Fredløs – planting og stell

Fredløs er en planteslekt som omfatter nesten 200 ulike arter. I vill tilstand kan de først og fremst spores til tempererte områder på den nordlige halvkulen, men det finnes også noen arter som trives helt utmerket i Afrika, Australia og Sør-Amerika.

Fredløs – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Lysimachia
Familie: fredløsfamilien (Myrsinaceae)

Planting og stell

Uansett om fredløs plantes i bed eller potte, trenger den fuktig og næringsrik jord. I tillegg er det viktig at den står på et godt sted i forhold til solen. Fredløs er riktignok hardfør og trives godt både i direkte sol og mye skygge, men for at den skal ha de beste vekstforholdene, anbefales det at den får mye sol. Det er imidlertid viktigere å ha kontroll på fuktigheten i jorden.

De hvite variantene er litt svakere enn de øvrige plantene i slekten, så det kan være nødvendig å dekke dem til i vinterhalvåret. Jorden må være næringsrik og moldrik, og vanlig plantejord er et godt valg. Fredløs må gjødsles sparsomt i vekstsesongen, gjerne med algomin. Fredløs beskjæres om våren, og da bør hele planten skjæres ned til bakkenivå.

Fredløs – en tørst skjønnhet i hagen

Denne flerårige planten har en opprett voksemåte og kan bli opptil én meter høy, selv om den i de fleste tilfeller er lavere enn som så. Det er ikke uvanlig at man ser disse plantene i nærheten av elver, innsjøer og dammer, nettopp av den enkle grunn at fredløs er veldig tørst av seg og krever mye vann for å vokse seg vakker og staselig.

Det er også en plante som sprer seg lett og kan tåle det mest, bortsett fra for tørr jord. Dette gjelder den vanlige sorten av fredløs, med gule blomster, men det finnes også andre sorter som er både lavere og kraftigere, og som i stedet har hvite blomster som vokser i nedbøyde spiraler.

Passer inn nesten overalt

Uansett hvordan din drømmehage ser ut, vil det alltid være plass til en fredløs. Denne vakre og stemningsfulle planten passer nemlig godt både i et fuktig område i hagen og i en potte på uteplassen.

Fredløs er en staude som opprinnelig stammer fra Asia. De fleste variantene er vinterherdige, selv om den hvite sorten er litt mer følsom enn den viltvoksende varianten. I denne planteslekten finner du også varianter som nikkefredløs, fagerfredløs, gulldusk, skogfredløs og krypfredløs.

Fredløs er en plante som først og fremst dyrkes for sitt vakre utseende, men den har også blitt brukt i folkemedisinen fra gammelt av. Planten har som regel gule eller hvite blomster, og er et dekorativt bidrag i enhver hage.

Korte fakta om fredløs

  • En planteslekt med ca. 200 arter.
  • Vokser i subtropiske områder i store deler av verden.
  • Har blitt brukt innenfor naturmedisin.
  • Forviller seg lett.
  • Noen sorter har også blitt brukt til farging.
  • Stammer fra Asia.

Les mer

Les mer om vinterdekking av planter >>
Tips for dyrking av stauder >>

Du er her:

Temaer:

Redskapssett
Nedsatt pris

Redskapssett

Lengde 38 cm

2990 5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen