Gran – planting og stell

Granen som har eksistert hos oss i Norge i nærmere 5000 år, er ett av de viktigste og vanligste trærne vi har her i Norden. Ikke bare for sitt bruksområde som byggetømmer, men også som dekorasjonsplante, juletre og parktre.

Gran – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Picea abies
Familie: Furufamilien (Pinaceae)

Tips og råd for deg som dyrker gran

Dyrking av gran til privat bruk gjøres hovedsakelig for å dyrke juletrær eller en og annen enkeltstående gran i hagen. Det finnes flere større juletreavlinger for kommersielle formål, da det finnes et stort marked for dette – men naturligvis kan man dyrke frem enslige graner i hagen også, enten fra frø eller ved hjelp av små planter. De granene som vanligvis brukes som julegraner, kalles rødgran, og tilhører samme art.

Som hageplante anses granen for å være ganske lettdyrket, og man kan velge og vrake blant mange ulike sorter, alt fra klassisk granform til krypende plante. Dessuten finnes den også i flere ulike fargevarianter, og du kan finne graner i nyanser av både blått, gult og grønt.

For å ha de beste forutsetninger, vil granen gjerne stå i sol til halvskygge, og gjerne vestvendt. Den går fortsatt an å plante på mørkere steder, men da trenger man også være tålmodig, ettersom granen da vil vokse saktere, og den pleier heller ikke bli like tett.

Plante gran

  • Det er absolutt å foretrekke å kjøpe en plante som du siden planter, i stedet for å dyrke opp fra frøform, da dette krever en hel del tid, tålmodighet og mye kunnskap for i det hele tatt å ha en sjanse til å lykkes.
  • Forbered planting tidlig på våren, gjerne så snart det går an å bearbeide jorden. Velg et sted som passer godt til gran, og grav en grop som er litt bredere enn plantens beholder.
  • Sett ned planten din, men pass på at du ikke setter den dypere enn den var i beholderen som den kom sammen med. Om du hadde planten i en potte, skal potten fjernes før planting.
  • Fyll opp med jord som du klapper lett til, men vær nøye med at det ikke kommer jord opp på stammen, da dette kan føre til at planten råtner. Gran trives i de fleste jordtyper, men foretrekker en sur jord som er veldrenert. Plantingsjord passer godt å bruke for planting av gran.
  • Vann rikelig rett etter plantingen.

Pleieråd

Granen er ekspert på å klare seg selv i det klimaet som finnes, men om det kommer lengre perioder med tørke, kan det likevel være fordelaktig å vanne granplantene dine da. Yngre graner kan trenge hjelp til å beskyttes mot solen på begynnelsen av våren for at granens barnåler ikke skal tørkes ut, mens de eldre og større variantene i stedet kan dra nytte av et markdekke av løv. På høsten, før vinteren kommer, er det også bra å vanne der du har plantet granene, ettersom jorden helst skal være fuktig når vinteren kommer.

Beskjæring av gran

Det er ikke sikkert det er nødvendig med noen beskjæring, men om dette skal gjøres, er det på sommeren og høsten det er de beste forholdene for dette. Toppen på granen skal imidlertid aldri kappes, men ellers kan du beskjære ganske fritt for å oppnå ønsket form på granen din.

gran jul

Norsk gran – bruksområde

Granen gir ved som kan brukes til flere ulike formål. For deg som har brukt gran til å fyre i peisen, vet du at den gir fra seg en herlig knitrende lyd der inne i peisen, som mange forbinder med juletiden. I tillegg utgjør grantømmer hele 55 % av all råvare vi har i våre norske sagverk, og det er først og fremst innen byggindustrien vi bruker dette tømmeret. Tømmeret, som har en lav vannabsorbering, fungerer perfekt for ytterpanel eller annet materiale til utendørsbygg – til forskjell fra for eksempel furu, som er glad i å absorbere vann og derfor overhodet ikke passer til bruk utendørs.

Grantømmer brukes dessuten til en hel del andre ting – alt fra gulv, møbler og båtbyggeri til produksjon av deler til forskjellige musikkinstrumenter. Foruten alle produksjonsrelaterte formål, er granen også godt likt av mange dyr, og lokker ofte til seg både ekorn og fugler. Konglene byr på frø som mange dyr og fugler gjerne gnafser i seg på høsten og vinteren – så for deg som liker å få besøk av dyr i hagen din, er dette er fint tre å plante.

Alle som noen gang har tatt seg en spasertur i en tett granskog vet også at dette storslåtte og fyldige treet gir en helt spesiell følelse av ro og harmoni, og befinner man seg midt i en stor granskog kan det noen ganger kjennes som en parallell mytologisk verden – der man kan møte på både nisser, troll, feer og andre skogsvesen.

Fakta om gran

  • Et rakt og høystammet tre som kan bli opptil 60 meter høyt.
  • Den norske granen blir sendt som julegran til London hvert år, for å pryde Trafalgar Square.
  • Har mørkegrønne og stive barnåler som er ca. 1–2 cm lange.
  • Bærer kongler som varierer i størrelse, avhengig av hvor i landet du er.
  • Vokser vilt i de fleste deler av landet.
  • Har et overfladisk og ganske følsomt rotsystem.
  • Tåler hard kulde, men er mer følsom for sterk varme.
  • Tåler planting i platesoner 1–8.

Se mer om graner

Slik lykkes du med juletreet – trinn for trinn >>
Julerelaterte grantips og inspirasjon til jul >>
Julestemning både inne og ute i desember >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen