Bli kjent med gartneren Kaja Krokan Aasen

Da Kajas venner gikk rundt og lurte på hva de skulle jobbe med etter skolegangen, hadde Kaja for lengst bestemt seg; Hun skulle bli gartner!

Bli kjent med gartneren Kaja Krokan Aasen

Navn: Kaja Krokan Aasen
Jobb: Gartner og assisterende butikksjef
Sted: Plantasjen Lillehammer

    
Kaja husker hvordan hun, allerede i barndommen, sprang rundt aldeles lykkes i sin mormos hage og plukket blomster, epler og pærer – alt hva hagen hadde å by på. Her ble kjærligheten til hager tent, en kjærlighet som aldri har visnet bort.

Kaja jobbet på Plantasjen i Sandefjord mens hun tok gartnerutdannelse på Gjennestad. Etter videregående flyttet hun hjem til Lillehammer og begynte å jobbe på Plantasjen der. Noen år senere tok hun videreutdannelse på Vea Fagskole, hvor hun fikk tittelen «Fagtekniker i park og hagedrift». I dag jobber Kaja fulltid som gartner og assisterende butikksjef på Plantasjen i Lillehammer, og trives som bare det.

– For noen år siden var det en kunde som kom inn og begynte å fortelle om dahlia/georginer, blomsterløk som man setter på våren og som blomstrer gjennom sommeren for så å tas inn igjen på høsten. Han fortalte lenge og vel, og jeg ble så inspirert. Et par timer senere kom han tilbake til butikken med en hel kasse med georginer som han ga til meg. Det var så fint! Og nå er georginer en av mine absolutte favoritter. Kundene inspirerer meg veldig, forteller Kaja.

På Plantasjen hjelper Kaja kunder med planlegging av både store og små hager. Hun hjelper også kundene ved å guide dem i riktig retning slik at de kan gjøre sine visjoner til virkelighet.

– Hvis man er nybegynner på hage, er det lurt å begynne med planleggingen. Velg et fargetema eller blomster som står i kontrast til hverandre. Se hvor solen beveger seg, og finn ut hvilken plante som passer best på hvilket sted. Å spørre noen som kan er ofte den beste begynnelsen, tipser hun.

Selv om hageplanlegging er det hun jobber mest med, banker hjertet hennes ekstra hardt for stauder i alle mulige farger og former.

–  Stauder er helt fantastiske! Du kan få til hva som helst med dem, egentlig. Så mange farger, former og høyder! Du kan planlegge hagen din med stauder ved å plassere lavere stauder foran i bedet og høyere bak, da kan du nyte den fargerike blomstringen fra alle kanter. Det er fint å plante i grupper på tre, fem eller sju for å skape større felt. Da får du så mye som mulig ut av hagen. Utrykket blir også litt roligere og vakrere, sier hun.

Drømmen om et eget hus med hage ble oppfylt for Kaja for en tid tilbake, og nå planlegger hun for fullt. Staudene kommer selvsagt til å få sin del av plassen, sammen med vakre blomster i bed. Hekker, tuja, frukttrær, georginer og grønnsaksplanter står også på planen. Som prikken over i–en kommer en bekk som skal få sildre forbi alt det grønne. Det er ingen tvil om at interessen for hage ikke stopper når arbeidsdagen er over for Kaja. 


TIPS FRA KAJA
Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef på Plantasjen, med stor interessse for hageplanlegging generelt og stauder spesielt.

  
Favorittema:

Stauder i alle farger, former og høyder.

Beste tips for sommeren:
Kjøp gjødsel og gi plantene mat. Da får du mer igjen for plantene du så omsorgsfullt har kjøpt.

Beste tips for høsten:
Har du stauder, så la de visne skikkelig ned på høsten. Hvis du har plassert dem på et bra sted, er det bare å vente på våren og neste års blomstring.

Beste tips for vinteren:
Hos oss i Norge blir det som regel mye snø på vinteren, noe som i seg selv er bra, siden snøen isolerer (frosten er det verre med). La snøen isolere hagen og smør deg med tålmodighet. Den vakre våren kommer snart igjen.

Beste tips for balkongen:
Det finnes så mange muligheter! Du kan ha plantekasser og massevis med potter. Kjøp noe som kan skjerme for den verste solen – kanskje en parasoll.

Spør våre gartnere om råd i vårt forum Spør Plantasjen


Fler gartnere


Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen