Tomater – dyrk dine egne

Tomater kan dyrkes inne, på balkongen eller ute i hagen, så lenge de får sol mesteparten av dagen.

Tomater – dyrk dine egne

Vitenskapelig navn (Latin): Solanum lycopersicum
Familie: Potetplanter (Solanaceae)

Nyhøstede, solmodne tomater rett på tallerkenen er en deilig luksus for de fleste. Tomater er dekorative, lette å lykkes med og givende.

Ulike tomatsorter

Det finnes mange ulike typer tomater, og tomatenes farge, form og størrelse varierer i likhet med plantens vekstmåte. Bifftomatene er normale tomater med noe større størrelse som trenger støtte under vokseperioden, gjerne bundet eller i espalier. Det samme gjelder plantene som gir mindre tomater, selv om belastningen fra fruktens tyngde ikke er like stor. Busktomater vokser imidlertid ikke like høyt, og trenger sjelden støtte.

Se alle våre tomatfrø 

Så tomatfrø eller plante tomatplanter?

Er du ute i god tid kan du begynne å så tomater inne fra februar. En enklere variant er å kjøpe små planter i april og plante dem om i større potter. Busk- og cherrytomater dyrkes med fordel i potte på balkong, vinduskarm og terrasse. I drivhus og pallekarm trives de høyere sortene enda bedre slik at de kan få hjelp av oppbinding med pinner og snører fra taket. Det finnes også sorter som passer godt i ampler og kasser, disse knipes vanligvis ikke men har et mer buskete utseende.

Finn tomatplanter blant våre grønnsaksplanter

Dyrke tomat i potte, bøtte eller pallekarm

Skal du dyrke i potte på balkong eller terrasse, er det best om potten rommer mellom 4 og 10 liter jord og er cirka 40 cm bred. Høye og smale kar eller en bøtte fungerer også bra. For at tomatplanten ikke skal stå vått er det viktig at det er hull i bunnen av karet slik at overskuddsvann kan renne ut. I en pallekarm kan du plante tomatene dine sammen med for eksempel salat. Bruk et espalier som støtte og så salat i forkant.

Så og plante tomat

Så tomatene inne fra februar til april i såkasser eller små potter på ca. 7x7 cm. Regn med at det tar rundt 8–10 uker før utplanting.

  • Fyll pottene med 2/3 grønnsakjord eller økologisk blomsterjord, topp opp med såjord og vann før du sår.
  • Så frøene og dekk med et tynt lag såjord.
  • Fukt det du har sådd med en sprayflaske.
  • Sett pottene på et lyst og varm sted i minidrivhus eller dekk med en plastpose med hull for å holde såingen fuktig og varm.
  • Når frøene har grodd kan de plasseres svalere, men det trengs fortsatt mye lys. Benytt gjerne en plantelampe.

Tid for omplanting

De små plantene skal plantes om når du kan se ordentlige tomatblader i tillegg til de første såkalte hjertebladene/frøbladene.

  • Bruk grønnsakjord eller økologisk blomsterjord og velg potter som er ca. 12 cm i diameter, gjerne med litt høyde. Du kan også plante om i skylte melkekartonger, lag da hull i bunnen og skjær av toppen.
  • Vann regelmessig, tomatplanten henger fort dersom den blir for tørr.

Plant tomatplantene ut

Etter noen uker er det tid for å plante tomatene der de endelig skal vokse opp.

  • Bruk kraftig velgjødslet jord, som for eksempel grønnsakjord. Dette gjelder også for ferdige planter.
  • For beste resultat skal du plante plantene med en avstand på rundt 40 til 60 centimeter. De skal stå dypere enn under fordyrkingen, slik at nye røtter kan vokse ut fra stammen. Det er gunstig å løsne på jorden og vanne den regelmessig.

Stell av tomatplanter

Tomaten vil gjerne ha mellom 20–30 grader hele tiden, og skal stå beskyttet mot kraftig regn og sterk vind, men samtidig i sola. Disse krav kombineres med et veldig stort behov for både vann og næring, så du må hjelpe tomatplantene dine med omfattende vanning og tilskudd av næring. Innsatsen du gjør vil imidlertid resultere i en omfattende avling, så all energien du legger ned i tomatplantene dine vil betale seg i rikelige og gode avlinger.

  • Plassering
    Tomater modner i solen, så velg en solrik og varm plassering i le. Et drivhus er det beste stedet å la tomatene vokse på, men flere sorter kan altså også dyrkes utenfor drivhusets fire vegger.
  • Vanning
    Vann regelmessig, du kan se at bladene henger dersom tomatplanten blir for tørr. 
  • Jord
    Jorden må være næringsrik og også ha en bra drenerende effekt. Siden tomatplanten er tørst, er det også viktig at jorden kan holde på fuktigheten. Skal vi gå inn i detaljene er en pH-verdi på jorden mellom 6 og 7 å foretrekke for gode forutsetninger.
  • Næring
    Vann med vekstgjødsel under hele dyrkingssesongen, følg doseringen på flasken. Jordens næring holder ikke til hele sesongen.
  • Beskjæring og støtte
    Busk- og ampeltomater trenger man vanligvis ikke å knipe. De får et mer buskete utseende og klarer seg uten støtte. Høye tomatsorter må knipes, det betyr at du plukker bort de små skuddene som vokser i grenfoldene. De må også bindes opp med hjelp av pinner og snøre. Enkelte sorter kan bli opp mot 2 meter på fordelaktige plasser. Når den fjerde eller femte klasen med blomster på høyden begynner å vokse frem, er det en god idé å binde opp planten og knoppe den. Du må gjerne riste litt på planten under blomstringen for lettere befruktning.

Forebygge skadeangrep

Tomater er en av plantene som kan rammes av både sykdommer og skadedyr. Det kan handle om bladlus og mellus, spesielt i drivhus. Ved å dusje plantene kan du unngå de verste angrepene. Det er ganske vanlig at tomatplantene rammes av soppangrep, bakterier eller virus, og grunnen til det er dyrkeforhold som ikke er spesielt gode. Det er viktig å plante med riktig avstand mellom plantene, lufte dem og skifte ut jorden helt mellom hver årstid.

Se opp for kulden

Når varmen kommer er det på tide å venne tomatplantene til utendørsklimaet. Begynn forsiktig med noen timer på et varmt sted uten direkte sol og øk suksessivt til hele dager og full sol. Tomater liker ikke kulde, og blir det under 10 grader skades bladene lett. Ta inn eller dekk plantene med fiberduk for å unngå frostskader.

Tomatfakta

  • Tomaten kalles også for paradiseple eller kjærlighetseple.
  • Modne tomater har ikke så lang holdbarhet og skal ikke oppbevares i kjøleskapet – den ideelle. oppbevaringstemperaturen for tomater er 14 plussgrader for beste smak.
  • Finnes to hovedtyper tomat – vanlig tomat og busktomat.
  • Lett å dyrke men veldig følsom overfor frost, sterk vind og visse sykdommer.
  • Gir veldig mye frukt, noe som gjør at tomatplanten er avhengig av mye vann og næring.
  • Botanisk sett regnes tomatens frukt for å være bær.
  • Den største tomaten som har blitt dyrket frem veide 3,53 kilo og ble dyrket av Gordon Graham i Oklahoma i 1987.

Flere tips og råd

Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du

Du er her:


Kirsebærtomat 'Cereza Amarilla'

3990
Les mer
Cherrytomat 'Supersweet 100'
50%

Cherrytomat 'Supersweet 100'

Flerfarget

2995 5990
Les mer

Plommetomat 'San Marzano'

3990
Les mer

Tomat 'Maja'

4990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen