklyper eller snor.
  • Plant tomater på friland og i plantekasse
    Hvis du vil plante tomater utendørs på friland eller i pallekarm, er det bra å velge frilandsvarianter, de tåler vind og regn bedre, men trives fortsatt best hvis du planter dem på et solrikt sted i le. Plant plantene dypt, med en avstand på 50–60 centimeter.

4. Vann og gjødsle regelmessig

Vann og gjødsle jevnlig i løpet av sommeren. Dette er spesielt viktig i plantekasser og potter, der jordmengden er mindre og næringen går raskt tom. Hvis du har problemer med å holde styr på gjødslingen, hjelper det å blande biokull i jorden, som frigjør næring over lang tid, litt om gangen. Det er også mulig å bruke langtidsvirkende gjødsel.

Husk å tyve tomatene

Høye tomater bør tyves. Det betyr rett og slett at du fjerner små sideskudd i grenvinklene, slik at de ikke stjeler energi fra hovedgrenene som produserer tomater. Busktomater og hengende tomater trenger vanligvis ikke å knipes på denne måten.

Beskjæring av høye tomater

Mot slutten av sesongen, hvis tomatene ikke har rukket å modne, kan du toppe planten og også klype av litt blader fra bunnen opp til den nederste tomatklasen, da legger planten mer energi på å modne tomatene.

Samplanting

Tomater trives godt i samplanting med for eksempel salat og basilikum, utnytt gjerne plassen rundt stammen til dette.

Plant ferdige tomatplanter?

Rakk du ikke så frøene? Ikke noe problem. Du kan også kjøpe ferdige tomatplanter i april, de gir like gode resultater.

Unngå skadedyrangrep

Tomater kan noen ganger bli angrepet av sykdommer og mugg. For å forebygge så godt det kan, bør du ha god avstand mellom plantene og lufte ofte i drivhuset.

Soppangrep som meldugg vises som flekker på bladene, det er vanlig mot slutten av sesongen når regn og luftfuktighet øker. Fjern angrepne blader så snart du ser dem. Ikke dyrk poteter og tomater i nærheten av hverandre, helst ikke engang på samme tomt, siden potetmugg kan spre seg med vinden til tomatene.

Angrep av skadedyr, lus og hvite fluer er ofte mindre når du dyrker utendørs, der rovdyr kan spise dem opp. I drivhus kan du bruke kjøpte rovdyrskadedyr, du kan også åpne opp drivhuset av og til for å gi rovdyrene tilgang.

Les mer om bekjempelse av skadedyr

Høsting av tomater

Å høste egne tomater er fantastisk. Høst tomatene dine før frosten kommer om høsten. For å fremskynde modningen kan du toppe de høye tomatene mot slutten av sesongen og fjerne grener fra bunnen opp til den nederste tomatklasen. Hvis tomatene ikke har rukket å modne før frosten kommer, kan du la dem modne på en tallerken innendørs. Det er også deilig å lage syltetøy av grønne tomater.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du

 

Du er her:


Cherrytomat 'Supersweet 100'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Cherrytomat 'Tiny Tim'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer

Cherrytomat 'Tiger'

Flerfarget

7990
5 for 4
Les mer

Dvergkirsebærtomat 'Tiny Tim'

3990
5 for 4
Les mer

Cherrytomat F1 'Sakura'

Rød

8490
5 for 4
Les mer

Tomat 'Maja'

4990
5 for 4
Les mer

Bifftomat 'Coeur de Boeuf'

3990
5 for 4
Les mer

Tomat F1 'Harzfeuer'

Rød

5490
5 for 4
Les mer

Tomat 'Tigerella'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Plommetomat 'S. Marzano 2'
Nyhet

Plommetomat 'S. Marzano 2'

Rød

6490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen