Frukttrær – slik lykkes du

Frukttrær – slik lykkes du

Frukttrær har en avgjort plass i våre hager og har til og med begynt å dukke opp på våre balkonger og uteplasser. Det finnes mange herlige sorter å velge mellom, til og med familietre dvs. et tre med flere ulike sorter epler eller pærer.

Anvendelse

Frukttrær gir ikke bare herlig frukt sommer og høst, de blomstrer dessuten vakkert på forsommeren og er da godt besøkt av humler og bier. Frukttrær blir i alminnelighet store, men det finnes også svaktvoksende sorter og sorter som er dyrket frem for å passe på altan og balkong.

Vekstplass

Frukttrær skal stå på et solrikt og varmt sted for at frukten skal få mye sødme og modne raskere. Fersken og aprikos plasseres med fordel mot en lun og varm sydvendt vegg for å utvikles best mulig.

Plantning

Bruk natur gjødslet plantejord og bland den med den opprinnelige jorden i gropen. Vann rikelig både i gropen og på rotklumpen før du planter. Plasser treet slik at podestedet (”klumpen” på stammen) havner over bakken. Fyll på med jord og vann. Plasser ned en eller flere stokker rundt treet og bind fast med bånd slik at treet får støtte de første årene, og kan etablere seg. De fleste frukttrær krever en planteavstand på ca. 3 meter.

Stell

Vann rikelig i begynnelsen og bruk gjerne litt dekkbark rundt treet for å forhindre avdunstning og ugressdannelse. Vann ekstra i tørre perioder, særlig de første årene.

Unge epletrær trenger ikke så mye næring, men vær nøye med å fjerne gress og ugress en diameter rundt stammen slik at dette ikke stjeler næringen fra treet. Forbedre jorden med kugjødsel på våren og kompletter med økologisk Algomin (hagegjødsel)i løpet av vår og sommer.

Pollinering

For å få mye og fin frukt må frukttrær pollineres av en annen sort. Bor du i et villaområde pleier dette aldri å være noe problem, bor du mer avsides kan det være bra å plante ulike sorter som pollinerer hverandre i hagen.