Eukalyptus – fakta og råd om stell

Eukalyptus er kanskje vanligvis forbundet med smakstilsetningen som vi oftest støter på i tyggis, sugetabletter og i mange legemidler. Den friske og freshe smaken eukalyptus gir har lenge vært populær, og det er ikke bare mennesker som elsker denne planten.

Eukalyptus – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Eucalyptus
Familie: Myrtefamilien (Myrtaceae)

Gode tips og råd når du dyrker eukalyptus

Å investere i en eukalyptus for hjemmet vil du ikke angre på. De vakre og velduftende bladene skaper et vakkert uttrykk som passer like godt til hagen som på balkongen. Sammen med litt passende innredning kan du skape et herlig middelhavsklima rundt din eukalyptus på balkongen, terrassen eller uteplassen, der du kan sitte å drømme deg bort over kontinentene.

Eukalyptus kan man ha utendørs om sommeren, men for at den skal overvintre må den ha tilgang til en lys og frostfri plass. Sørg for at du kommer i gang med såingen tidsnok for å kunne plante ut eukalyptusen din når sommeren kommer. Du kan med fordel sette frøene allerede i januar–mars noen ganger.

Dyrk eukalyptus fra frø

  • For deg som vil dyrke frem din eukalyptus fra frø, må du begynne med plantejord, som du med fordel kan blande med litt torv og sand.
  • Sørg for at jorden er fuktig før du setter ned frø, og dekk deretter opp med et tynt jordlag over frøene.
  • Bruk plast for å dekke over plantingen – men stikk små hull i plasten slik at spiren får syretilførsel. Plasser deretter spirene i romtemperatur.
  • Så snart plantene har blitt store nok til å håndteres (maks. 45 cm) bør du plante om for at rotsystemet skal kunne utvikles så godt som mulig. Tenk på at eukalyptusen har et ganske følsomt rotsystem, så håndter plantene dine varsomt.
  • Når det er tid for utplanting vil eukalyptusen gjerne stå i direkte sol, så plasser ​​​​​​​pottene dine et sted der du kan gi eukalyptusen dette.
  • Vann deretter regelmessig og måtelig, uten å la den stå i vann eller tørke helt ut.

Pleieråd

De aller fleste sortene eukalyptus trives best i sur jord med en pH-verdi under 7. Man må derfor være forsiktig med kalk, både i jorden og i vannet man vanner med, da dette har en tendens til å forhøye pH-verdien i jorden. Skulle du likevel få en for høy verdi, kan du tilføre litt torv for å senke verdien igjen.

Det man trenger å vite om eukalyptusen er at den har et rotsystem som ofte tar plass, og som dessuten er følsomt – så man må beregne godt med plass for røttene å gro på. Den liker heller ikke omplanting spesielt godt, og risikoen er stor for at du vil skade eukalyptusen din ved en eventuell flytting. Forsøk heller å plante den i en tilstrekkelig stor krukke allerede fra begynnelsen av.

Om vinteren må du ta inn eukalyptusen og finne et kjøligere, men fortsatt lyst sted å oppbevare den på. Om du bor i blokk kan du for eksempel, naturligvis med naboers og vaktmesters tillatelse, stille ut eukalyptusen din i trappeoppgangen i vinterhalvåret. Man må imidlertid være oppmerksom på at dette er en plante som er vanskelig å holde i live altfor lenge i Norge og Norden, så om den bare klarer seg et par år, trenger ikke det ha noe med deg å gjøre, eukalyptus trives nok egentlig ikke i vårt klima.

Eukalyptus

Eukalyptustre – vakker plante som tjener mange formål

Dette vakre og staselige treet har lenge blitt brukt av oss mennesker i mange ulike industrier og bransjer. Med et bladverk som er lyst, sterkt, hardt og kan klatres i, har eukalyptusen blitt brukt til både skipsbygging og til å lage verktøy og redskaper i ulike varianter, samt i cellulose- og papirindustrien. I tillegg brukes eukalyptusen flittig i medisinindustrien, hvor man utvinner olje fra bladene som anvendes for sin antiseptiske, slimløsende, febernedsettende og svettedrivende effekt. Eukalyptusoljen inneholder nemlig eukalyptussyre som et alkohol, og det finnes mange kurer mot forkjølelse og luftveisproblemer der man benytter seg av nettopp denne.

Navnet sitt har den fått fra det greske eu og kalypto som kan oversettes som «godt skjult» eller «godt dekket». Det passer godt når man ser måten eukalyptusens blader faller ned og dekker pollenknappene når disse har blitt utviklet.

Eukalyptustreet er ikke mindre fascinerende enn smaken det avgir heller. Slekten, som omfatter nærmere 600 ulike arter av ulike slag, finnes i mange ulike former og størrelser, og trærne blant de aller største artene kan vokse seg så høyt som opp til 80–90 meter, selv om dette gjelder de aller største variantene. I Norge finner vi nesten utelukkende eukalyptus som dyrkes i ​​​​​​​potte​, eller i noen tilfeller også i større utendørsplantinger. Eukalyptusen trenger et vennligere klima enn det vi kan tilby her i Norden for å kunne dyrkes frem utendørs som prydplante, men vi har imidlertid varianter som med fordel kan stilles ut i hagen i sommerhalvåret.

Kjekt å vite

  • De største trærne kan bli 80–90 meter høye.
  • Stammer fra Australia og Tasmania.
  • Brukes mye innen medisin og legemidler.
  • Betraktes som et hurtigvoksende tre.
  • Er naturlig føde for for eksempel koalabjørnen.
  • Har kantede, blågrønne greiner og læraktige blader med en herlig aromatisk duft.
  • Alle artene er eviggrønne.
  • Kalles også for febertre.

Smarte tips og inspirasjon

Lykkes med middelhavsplanter >>
Mer inspirasjon og tips for planter på balkong, terrasse og uteplass >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen