Dyrking i terrarium eller planteanlegg – den siste trenden innen planter

Dyrking i terrarium eller planteanlegg – den siste trenden innen planter

Interessen for dyrking er stadig økende. Den siste trenden er dyrking i glassboller, glasspotter, hengende glasskuler eller i flasker. En trendy og elegant måte for dyrking av grønne planter i hjemmet ditt på. Du kan bruke både lukket og åpen dyrking, og bare fantasien setter grenser for hva du kan gjøre med plantene dine.

Lukket dyrking

I en glassbeholder med lokk kan du skape en egen verden med et eget økosystem. Det er ikke nødvendig med vanning, bortsett fra vannet du tilfører ved starten som sirkuleres og gjenbrukes i systemet. Velg planter som liker fuktighet for denne type dyrking, for eksempel bregner, adiantum, mose, orkideer og begonia.

Åpen dyrking

Ved åpen dyrking er det enklest å plante sukkulenter eller små grønne planter som ikke krever mye vann. Det kan du gjøre i en åpen glasspotte eller en vase. Såkalte airplants eller luftplanter, som er planter fra Tillandsia-slekten, er godt egnet til å plassere i åpne glasskuler som henges i taket, gjerne i gruppe. Disse trenger ikke jord, og de vannes ved å dusjes noen ganger i uken, eller bades annenhver uke.

Slik gjør du:

Fyll bunnen på beholderen med små steiner. Deretter fyller du på med jord til en passende høyde, litt nedenfor halvdelen anbefales. Sett ned ønskede planter og vann. Du kan også legge litt mose eller noen pene steiner på jorden mellom plantene. Dekorer med greiner, kongler, pyntefigurer, krystaller eller andre ting du liker. Sett på et lokk eller dekk til med plast i et lukket system, så det blir helt tett. Plasseres på et lyst sted. Avhengig av hva du har plantet, kan terrariet godt stå et stykke inn i rommet. Det kan også settes i et mørkere hjørne, hvis du bruker en plantelampe.

Barnas egne terrarier

Dette er det flott å gjøre sammen med barna. De synes det er gøy å plante noen små planter. Plukk gjerne noen små skudd eller frø i naturen for å se om de vokser. Barna kan deretter dekorere med små leker som legofigurer, plastdyr, fine steiner eller andre ting de liker, og skape et eget lite landskap.

På bildene: I de hengende glasskulene er det lagt i tillandsia. Man kan dekorere med stein og bark etter ønske. I glasslykten og vasen har vi lagt grønn mose nederst. Deretter har vi lagt på litt jord, som vi har plantet ulike småplanter i, øverst har vi lagt på mose og pyntebark. Til «lykten» har vi valgt kaktuser og planter som ikke trenger mye vann, i og med at det er en åpning mellom glasset i bunnen og fatet.

Vil du vite mer?

Her finner du tips, inspirasjon og råd om hvordan du tar vare på plantene dine >>

Flere tips og råd finner du på: plantasjen.no.