Forøke planter med stiklinger

Drømmer du om et blomsterbed full av praktfull verbena eller velduftende lavendelhekk? Har du en fin, frisk morplante kan du enkelt få flust av identiske avkom gjennom å ta siklinger – det er både enkelt og gøy.

Forøke planter med stiklinger

På vårparten er det stiklingssesong igjen. Å ta stiklinger innebærer at du tar en liten del av en større, frisk plante og sørger for at den får røtter. På denne måten får du ikke bare en ny plante, men en genetisk kopi av morplanten. En blir til flere – rett og slett.

Stiklinger kan tas på flere måter. Det kan for eksempel være et sideskudd som plukkes så nære stammen som mulig eller en klippet del av en stamme eller stengel. Du kan også bruke en halvförvedad kvist, en toppstikling eller en bit av roten. Hvilken metode du velger kommer an på hvilken morplante du har som utgangspunkt.

Pelargonia og eføy kan du for eksempel enkelt ta toppstiklinger av, gjennom å knipse en bit av toppen. Snittet skal være rett under et blad eller knopp, mens klipte stiklinger fra stilken passer bedre om du tar deler fra for eksempel en kjempeverbena, da får du ut flere stiklinger av samme stilk. Lavendelstiklinger kan gjerne rives av fra hovedstammen slik at de får en liten hæl, det gjør det enklere for stiklingen å få jordkontakt.

Bilde: Liselotte Roll

Hva kan bli til stiklinger?

Det er mulig å ta stiklinger av en rekke stauder, inneplanter, busker og trær. Men det finnes også unntak – du kan ikke ta stiklinger av planter som vokser ut av en tuva eller bladrosett, som eksempelvis valmue. Den kan man istedenfor separere slik at én plante blir til to.

Eksempler på planter som kan forøkes med stiklinger:

Busker som blåbærstry, stikkelsbær, hylleblomst, koreansk sølvbusk, rips, morbær, aronia og goji.

Inneplanter som palettblad, karlbergare, pelargonier, kaktus, yngleblad, gullranke og elefantøre.

Stauder som kjempeverbena, lanmöra, lavendel, isop, kattost, kattemynte, blodstorkenebb, smørbukk og høstfloks.

Når bør stiklingene tas?

Den beste tiden å ta stiklinger er våren når morplanten hviler. Da får den nye planten godt med lys – men de kan også tas på andre tider av året, særlig om du har plantebelysning.

Hardere vedaktige stiklinger uten blad kan tas fra busker og trær som for eksempel rips, druer og hylleblomst på vårvinteren før knoppene bryter ut. Ta gjerne årsskudd selv om eldre deler også fungerer godt. Sett dem i jord blandet med grus eller perlite, og oppbevar dem fuktig og svalt.

Etter noen uker begynner stiklingene å spire og du kan da ta bort plasten. Når de nye plantene plantes ut er det lurt å dulle litt ekstra med dem – dekk til med litt granris den første vinteren og legg gjerne gressklipp rundt dem slik at jorden holdes fuktig.

Mykere urteaktige stiklinger tas gjerne på forsommeren-sommeren og settes i potter beskyttet med plast med lufthull for å hindre uttørking. De skal helst ikke tas når de er som mykest, men de skal gjerne ha fått litt kontroll. Disse stiklingene har godt av å få stå i vann et par timer før de settes i potten. Skjær av under et bladfeste – der finnes det en ansamling av hormoner som stimulerer rotdannelsen.

Slik gjør du med stiklinger i form av stamme eller kvist.

  1. Klipp 15-20 centimeter lange skudd. Klipp gjerne skjevt for bedre kontakt med jorden og et par millimeter nedenfor en bladknopp. Du kan ta flere stiklinger av en og samme stengel, den øvre delen klippes da av rett ovenfor et bladpar.
  2. Ta bort de nederste bladene og sett stiklingene i en potte med omtrent 1/3 perlite eller grusblandet sand og 2/3 jord. Jorden skal være porøs og mager. Litt mer enn halvparten av stiklingen skal være under jord og 2-3 bladpar skal være ovenfor jordoverflaten. Ofte trives stiklingene best nær kanten av potten. Du kan sette flere stykker i samme potte.
  3. Vann og sett potten på et svalt, vindstille og lyst sted, men ikke i direkte sollys. Kontroller fuktigheten innimellom. Jorden må absolutt ikke tørke ut. Det beste er å vanne nedenfra, alts å vanne på det fatet som potten står på. Sett på en plastpose med et hull, eller en tomflaske over for å beholde fuktigheten bedre.
  4. Plant ut når stiklingene har fått et godt rotsystem. Det pleier å ta minst seks uker.

Noen tips som gjør det lettere for stiklingen å utvikle seg

- Velg en frisk og spenstig morplante uten angrep.

- Om du tar stiklinger fra stengelen, velg gjerne en plante som er litt eldre, men ikke altfor treaktig.

- Behold bare 2-3 bladpar – ikke mer ettersom de da stjeler energi fra rotdannelsen. Av samme grunn bør blomsterknoppen plukkes vekk.

- Enkelte planter er vanskeligere enn andre å få røtter på, for eksempel azalea. Noen ganger kan det gå lettere om de får stå ett døgn i salixvann før de plantes i potte.
Salixvann er vann med klipte deler av pil, selje og vier.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 


Temaer:

Planteskje QuikFit Fiskars

Lengde 41 cm

199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen