Gerbera – fakta og råd om stell

Er du ute etter en potteplante som gir glede, farge og lykke til hjemmet, så skal du uten tvil satse på en gerbera. Gerbera er en av våre mest verdsatte potteplanter, og det er lett å forstå hvorfor.

Gerbera – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Gerbera
Familie: Kurvplantefamilien (Asteraceae)

Tips og stell for gerbera som potteplante

 • Plassering
  Selv om en gerbera liker å stå lyst og få mye sol, så liker den ikke direkte sollys. Plasseringen er med andre ord svært viktig for planten, siden den vil stå så lyst som mulig uten å stå direkte i solen. Det er viktig at planten ikke står på et sted der den får varme nedenifra, og det vil si at det er en dårlig idé å sette den på en vinduspost over en varmeovn. Prøv å finne en plass i hjemmet ditt hvor den kan stå veldig lyst, men også beskyttet mot ekstra varme og trekk.
   
 • Vanning og jord
  Vanningen er litt spesiell når det gjelder gerbera. Den trives i vanlig blomsterjord og bør vannes ofte, men den skal aldri stå i fukt lenge. Sørg derfor for at planten ikke står for fuktig, og det øverste jordlaget må gjerne bli tørt før du vanner på nytt. Tommelfingerregelen er å vanne lite med ofte. Gerberaen bør også vannes ved kanten i potten, og aldri direkte på selve planten. Dette er det viktigste steget for å lykkes med gerbera!
   
 • Næring
  Sørg for at du tilsetter næring i vannet fra vår til høst.
   
 • Overvintring
  Gerbera kan overvintre om man steller den på riktig måte og på riktig sted, men det er en utfordring. Med tanke på at det er en fantastisk plante som gir en så livlig blomstring, finnes det gode grunner til å få den til å overvintre på en god måte på et lyst og kjølig sted.
   
 • Forplantning og beskjæring
  Når geberaen er ferdig blomstret så vil den forplante seg ved hjelp av frø, og for å unngå at planten kvitter seg med energi for å danne frøene, må du klippe av blomstene akkurat i det de begynner å visne. Dersom du vil forplante gerbera ved hjelp av frø, må du la noen av blomstene være igjen. De siste blomstene klipper du av rett før frøene slippes, så blir håndteringen av frøene betydelig lettere.

En solkysset skjønnhet med strenge krav

Gerbera er tradisjonelt sett en plante som har blitt brukt som snittblomster, men har i økt grad blitt like populær å bruke som ettårig potteplante.

De aller fleste dyrker sin gerbera som en ettåring på grunn av dens strenge krav til pleie. Det er mulig å få den til å overvintre, men det krever lyse og kjølige omgivelser, ned til 10–14 plussgrader i vinterhalvåret.

I løpet av denne perioden skal ikke gerbera ha næring, og veldig lite vann. Derfor er det faktisk mulig å gjøre denne ettårige planten til en gjenblomstrende skjønnhet. Gerberaen er svært krevende når det gjelder lys, så det er en skikkelig utfordring som venter deg om du vil lykkes med overvintringen.

Utseende

Bladene til en gerbera vokser som en rosett ved overflaten. De er omtrent 30 centimeter, er delte og ligner på lansetter med sine tydelige spisser. De kjennes hårete ut, og har en herlig grønnfarge. Blomsterkurvene som gerberaen har vokser på 40–50 centimeter lange stilker og er store, men det finnes varianter av gerberaen som gir mindre blomster dersom man foretrekker det. Dette har skjedd gjennom et omfattende forbedringsarbeid, som også har bidratt til at gerberaen har blitt en verdsatt potteplante i Norge.

Gerberaer dyrkes oftest utendørs som rabattplanter i sine opprinnelige områder, men av forståelige grunner fungerer ikke det i vårt kaldere klima – sterk kulde dreper planten.

Blomsten

Selve blomsten på en gerbera er enkel eller fyldig. Størrelsen varierer som sagt etter hvilken av de framdyrkede hybridene du kjøper, men kan bli ganske så store dersom du kjøper maxi-variantene, opptil nesten en desimeter i diameter. Stråleblomstene på gerberaen er veldig tynne med en tydelig spiss, og i enkelte tilfeller er spissen på bladene delt.

Disken

Disken spiller også en rolle for blomstens utseende, siden en stor disk som regel betyr at stråleblomstene er kortere enn på andre gerberaer. Vanligvis er disken ganske liten og har en konkav form, selv om det hender at man ser det fullstendig motsatte med stor og konveks form på disken. At diskblomstene også kan ha en helt annen farge fremmer gerberaens foranderlige og spesielle utseende, som kan skifte i alt fra farger, størrelser og former.

gerbera

Praktfull blomst

Når gerbera står i sin fulleste prakt, er det en plante som slår det meste med sitt glade utseende og med fargesprakende blomster som lyser som små soler i klare farger. Det kan dessuten være vanskelig å velge – det finnes over 1250 sorter gerbera i alle verdens farger, bortsett fra blå gerbera.

Gerberaens utseende minner deg kanskje om en annen blomst som er mye vanligere og kanskje ikke like verdsatt – løvetannen. Gerberaen er faktisk i slekt med løvetannen, så det er en grunn til at de to minner om hverandre, selv om gerbera blir satt mye mer pris på for sitt vakre utseende.

Ellers er gerberaen en ganske utfordrende plante som krever at man er nøye og har god timing i stellet – spesielt når det gjelder vanningen. Med tålmodighet og kjærlighet har du alle forutsetninger for å lykkes, og du belønnes med en plante med en blomst det er en fryd å se på!

Fakta:

 • Fått sitt navn etter den tyske legen Traugott Gerber som samplet på planten
 • Stammer fra Sør-Afrika, Asia og Tasmania
 • Populær både som potteplante og snittblomst
 • Finnes i en rekke varianter og variasjoner
 • Planten kan kjøpes i butikken hele året

Les mer

Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du >>

Du er her:


Blomstergjødsel
Medlem 89,90,-

Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen