Ginsengfiken – fakta og råd om stell

Ginsengfiken stammer fra Asia og er et tre som kan vokse seg veldig stort i naturlig tilstand. Arten er særlig utbredt i det sørøstlige og sørlige Asia, men finnes helt ned til de nordøstlige delene av Australia.

Ginsengfiken – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Ficus microcarpa
Familie: morbærfamilien (Moraceae)

Tips og råd om stell av ginsengfiken

 • Vanning
  Hvis du har en ginsengfiken i huset, er det viktig å være nøye med vanningen, men det er heller ingen krise om jorden skulle tørke ut litt. Ginsengfiken tåler nemlig lett uttørking og klarer seg greit hvis du skulle glemme den litt, men vi anbefaler å vanne den regelmessig for at den skal bli så fin som mulig.
   
 • Jord
  I vårt skandinaviske klima bør ginsengfiken håndteres som en vanlig potteplante. Det betyr at den trives best i vanlig blomsterjord.
   
 • Gjødsel
  Når det gjelder gjødsel, har ikke ginsengfiken behov for de store tilskuddene, men vi anbefaler å gjødsle den regelmessig om sommeren og la være om vinteren.
   
 • Ompotting
  Det er relativt enkelt å potte om en ginsengfiken, og du kommer til å merke det når det trengs. Det er særlig røttene som vokser seg for store for potten. Når det skjer, er det på tide å finne et nytt hjem til den flerårige fikenplanten. Unngå å dekke over røttene med for mye jord.

Ginsengfiken – en lettstelt bonsai

Å dyrke noe som bonsai vil si å la en plante vokse seg til og modnes, samtidig som man bevisst former den til en miniatyr av den opprinnelige, større varianten. Ginsengfiken er en slik plante siden de viltvoksende slektningene dens kan vokse seg svært høye, men variantene vi har her i Norge, dyrkes i potte på bonsailignende vis. Det vil si at de som oftest er små, selv om også de plantene vi dyrker her, har potensial til å vokse seg store. Hvis ginsengfikenen ikke beskjæres, kan den bli tre meter høy, men det vanligste er miniatyrvariantene.

De tydelige og markerte røttene og de middels store, blanke og mørkegrønne bladene gjør ginsengfikenen til en iøynefallende plante som ligner på sitt asiatiske opphav. Ginsengfikenen er lett å få til, og den trives aller best når den står på et lyst sted eller i halvskygge. Den bør imidlertid ikke plasseres i direkte sollys.

I Skandinavia er ginsengfiken vanlig som potteplante, som bare vokser til en brøkdel av de viltvoksende slektningenes størrelse, men også i potte kan den komme opp i to–tre meter.

Kortfakta

 • Dyrkes som bonsai.
 • Navnet kommer av formen på røttene, som minner om ginseng.
 • Minner mye om arten bjørkefiken, som den ofte forveksles med.
 • Har et svært markert og tydelig rotsystem.
 • Kalles også bonsaifiken og ficus moclame.

Les mer

Slik potter du om planter >>
Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen