Forglemmegei – planting og stell

Denne herlige og klassiske sommerplaten er et selvfølgelig valg å ramme inn sommeren med. Forglemmegei, den ekte sorten, er en vakker og søt plante som med sin minimalistiske skjønnhet gir farge og form til hvilket som helst blomsterbed.

Forglemmegei – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Myosotis scorpioides
Familie: Rubladfamilien (Boraginaceae)

Tips når du planter forglemmegei

Forglemmegei er en staude så visner den på vinterhalvåret, hvorpå den vokser opp og blomstrer på nytt kommende vår og sommer.

 • Plassering
  Når deg gjelder plassering så gjør det pleien lettere om du plasserer den på et sted der jorden er naturlig fuktig, på fuktige blomsterbed, ved dammer eller kanskje i skogland, er perfekte plasser for at forglemmegeien skal trives. Den liker sol og vil gjerne stå i direkte sollys, men det er også fullt mulig å plassere den på et sted med litt skygge
   
 • Vanning og næring
  Det er en plante som er avhengig av mye vann og god tilgang til næring, så det er viktig å tenke på behovet for dette når du gjør alt fra å så til å plante den ut i hagen.
   
 • Jord
  Vanlig plantejord som er rik på muld og fukt er jordtypen som passer forglemmegei aller best, og gjødsler du med hagegjødsel relativt sparsomt, så vil plante ha alle forutsetninger for å blomstre vakkert.

Dyrke forglemmegei fra frø

Man kan også kjøpe forglemmegei som frø, selv om de er gode på å forplante seg selv. Da fordyrkes de innendørs i februar og mars, og når de har begynt å vokse plantes de i potte.

Når våren har kommet og frostnettene er over, kan den plantes utendørs eller vokse i potte i et sørvendt vindu, på uteplassen eller på terrassen.

En grønn og søt fargekombinasjon

Om man ser på selve arten forglemmegei, så består den av omtrent 50 ulike sorter som alle er rubladete. Den ekte forglemmegeien vokser rett oppover, og høyden kan variere fra 15 centimeter til opptil 60 centimeter. De herlige blå blomstene med sin lille størrelse og fem blad på omtrent 10 millimeter i diameter har et gult senter. 

Selve blomsterplasseringen til en forglemmegei er klaseaktig, og det betyr at det vokser flere blomster i grupper på hver stilk. Bladene på en ekte forglemmegei er smale og ofte lysegrønne, og sitter på en kantete stilk, spredd utover.

Blomstringstid – når blomstrer forglemmegei

Blomstringen av forglemmegei kan være kanskje spredt, men det er vanligst at de blomstrer om sommeren, mellom juni og august. Den ekte forglemmegeien er en flerårig variant, og blant de andre artene finnes det både flerårige og ettårige. Selve stilken har utstående hår på den nedre delen, mens den øvre delen i stedet har sammentrykte hår.

Forglemmegei

Denne ville planten trives på mange steder i Norge, men de sørlige delene er å foretrekke, og de trives spesielt rundt strender, på enger eller i grøfter. Det finnes flere arter forglemmegei der blomstene kan være blå, hvite eller rosa, og de selges i potte på våren.

Man kan godt plante ut forglemmegei som er kjøpt i potter, og det er en av plantene som gir skjønnhet til hagen den første delen av sommeren, når forglemmegei blomstrer. Det er en kortvarig staude, men den veier opp for det ved å så seg selv på en effektiv måte. Det finnes rundt 40 like arter av planten rundt omkring i Europa, og den stammer fra disse tempererte områdene. Denne planten har ikke vært spesielt populær å dyrke eller bruke til medisinske formål, men den verdsettes i dag på grunn av skjønnheten.

Forglemmegei er en søt og flott plante med blomster som kommer, forsvinner og blomstrer på nytt. Gjør vinduskarmen, uteplassen, balkongen eller blomsterbedet en stor tjeneste, og dyrk noen av de vakre sortene som finnes av forglemmegei!

Blomster for minnet og skjønnheten

Forget me not, Vergissmeinnicht eller forglemmegei. Alle språk beskriver denne blomsten på samme måte og med samme innhold – vi må ikke glemme. Historien bak hvorfor blomsten har fått det navnet skiller seg fra land til land, og bruken av den som symbol har vært for å gi oppmerksomhet til fattige og sultrammede i verden.

Mange legender er også basert på forglemmegeis litenhet. En tilsynelatende liten blomst som ikke kan konkurrere i størrelse med andre blomster gjorde i historiene om blomstens opprinnelse til sin stemme hørt når alt ble skapt – at planten skulle tildeles både navn og farge. Hvis ikke handler historien om at blomsten ble brukt som en påminnelse for elskende par som enten ble skilt av avstand eller bortgang. Ifølge historien ble blomsten båret av kvinner for at deres elskede ikke skulle glemme dem, og i middelalderen forteller legendene om at en ridder som hadde plukket en bukket med denne blomsten kastet den til kjæresten sin etter å ha falt i vannet med en tung rustning. Før han druknet, ropte han: «Forglem meg ei».

Vi lar det være usagt hvor mye sannhet som ligger i disse historiene, men det er tankevekkende historier som har hatt en innvirkning på hvordan vi ser på planten og blomsten og hva den symboliserer for oss mennesker. At forglemmegei i tillegg er en liten søt blomst som blir vakrere dess nærmere man titter på den, gjør at den har en relativt anonym tilværelse med en minimalistisk skjønnhet som verdsettes når den får fokus rettet mot seg.

Fakta om forglemmegei

 • Får små blomster med gult senter som blir omkring 6–12 millimeter brede
 • Er en flerårig plante som har en hårete blomsterstilk
 • Det vitenskapelige navnet kan grovt oversettes til museører og skorpionlignende
 • Kan dyrkes opp tidlig på våren, og deretter plantes ut om sommeren
 • Krever mye vann og trives best i fuktig jord
 • Ifølge mange lands legender symboliserer blomsten et ønske om å ikke glemme sine elskede
 • Forglemmegei er også Alaskas delstatsblomst

Smarte råd og herlig inspirasjon

Slik lykkes du med blomsterbed >>
Slik lykkes du med sommerblomster >>

Du er her:

Temaer:

Forglemmegei

3990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen