Dyrke tomater

Å dyrke sine egne grønnsaker er en artig hobby for mange hele sommerhalvåret. Man sår frø, merker opp, og så vanner man omsorgsfullt mens man venter på at de første tegnene på liv skal søke seg opp og ut av den mørke jorda. Eller så kan du begynne med en ferdigvokst plante.

Hva må man tenke på når man dyrker tomater?

Å holde tomatplanter er en herlig hobby. Det spirer i hagen, og for hver dag som går, har plantene dine vokst seg høyere og sterkere.

 • Plassering
  De krever ikke stort mer enn en solfull plass og beskyttelse fra sterk vind. Det optimale er selvsagt hvis du har ditt eget drivhus, men det går også fint å gro tomatplantene dine på en altan eller balkong. Sett planten din i en bunndrenert potte i en større modell. Ikke plant dem altfor tett (ca. 2–3 planter per meter er passelig)
   
 • Temperatur
  Tomatplanter liker sol og varme og har det ikke bra i kulde. Pass derfor på å beskytte tomatplantene dine mot altfor kalde forsommernetter. Ta pottene inn om natten, eller dekk dem til for å hjelpe dem å holde varmen. Venn dem gradvis til å stå ute etter hvert som det blir varmere.
   
 • Vanning
  En tørst tomatplante signaliserer tydelig at den vil ha vann. Vann den rikelig og regelmessig i en bunndrenert potte, så har den det aller best.
   
 • Gjødning
  Gjødning er også bra å gi regelmessig, helst en flytende type du blander i vannet.
   
 • Jord
  Frisk jord gir friske planter. Tomater vil ha 15–20 liter jord per plante, så ta den største potten som får plass på det stedet du har valgt ut. Hvis du vil dyrke planten fra bunnen av, skal frøene sås relativt tidlig, men ellers pleier det å finnes flotte planter å starte tomatdyrkingen med i butikken.
   
 • Forsterke tomatplantene
  Et tips hvis du dyrker tomater som vokser rett opp er å forsterke dem med en stabil pinne de kan klatre i. Planten vokser raskt, og uten støtte kan stilken i verste fall knekke.
   
 • Fjerne sideskudd
  Pass på å fjerne de nederste bladene så stilken får vokse seg sterk og ta bort sideskudd noen ganger i uken i vekstperioden.

Velg riktig tomatsort

Det finnes forskjellige tomater med ulik sødme, smak og farge. Gule er like fine som røde, og de utgjør et vakkert innslag på sommerbordet ved middagstid. Cherrytomater er små og gode og ikke minst vakre å ha på verandabordet, siden planten sjelden blir høyere enn 30 cm.

Busktomat er en annen, mindre variant, og det finnes også ampeltomater, der planten, som navnet antyder, passer til dyrking i ampelpotter, da de hengende kvistene bugner vakkert med mange tomater når det endelig er på tide å høste.

Spør i butikken hvordan de ulike tomatplantene bør plantes. Ikke alle passer til pottedyrking, så pass på at du velger riktig sort.

Les mer

Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc