Epletre – planting og stell

Epletre – planting og stell

Epletrær er enkle å dyrke og det finnes sorter som er hardføre nok til at de kan dyrkes i store deler av landet.

Epler blir vanligvis delt inn i tre hovedtyper: sommerepler, høstepler og vinterepler. Inndelingen forteller oss når på året de ulike eplene blir modne og skal høstes.

Se vårt utvalg av epletrær

Valg av epletre

Variasjonen er stor når det gjelder epler, og det finnes tusenvis av sorter å velge mellom. De kan være søte eller syrlige, og ulike sorter passer best i ulike deler av landet. Trærne som selges i dag er dyrket fram for å være herdige i våre ulike herdighetssoner og motstandsdyktige for sykdommer og skadedyr.

Pollinering av epletrær

Epletrær er avhengig av såkalt krysspollinering for å gi frukt. Det må være en annen sort epletre i nærheten. I et villaområde er dette sjelden et problem, det er som regel andre epletrær som passer med ditt i området. Bor du avsidesliggende, kan det være lurt å plante to epletrær som pollinerer hverandre.

Det finnes også familitrær i salg, hvor man har podet to eller flere sorter på en og samme grunnstamme. De ulike greinene vil da pollinere hverandre, og du trenger bare ett tre. Pass på så du ikke fjerner noen av greinene/sortene ved beskjæring.

Se vår guide for å velge riktig epletre til din hage

Slik planter du epletre

Epletrær bør stå solrikt og lunt for at frukten skal få nok sødme, og modnes raskt. Dette er spesielt viktig hvis sorten er på grensen til å klare seg i herdighetssonen du bor i. Herdigheten er også bestemt ut fra hvor lang sommer eplesorten trenger for å rekke å modnes. Det må også være godt med plass rundt treet for at det skal kunne vokse seg til.

Se vår guide til hvordan du planter frukttrær – steg for steg

Stelletips for epletre

Vann, næring og beskjæring må til for å få gode epler og et fint epletre.

Vann

Gi trærne jevnt fuktig jord, vannes under tørkeperioder.

Næring

Unge epletrær trenger ikke så mye næring, men fjern gress og ugress i en diameter på cirka 1 m rundt stammen, slik at de ikke stjeler unødvendig mye næring fra treet. Gjødsles med kompostert naturgjødsel om våren. Legg 2–3 kg kompost på jorden i april–mai.

Beskjæring

Nøkkelen til å få et skikkelig fint epletre og massevis av epler ligger i beskjæringen. Å beskjære epletreet er veldig viktig, og det er bedre at det gjøres amatørmessig enn ikke i det hele tatt. 

Unge epletrær beskjæres med såkalt oppbygningsbeskjæring, og dette gjøres helst mellom mars og april. Beskjærer du senere på våren, risikerer du å forstyrre knoppene og barken. Eldre trær vedlikeholdsbeskjæres, og dette gjøres helst i JAS-perioden (juli, august og september). 

Husk også på å plukke alle eplene fra treet når du høster, slik at du ikke får skader på neste års epler.

Oppbygningsbeskjæring (for unge trær)
Ved planting kan man binde ned greiner som ennå er myke slik at du får en god og åpen vinkel mellom grein og trestamme. Når greinen forvedes og har stivnet i den stillingen du ønsker, kan du fjerne støtten. Når du begynner å beskjære, topper du vekstpunktet(øverste grein) for ikke å få et for høyt tre, det skal være lett å plukke frukten. Kort inn sidegreinene og fjern greiner som vokser oppover og innover i treet. Tilstreb en jevn fordeling av greinene rundt hele treet.

Greinene skal peke utover og kronen skal være luftig. Kraftige, lange årsskudd må beskjæres mindre, mens korte årsskudd bør beskjæres kraftig for og henholdsvis roe ned veksten, og stimulere veksten.

Vedlikeholdsbeskjæring (for voksne trær)
Et voksent tre som har begynt å bære frukt må holdes i riktig balanse mellom frukt og nyvekst. Vokser treet for kraftig bør man kutte ned på næringstilførsel og beskjære mindre, gjerne bøye ned noen greiner for å stoppe vegetativ vekst samt øke blomstersetting og fruktsetting.

Trær som vokser for lite og bærer for mye frukt vil gi dårlig kvalitet på frukten og må beskjæres kraftigere for å stimulere til nyvekst. Uttynning av kart bør også gjøres for å få en balanse i vegetativ vekst og bæring.

Eldre trær trenger en foryngelsesbeskjæring, helst over tid, for å unngå en eksplosjonsartet vekst. Det er viktig å få en jevn fordeling av greiner i forskjellige alder. Det er nødvendig for at treet skal bære godt.

Dyrke epletre fra kjerne

Hvis du er av den tålmodige sorten, kan du prøve deg på å dyrke ditt eget epletre fra en kjerne du finner inni en passende eplesort. Her må du ha god tid, regn med 10 til 20 år før du treet bærer frukt, men tenk for en følelse når du kan plukke det første eplet! Er du motivert for å prøve, så start gjerne sent på vinteren, slik at planten får hele sesongen til å vokse seg så stor og sterk som mulig.

  1. La kjernene tørke noen dager før du planter dem i såjord – én kjerne per potte. Det er lurt å prøve seg med flere, selv om du kun vil ha ett tre, det er ikke gitt at alle vokser opp til planter.
  2. Sett pottene på et lyst sted, gjerne i romtemperatur.
  3. Sørg for å vanne slik at det er jevnt fuktig, verken for tørt eller for vått. Etter hvert som planten får blader, kan du gjerne spraye disse med vann innimellom.
  4. Når planten har blitt cirka 10 cm høy, kan du plante den om en større potte, med vanlig plantejord. 
  5. Det bittelitte epletreet vil ikke klare seg lenge inne, så plant det ut tidlig på sommeren. Følg fremgangsmåten for planting av frukttrær, selv om planten er mindre enn et ferdig tre du kjøper. 

Fakta om epler og epletrær

  • Epletrær er et av de mest utbredte frukttrærne våre, og det stammer opprinnelig fra Asia.
  • I Skandinavia har vi både villepler og dyrkede eplesorter.
  • Avhengig av sorten, kan epletrærne bli 5 til 12 meter høye.
  • Epletrær blomstrer med hvite eller rosa blomster i mai–juni.

Se vårt utvalg av epletrær

Flere tips og råd

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen