Einer – planter og stell

Einer er et vintergrønt nåletre som på grunn av kuldebestandighet er svært vanlig forekommende i Norden. I Norge vokser einer vilt i hele landet. Det blir antatt at eineren har kommet via Danmark i forbindelse med at innlandsisen smeltet for nærmere 12 000 år siden.

Einer – planter og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Juniperus communis
Familie: Sypressfamilien (Cupressaceae)

Tips og råd for deg som vil plante einer hjemme

Hvis du ønsker å plante en einerbusk i hagen, så er den svært lettstelt som busk. Det finnes imidlertid mange forskjellige typer i dag, så du bør begynne med å finne ut hvilken type du skal ha. Du kan nemlig bruke einer som markdekker, frodige busker, smale hekker eller som små trær. Det mest avgjørende er din tålmodighet samt hvilke forutsetninger du har i hagen din, eller stedet du vil plante på.

Selv om einer er meget tilpasningsdyktig så foretrekker den åpne steder i sol eller halvskygge. Den er til og med sensitiv mot altfor våt jord, og kan ha litt problemer med å etablere seg i begynnelsen. Når den først har etablert seg, så er den en utrolig hardfør plante som ikke kommer til å råtne eller dø i første omgang. Hvis du vil prøve å plante einerbusker i hagen, har vi satt sammen en guide med informasjon om hva du skal gjøre for at busken skal trives og gro så godt som mulig.

Guide for en vellykket planting:

  • Det beste tidspunktet for å plante einer i hagen er om våren, før det har blitt for varmt ute.
  • Grav en grop der du ønsker å plassere eineren, og sørg for å gjøre gropen dobbelt så bred som einerens rotklump.
  • Frigjør eventuelle sammenfiltrede røtter på utsiden av rotklumpen, og sett den i gropen så den øvre delen er rett ovenfor jordoverflaten.
  • Fyll på med humusrik jord og klapp til så eieren står stødig. Deretter kan du med fordel gi eineren rikelig med vann.

Stell: slik tar du vare på eineren din

En nyplantet einer bør vannes i løpet av den første vekstsesongen, slik at røttene utvikles godt. Du kan beskjære eineren lett hvis du ønsker det, men det er sjelden nødvendig i Norge. Denne planten trives best i jord som er lett, tørr og mager. Den trives ikke i jord som er for våt.

Du trenger ikke å tenke på å vanne oppvokste og godt etablerte einere. De sørger selv for vanntilførsel, gitt at de står i normal jord. Disse steller du ved å fjerne døde barpartier og greiner regelmessig, for på denne måten å redusere risikoen for soppangrep samt for å holde eineren vakker og frisk.

Einer Juniperus Communis

Bruksområder

Einer og einerbær innen matlaging

De bærene som kommer fra hunnplantene, einerbær, brukes ofte i kjøkkenet der de med sin aromatiske karakter er populære smakstilsettere i marinader, sauser og viltretter. Mange velger også å gni inn kjøtt fra lam, flesk og nøtter i knuste einerbær. Og nettopp knuste einerbær brukes også til å lage einerbærsdrikke og brennevinskrydder. Ofte blir også einerens ved og bark brukt til røking av kjøttprodukter.

Einer som treslag og treverk

Veden fra eineren har en lys splint med en mørkere, brunrød kjerne. Det er et seigt og glatt treverk som derimot har en svært god holdbarhet. Det brukes derfor ofte til treskjæring, tredreiing og møbelsnekring. Selve stammene ble tidligere brukt til å bygge gjerder, noe som i den senere tid er gjenopptatt. De seige røttene har også vist seg å være nyttige til fletting, blant annet av kurver.

Medisinske bruksområder

Plantens bærkongler, einerbær, brukes innen medisin som et urindrivende middel. De brukes også i flere ulike blodrensende kurer, der bærene fungerer rensende ved å øke utskillelsen av slaggstoffer via urinen. Av samme grunn brukes bærene også ved nedsatt nyrefunksjon.

På de fleste einerplanter forekommer det også noe som kalles for kikbær. Det er en slags misdannelse av nålene på einer forårsaket av einergallmygg. Disse bærene som sitter på greinspissene ble før i tiden brukt innen folkemedisin til å kurere kikhoste, etter at de var kokt i melk.

Einer – en busk og et tre med mange navn

Det vi i dag kaller for juniperus communis finnes i mange ulike arter, og under flere navn i Norge. Det er et av de mest utbredde nåletrærne i verden. I Sverige finnes det til og med egne sorter som går under navnene suecia , fjelleiner på norsk, og kantarell. Suecian kjennetegnes av de lysegrønne nålene og hengende greinspissene, mens kantarellen er en bred og skålformet variant av einerbusken.

I Norge vokser vanlig einer vilt i hele landet, med varierende form og størrelse. Det er ikke bare vi mennesker som liker eineren. De som har einer i hagen, må nesten regne med å få besøk av såvel hare, elg og rådyr som av orrfugl og storfugl. Denne planten er nemlig en delikatesse for mange dyrearter, og både plantens kvister, bær og frø lokker de sultne magene.

Einer finnes både i skog og mark, på beitemarker og i hager. Einertreet kan bli opptil 14 meter høyt, selv om det er langt mer vanlig at det blir rundt 6 meter høyt. Bar av einer er ganske karakteristiske da de sitter tre og tre samlet i kranser, noe som skiller eineren fra ville nåletrær.

Interessante, korte fakta

  • Einer brukes ofte som landskapstre.
  • Einertreet kan bli opptil 14 meter høyt, men det oppnår vanligvis en høyde på ca. 6 meter.
  • Det kan bli over 500 år gammelt.
  • Einerbusken blir som oftest fra 30 cm til 9 meter, og fra 1 til 6 meter bred.
  • Den har et grunt men kraftig og utbredt rotsystem.
  • Har mange ulike vekstformer, fra krypende til helt opprett vekst.
  • Tilhører kategorien særbu, noe som betyr at hver einer er en hann- eller hunnplante.
  • Hunnene gi einerbær som er en slags bærkongler.
  • Kan vokse og trives i klimasone 1–7.
  • Eineren blomster om våren.

Les mer om busker, planting og beskjæring

Slik lykkes du med vintergrønne busker >>
Her finner du vårt store utvalg av planter til hagen din >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen