Gojibær – slik dyrker du dine egne

Gojibær har blitt hyllet som helsekost de seneste årene, takket være sitt rike innhold av antioksidanter, mineraler, aminosyrer og vitaminer – og kalles derfor ofte for et "superbær".

Gojibær – slik dyrker du dine egne

Vitenskapelig navn (Latinsk): Lycium barbarum (Bukketorn)
Familie: Potetplanten (Solanaceae)

Dyrk dine egne gojibær i Norge

Gojibærplanten bukketorn er utrolig upretensiøs, og går fint å dyrke helt opp til plantesone 4. Busken er hardfør og tåler både salt luft og vind, og skygger heller ikke banen for salt jord eller tørke. Sol eller halvskygge – det spiller ingen rolle for bukketornen, som trives med begge deler, og frøene kan sås direkte i jorden, i plantekasse eller krukke, avhengig av hva som passer deg best.

Det er lurt å begynne frøplantingen tidlig, da det kan ta opp til 3–4 måneder før frøplantene er klare for utplanting. Om du begynner allerede i januar, har du imidlertid en god sjanse for å kunne høste allerede samme år.

Dyrkingstips: Dyrk fra frø eller velg ferdige planter

 • Goji kan du kjøpe i frøform og så selv, eller som ferdige planter, klare for utplanting. Om du starter med frøform, skal frøene plantes i fuktig såjord, der de gjerne vil stå varmt og fuktig mens de gror, i en temperatur på rundt 20 – 25 °C. Dekk gjerne spirene med plast for å bevare fuktigheten. Gi frøene dine et par uker på å komme i gang å gro, og plasser dem deretter litt svalere.
 • Når plantene dine er håndterbare, er det på tide å sette dem om i en mer gjødslet jord. Før du planter dem utendørs, må du først avvenne plantene, ved litt etter litt å venne dem til utendørsklimaet. Dette gjør du ved å sette ut plantene i et par timer om dagen, og øke dette tidsrommet suksessivt hver dag.
 • Velg en plantingsplass med sol eller halvskygge for bukketornen din, og plant den ute først når risikoen for nattefrost er helt over. Ha gjerne et trellis eller stakitt i nærheten som plantene dine kan støtte seg mot når de vokser.

Plant goji

 1. Grav opp et hull med en dybde på ca. 30 cm før du planter planten din. Vann godt i hullet før du setter ned planten.
 2. Bruk en jord med god dreneringskapasitet og som inneholder en del organisk materiale for best mulige groforhold for busken din. Naturgjødslet plantingsjord funker bra for gojibusken din. Kombiner gjerne med litt muldjord, som du legger nederst i hullet du har gravd opp for planten.
 3. Sett ned planten din og fyll opp med jord som du deretter sletter utover. Om du har flere planter bør du sørge for å la det være et mellomrom på ca. 70 – 100 cm mellom plantene. Sørg for at hele rotsystemet er ordentlig dekket med jord. For ekstra god vekst, kan du også tilføre litt beinmel eller annen startgjødsel direkte ved plantingen.
 4. Vann rikelig direkte ved plantingen, og hold jorden rundt bukketornen din fuktig over sommeren ved å vanne regelmessig og rikelig.
 5. Første vinteren etter plantingen er planten noe skjør, og derfor kan du med fordel la den overvintre i en sandblandet jord med beskyttende vinterdekke. Når den har vokst seg ordentlig til tåler den vinterkulden bedre.

Når kan jeg høste gojibærene mine?

For deg som sår tidlig, kan du være så heldig å kunne høste gojibær allerede første året. For de aller fleste må man derimot vente i minst ett år på både blomstring og avling.

Slik tar du vare på planten

Bukketorn har godt av å klippes ned en gang i året, da gjerne på vårparten. Du kan da med fordel klippe ned hele buske til en høyde på ca. 50–70 cm, og deretter lene et par nye skudd mot en trellis, et stakitt, veggen eller noe annet planten kan klatre på. For øvrig er det en ganske enkel busk, som klarer det aller meste uten noe større arbeid fra din side. Luk ugresset og bladgjødsle med jevne mellomrom for å holde edderkoppmidden unna.

Varier bruken av gojibærene dine

Gojibæret, som hylles med utallige superlativ, kan du bruke og spise på flere ulike måter. Du kan spise dem ferske, akkurat som de er – eller kanskje blande dem med yoghurt. Men tørkede gojibær kan du også bruke til te, eller spise som snacks eller i en müsliblanding. I matlaging passer gojibæret utmerket som smaksforsterker i ulike retter. Tenk også på å holde deg rundt anbefalt daglig inntak av dette superbæret.

Gojibær

Gojibær – superbæret med hundrevis av år med historie

I hundrevis av år har man brukt gojibær innen medisin for dets helbredende egenskaper. Om man spiser bæret som det er eller i drikkbar form, er det en ordentlig vitaminkur, som inneholder massevis av mineraler, aminosyrer og antioksidanter – og det er spesielt betennelser og infeksjoner fra virus, bakterier og sopp som gojibæret skal ha størst helbredende effekt på. I tillegg anses innholdet i bæret å være bra for hjerte, blodtrykk og prostata – selv om det ikke finnes noen offisielle medisinske bevis bak dette.

Busken som gojibæret vokser på, bukketorn, kommer opprinnelig fra Asia og Middelhavsområdet – men kom til Norge på 1700-tallet, og ble da dyrket direkte i hagen. Planten viste seg å være riktig så hardfør, og tålte både vind og vann – noe som førte til at man ofte plantet den i fiskeværene. Den finnes i mange hager, også i dag, og i forvillet form i de sørlige delene av landet. Takket være fuglene som spiser bærene, i kombinasjon med meget effektive rotskudd, spres bukketornen med sine gojibær lett videre.

Det latinske navnet  lycium barbarum hører ikke bærene til, men er navnet til busken gojibæret vokser på, nemlig bukketornen. I det sentrale Kina finnes bukketorn med gojibær naturlig, mens den i Norge har spredd seg til naturen og også finnes i dyrket form – som hageplante.

Korte bærfakta

 • Busken gojibæret vokser på bukketorn, blir mellom 80 – 200 cm høy.
 • Gojibæret er ca. 1–2 cm i diameter, og finnes i røde og oransje varianter.
 • Fylt med næring, i alle former.
 • Kom til Norge på 1700-tallet.
 • Bukketorn er en hardfør plante som er lett å gjøre fornøyd.
 • Kan dyrkes helt opp til plantesone 4.
 • Vinterhardfør til -25 °C

Mer om bær og dyrking

Bær – slik lykkes du >>
Dyrk i plantekasse >>
Så innendørs året rundt >>

 

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen