Garantert dyrkingsglede med ferdige grønnsaksplanter

Glemte du å så chili i januar, vil ikke kålplantene vokse i år eller har du bare ikke plass til en masse potter inne? Hvem sier at du må gjøre alt selv? Kjøp ferdige grønnsaksplanter, og høst fra egen uteplass uten stress. Her får du gartner Malou Augustins beste tips.

Garantert dyrkingsglede med ferdige grønnsaksplanter


Tekst og bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se
 

Jeg elsker ferdigdyrkede grønnsaksplanter, og jeg ser på dem både som en ekstra forsikring og som en herlig snarvei. Ved å kjøpe ferdige planter, slipper jeg å så og forkultivere alt selv – og jeg kan teste flere ulike sorter uten å kjøpe en haug av frøpakker som jeg kun bruker et par frø fra.

Hvis jeg ikke rekker å så chili tidlig nok til at det kan gi en god innhøsting, passer jeg på å kjøpe meg noen fine chiliplanter av ulike sorter i stedet. Med ferdigplanter kan jeg også få luksusen av å plukke egne tomater allerede i mai, og samtidig vite at planten kan gi meg tomater gjennom hele sommeren om jeg bare steller den rett. Noen lekre purre- og kålplanter kan jeg også plante ut for en tidlig innhøsting, før mine egne frø har kommet skikkelig i gang. Og en nydelig aubergine kan passe perfekt på terrassen med sine vakre blomster og frukter.

Men det finnes flere og større grunner til at jeg er så glad i alle de ferdige grønnsaksplantene. 

De ferdige grønnsaksplantene gjør dyrking, og dyrkingsgleden, mer tilgjengelig for alle! Når man kan kjøpe ferdigdyrkede planter, er det største arbeidet allerede gjort – og det blir mye lettere å både lykkes med og nyte plantene og innhøstingen!

Hvilke ferdige grønnsaksplanter bør jeg kjøpe?

En del grønnsaksplanter bruker lang tid før de kan gi en skikkelig innhøsting, og disse er det perfekt å kjøpe ferdige planter av. Spesielt om du glemte å så dem på vårvinteren. Dette gjelder blant annet artisjokk, chili og paprika, som helst skal sås allerede i januar. 

Hvis du vil prøve noen nye varianter, men kanskje ikke vil ha så mange av hver sort, er det veldig enkelt å kjøpe en ferdigplante som smaksprøve. Du kan for eksempel teste litt ulike typer tomater og chili. 

I tillegg er de ferdige plantene perfekte for å få en tidlig innhøsting. Både kålplanter, purre og salat blir ferdige tidligere enn om du sår selv. Sånn sett blir dyrkingssesongen også lenger med ferdigplanter. 

De plantene jeg gleder meg mest til er likevel tomatene og auberginene, for de har allerede modne frukter som vi kan nyte med en gang! Dessuten blir de superfine i potter og på uteplassen. Lengst ned i artikkelen finner du alle de ferdige grønnsaksplantene på min handleliste.

Ta vare på de nyinnkjøpte plantene

Plant gjerne de nye grønnsaksplantene om i større potter. Da fyller du på med næring og gir røttene bedre plass, slik at hele planten kan vokse seg større.

Det er spesielt viktig å potte om når det er flere planter i samme potte, som det gjerne er for eksempelvis mais og purreløk. Når det gjelder purreløk, klipper jeg også av toppene – slik at plantene vokser seg sterkere. Selv om det kan gå greit å la plantene vokse sammen i en felles potte, lønner det seg å plante dem om slik at det blir én plante i hver potte. Da kan de vokse seg enda sterkere før du planter dem ut.

Gjødsle plantene med flytende næring, og sørg for å holde jorden jevnt fuktig. Jeg bruker Plantasjens flytende næring, som er laget av fermentert grønt organisk avfall.

Det kan fungere greit med en solfylt vinduskarm, men for å gi plantene de beste forutsetningene er vekstlys/plantelys et godt tips. Med kun dagslys, må du regne med at plantene blir litt spinklere og mindre frodige.

Herd grønnnsaksplantene før de plantes ut

Grønnsaksplantene har vokst opp innendørs og må herdes før de plantes ut på friland eller i potte. Det vil si at de gradvis må vennes til å bo utendørs.

Start med å sette dem ut en times tid på dagtid når det plussgrader ute. Ulike planter trenger ulike temperaturer for å trives. Chili vil ha minst 10 grader, og tomater 5 grader. Vent til det er såpass varmt ute før du starter å herde disse. 

Plasser plantene på et lunt sted i skyggen, og bruk gjerne fiberduk for å beskytte mot vind og sol. 

Øk tiden plantene står ute gradvis, og sett dem litt lenger ut i lyset for hver dag som går. Etter en ukes tid kan plantene plantes ut, forutsatt at faren for nattefrost er over. Men, igjen, husk at plantene er forskjellige. Vent med chilien til det er over 10 grader på natten og over 20 grader på dagen.

Planter du ut for tidlig, uten å herde plantene, kan de fort få hvite flekker av solens UV-stråler. På grunn av lyset og vinden, kan kantene på bladene også bli tørre – og hele planten kan begynne å henge med hodet. Dessverre stresser disse skadene plantene såpass mye at det også hemmer veksten. Det er derfor vel verdt bryet å ta godt vare på de grønne smårollingene.

Plant grønnsaksplantene ut

Mitt første råd før du planter ut på friland eller i potte, er å sørge for at plantene har vært godt vannet i et par dager allerede. Da har de fått tid til å absorbere enn skikkelig god buffer med vann, og de vil tåle å bli plantet ut bedre.

Sørg for at jorden er løs. Du kan bruke Plantasjens urte- og grønnsaksjord og blande inn litt eksisterende jord. 

Pass gjerne på å strø ut litt av Plantasjens grønnsaksgjødsel i samme slengen. Dette er en langtidsvirkende næring for alle typer grønnsaksplanter, og den egner seg spesielt godt til planter som bærer frukt – som chili og tomater. På denne måten får grønnsakene den næringen de trenger for å vokse seg store og sterke og gi en god innhøsting.

Vann godt etter at du har plantet ut, litt om gangen slik at det renner ned på dypet. Dette bidrar til at røttene begynner å søke seg ned på dypet etter næring og vann. Slik blir de mer motstandsdyktige mot tørke og i tillegg godt forankret i bakken.

Det er ikke kun når du planter ut at det er bra å tilsette næring. Du kan med fordel vanne med gjødselvann, for eksempel med Plantasjens flytende næring, cirka annenhver uke i vekstsesongen. Du kan også lage ditt eget gjødselvann, for eksempel brenneslevann eller gullvann.

Les også:
Dyrk klimasmart – lag ditt eget gjødselvann

Grønnsakene trives også veldig bra med dekkdyrking, for eksempel med næringsrikt gressklipp.

Les også: 
Dekkdyrking – snarveien til nytt liv i jorden

Tips til ferdige grønnsaksplanter

Når jeg kjøper ferdige grønnsaksplanter handler det om at jeg vil forsikre meg om en herlig innhøsting av alt jeg så gjerne vil dyrke, men som jeg ikke riktig har hatt tid eller plass til å så og forkultivere selv. Og i tillegg kan det være en erstatning for det jeg har sådd som kanskje ikke ble helt som jeg skulle ønske. For tro meg, til og med en gartner kan trenge litt hjelp iblant! Her er min liste: 

  • Tomat ‘Martina’ er tidlig, høyvokst og riktbærende tomat som gir store, smakfulle frukter. 150–200 cm høy.
  • Tomat ‘Maskotka’ er en tidlig cocktailtomat som gir om gir mellomstore, smakfulle, oransjerøde frukter. 150–200 cm høy.
  • Tomat ‘Red Cherry’ er en middelstidlig cherrytomat som gir små, smakfulle, røde frukter. 150–200 cm høy.
  • Tomat ‘Mountain Vineyard’ er en middelstidlig, riktbærende sort som gir ovale, klarrøde frukter med saftig smak. 150–200 cm høy.
  • Tomat 'Artisan Green Tiger' er en mini-plommetomat med frukter som er grønne med mørkt grønne til gule striper. Søtsyrlig, frisk smak. 150–200 cm høy.
  • Tomat ‘Marmande’ er en stor bifftomat med masse fruktkjøtt og god smak. 150–200 cm høy.
  • Chili ‘Cheyenne’ har en fin, buskete voksemåte som er ideell for potter. Gir tidlig avling av oransje frukter. God til gryteretter og sylting.
  • Chili 'Pimiento de Padrón' er en klassisk chili for spanske tapas. Fyldige, store, grønne frukter med tykt fruktkjøtt. Mild styrke. God å steke!
  • Aubergine, innhøstingsklar plante med store mørkelilla frukter. 
  • Purre, brokkoli, og blomkål i potte for en tidligere innhøsting mens jeg venter på mine egne planter. 

Senk skuldrene, ikke stress med å rekke eller lykkes med sommerens dyrking. Med ferdige grønnsaksplanter kan vi alle dyrke og oppleve gleden som kommer med det grønne!


TEKST OG BILDER
Malou Augustin, gartner, hagedesigner og hageinspirator som foreleser og tilbyr onlinekurs om hagedesign og dyrking. 
@evergreengarden.se

Flere tips og råd

Ready to pick – slik lykkes du med innhøstingsklare planter

Du er her:


Grønnsaksgjødsel

2 kg

199,-
2 for 349,-
Les mer

Cocktailtomat ‘Maskotka’

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer

Purre 'Prelina'

Ø14 cm, Grønn

7990
Les mer

Brokkoli 'Marathon'

Ø14 cm, Grønn

7990
Les mer

Bifftomat ´Marmande´

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer

Blomkål 'Goodman'

Ø14 cm, Grønn

7990
Les mer

Cherrytomat ‘Red Cherry’

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer

Aubergine 'Roma'

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer

Plommetomat 'Artisan Green Tiger'

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer

Chili 'Pimiento de Padrón'

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer

Chili 'Cheyenne'

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer
Fiken
Medlem 25%

Fiken

Ø21 cm, Grønn

449,-
Les mer

Minitomat

Ø10,5 cm, Rød

8990
2 for 149,-
Les mer

Agurk mini

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer

Cherrytomat

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer

Cocktailtomat ‘Maskotka’

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer

Plommetomat 'San Marzano'

Ø10,5 cm, Grønn

8390
2 for 149,-
Les mer

Chilli

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen