Fuglemating - slik lykkes du

Fuglemating - slik lykkes du

La en del av naturens hverdagsdramatikk utspille seg i hagen din – by alle skogens småfugler på mat! Det er en fascinerende, spennende, underholdende og – for visse småfugler – livreddende gjerning å mate dem gjennom årets kaldeste periode.

Skal du lykkes med fuglemating bør du starte tidlig

Da venner «stamtroppen» seg til at det finnes mat hos deg. Hvem som inngår i stamtroppen varierer. I villaområder og andre bymiljøer handler det ofte om gråspurv eller pilfink. I mer landlige miljøer er det meis og av og til pilfink. Det er fugler som hekker i nærheten og som forblir i området hele året. Å få disse på sin side er viktig fordi de tiltrekker seg mer tilfeldig besøkende. Dersom en overflyvende flokk med dompaper ser at det er tett trafikk på fuglemateren, slår de seg gjerne ned for å ta del i det som er tilbudt.

Hva skal jeg mate fuglene med?

Ulike typer fugler, liker ulik type mat. Her er en liste over hva du kan mate med:

 • Hampfrø: Grønnfink, dompap, bokfink, bjørkefink, gråspurv, pilfink, kjøttmeis, blåmeis, entita og talltita.
 • Solsikkefrø: Grønnfink, dompap, nøtteskrike, kjøttmeis, hakkespett.
 • Havre, brødbiter, kokt usaltet ris: Gulspurv, gråspurv, tyrkerdue og ringdue.
 • Villfuglefrø, burfuglefrø, linfrø: Gråspurv, pilfink, bokfink, bjørkefink, grønnfink, gråsisik, grønnsisik, jernspurv.
 • Bokollon: Bokfink, bjørkefink, hakkespett.
 • Ekollon: Nøtteskrike, nøttekråke, ringdue, hakkespett.
 • Hasselnøtter: Nøtteskrike, nøttekråke, hakkespett, større hakkespett.
 • Peanøtter: De fleste meisene, hakkespett og sisik.
 • Talg, smult, kokosfett: Blåmeis, kjøttmeis, kongefugl, større hakkespett, nøtteskrike, skjære, trekryper.
 • Eple, pære, banan, rognebær, oxelbär: Trost, sidensvans, stær.

Husk på at du ikke mater fuglene med mat som inneholder salt, mugne brød eller brød med safran i. Vil du gi de noe ekstra godt, så liker de smør/margarin og rosiner. Smør og margarin inneholder litt salt, men ikke mer enn hva fuglene tåler.

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc