Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du

Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du

Å dyrke sine egne grønnsaker er en stor trend. Kanskje fordi vi har blitt mer bevisst på hva vi spiser. Vi har begynt å dyrke mer i en mindre skala på terrasse og balkong, og mye av de «nye» vekstene er tilpasset hobby dyrking. Det finnes mye og velge mellom når det gjelder grønnsaker fra frø, men det kommer mer og mer som små planter, også ferdige planter med frukten på.

Vekstplassen

Før dyrket man utelukkende i kjøkkenhage eller drivhus. Nå benytter vi oss mer av krukker, spann og plantekasser når vi dyrker våre grønnsaker. Du kan i prinsipp bruke hva som helst å dyrke i, bare det ikke blir for smått. Det er også viktig at det er hull i bunn slik at overskuddsvann kan renne ut.

Jord, vann og næring

Grønnsaker trenger mye vann og næring for å gi en god avling. Salat har en tendens til å bli besk om den får for lite vann. Når vi dyrker i en krukke eller plantekasse, stiller det høye krav til jorden og den næring vi tilsetter. Velg med fordel en miljømerket jord og gjødsle med tilpasset næring. Poteter krever et dypt jordlag slik at knollene har plass til å utvikle seg.

Populære sorter og kjøpe som plante

Salat – Plant i større krukker og høst etter 2-3 uker, deretter kan du fortsette å høste hele sesongen.

Tomat – Busk, vanlig eller Cherry tomat, det er mange varianter og velge mellom. Tomater trenger mye vann, lys og næring.

Agurk – Mange sorter trives best i drivhus, men det finnes også sorter for utendørs dyrking i beskyttet leie.

Squash – Lett og få til, gir en rik avling.

Chili – Mange sorter med både røde og gule frukter.

Poteter – Driv frem spirer før du setter de ute.

Spiselige blomster – Forbedrer salaten med sine vakre og fargeglade kronblad.

Vekstforhold

Dyrker du grønnsaker på samme sted år etter år kan det være lurt og bytte plass på gulrøtter, poteter, kål osv. hvert år, da minsker du risikoen for sykdommer, skadedyr og utarmet jord.

Små tips

  • Utnytt plassen – dyrk i høyden. La bønner og erter klatre på espalier i bakkant for å skjerme og skape en rom følelse. Plant mangold med sine fargeglade stilker i fremkant.
  • Dekk jorden med fiberduk før du sår utendørs. Da blir jorden varm tidligere på våren. Fiberduk beskytter også mot fugler som er på jakt etter frø.
  • Grønsaker og krydder trenger ikke dyrkes bare for å spises, mange er også vakre som dekorasjon sammen med sommerblomster.