Forkultivering – hva slags utstyr trenger du?

Den norske sommeren er fantastisk, men akk så kort. Ved å forkultivere frø inne, kan vi likevel lykkes med de fleste blomster og grønnsaker. Med hva skal vi dyrke dem i? Her guider vi deg gjennom alt fra såbrett og pluggbrett til så- og dyrkingsbriketter.

Forkultivering – hva slags utstyr trenger du?

Spiller det egentlig noen rolle hva slags materiale vi dyrker i? La oss ta en titt på mulighetene, så du kan finne dine favoritter.  

Pluggbrett og såbrett

Pluggbrett er brett med flere mindre plantepotter integrert. Du får dem i ulike materialer og størrelser, de tar liten plass og egner seg like godt til å så frø som til stiklinger. Størrelsen på «cellene» avhenger av hva du skal dyrke. Større planter, som squash og melon, dyrkes best i større celler, mens salat og sommerblomster kan starte livet i mindre celler.  

Mange planter må plantes om i større, separate potter én eller flere ganger før det er på tide å plante dem ut, men noen kan bli stående i pluggbrettet helt til de skal ut i bedet eller bakken.  

Pluggbrett og potter med dreneringshull i bunnen er lurt for å redusere sjansen for overvanning. Vann helst fra bunnen eller med tynne små stråler, slik at du ikke skader de spede skuddene. 

Pluggbrett i plast 

Pluggbrett i plast holder bedre på fuktighet enn brett i papirfiber, de kan også gjenbrukes gang etter gang, så lenge du vasker dem godt. Svarte potter kan bli varme i solen, det kan være en fordel, men det kan også bli for varmt i direkte sollys. Gjennomsiktige potter er bra for planter som drar nytte av sollyset via røttene, som for eksempel orkideer. 

Pluggbrett og potter i biologisk nedbrytbart materiale 

Pluggbrett og potter i materialer som cellulose, papirfiber eller kokosfiber er miljøvennlige og kan enkelt deles og graves ned i jorden når det er på tide å plante ut i hagen. Dette kan være skånsomt for røttene, som kan fortsette å vokse uforstyrret. En ulempe kan være at frø og ferske planter kan ha litt lettere for å tørke ut i slike materialer, sammenliknet med plast, men regelmessig vanning er alt som skal til for å unngå dette.

Se alt vi har av dyrkingstilbehør

Ekstrautstyr som hjelper deg med å lykkes

Minidrivhus

Sett det du dyrker i et minidrivhus for å redusere risikoen for at frøene og småplantene tørker ut og svinner hen. Minidrivhuset bidrar også til jevnere temperatur.

Vanningsmatte

Ved å sette potter eller pluggbrett på en vanningsmatte, en slags selvvanningsløsning, blir faren for at plantene tørker ut mindre, samtidig som overflødig vann kan renne bort.

Varmematte

Noen typer frø trenger varme for å spire. Aubergine, chili og paprika er alle eksempler på frø som får god hjelp av en varmematte.

Plantebelysning

Lyset i Norge er sjelden tilstrekkelig for forkultivering tidlig på våren. Plantelys gir ekstra friske, lubne og robuste planter – og det kan også brukes til å gi litt ekstra kjærlighet til lyselskende inneplanter på vinteren.

   
Dyrkebrett og dyrkekasser til bredsåing 

Dyrkebrett, dyrkekasser og plantebrett er best dersom du vil bredså noe, det vil si å strø frøene ut over et visst område før du dekker med et tynt lag jord og trykker lett til med hånden. Basilikum, ulike typer gress, salat og mikrogrønt er eksempler på frø man med fordel kan bredså. Plantene kan senere flyttes hver for seg eller samlet. Bruker du brett eller kasser med dreneringshull, reduserer du risikoen for å overvanne. 

Såbriketter/dyrkingsbriketter 

Såbriketter består av komprimert materiale, for eksempel torv eller kokosfiber, som sveller ved vanning. Frøet eller stiklingene settes i den ekspanderte briketten, og når det er på tide å plante den lille planten ut graves hele briketten ned i bakken eller bedet. På denne måtes får røttene være mest mulig i fred, og materialet briketten er laget av løses opp og resirkuleres i jorda.  

Torvbriketter 

Torvbriketter er laget av komprimert, gjødslet torv, og kan brukes i stedet for potter med såjord. Brikettene vannes forsiktig med lunkent vann og sveller da opp til riktig størrelse. Etter dette, kan du så 1 til 3 frø i hver brikett eller plante små siklinger i dem. Et minidrivhus eller en vanningsmatte kan være til god hjelp ved såing, for å bidra til å bevare fuktigheten. 

Såbriketter av kokosfiber 

Dyrkingsbriketter av biologisk nedbrytbar kokosfiber fungerer på liknende vis. Evnen til å holde på vann er den største fordelen med kokosfiber, materialet sveller opp til så mye som ti ganger sin egen størrelse når det legges i vann. Men det er samtidig luftig, noe som reduserer risikoen for rotråte. En annen fordel med kokosfiber er at det inneholder stoffer som holder mugg og skadedyr unna.  

Kokosfiber kan kjøpes i blokker, og kan brukes til å lage egne dyrkingsplugger eller til jordforbedring av leire- og sandjord. 

Se alt vi har av dyrkingstilbehør


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen