Gressløk – slik dyrker du din egen
Gressløken er mer anvendelig enn mange tror, vakker når den går i blomst og i tillegg svært enkel å lykkes med – rett og slett en flerårig urt det er vel verdt å ha i kjøkkenhagen.

Vitenskapelig navn: Allium schoenoprasum
Familie: Løkfamilien
Gressløken har en mild og god løksmak, og den er rik på både kostfiber, vitamin A og E. Planten kan bli opptil en halv meter høy, men mange holder seg på rundt 25 cm. Den danner fine tuer og får nydelige lilla blomster om den ikke klippes ned.
Mange tenker umiddelbart på eggerøre når de hører ordet gressløk, men urten kan brukes til langt mer enn det. Strø litt gressløk over potetene eller grønnsakene, pynt med gressløk på brødskiva eller bruk den som vanlig løk i supper, gratenger og gryteretter. Gressløken kan høstes inn tidlig, før andre typer løk, og er derfor en spesielt nyttig urte i starten av dyrkingssesongen.
Det er som regel de runde, hule bladene vi bruker i maten, men blomstene er også spiselige – perfekt om du vil gi litt ekstra farge til salaten eller som flytende pynt i en suppetallerken. Plukk av de små blomstene som sitter sammen som en ball på toppen av bladene, og strø det over maten. Vakkert og delikat!
Flere måter å dyrke gressløk på
Å kjøpe en ferdig plante med gressløk er det enkleste valget. Men kjenner du noen med gressløk i hagen, kan du spørre om de er villige til å gi deg en bit. Gressløk er nemlig veldig lett å dele i flere planter.
Foretrekker du å så fra frø, er det også fullt mulig. Gressløkfrø kan sås direkte ute i bed og potter så fort nattefrosten har takket for seg, eller forkultiveres inne i mars/april. Følg instruksjonene på frøpakken du velger deg.
Planting og stell av gressløk
Gressløken er flerårig, og overlever nesten hva det måtte være – selv de kaldeste vintre her i nord. Har du plantet gressløk i hagen, så har du den gjerne for livet. Sørg for å velge en egnet plass fra første stund. Den sprer seg ikke uhemmet rundt omkring, men den kan være vrien å bli kvitt når du først har plantet den i bakken. Gressløken trives i både sol og halvskygge. Du kan fint plante den i potter og plantekasser, både alene og sammen med andre urter. Det skal virkelig mye til å ta livet av gressløken, i alle fall så lenge du har den ute.
Jord og gjødsel
Bruk den jorden du har, gressløk trives i de fleste typer jord. Det er heller ikke nødvendig med gjødsel, men om du klipper gressløken helt ned kan det være fint å vanne med litt gjødselvann for å få en ny innhøsting samme sesong.
Les også
Dyrk klimasmart – lag ditt eget gjødselvann
Vanning
Har du plantet i bakken, skal det mye tørke til før gressløken bukker under. Den første sesongen kan du gjerne vanne litt når det er tørt, men etter etablering klarer den seg som regel selv. Ved planting i potte, må du være litt mer påpasselig med vanningen.
Høste jevnlig eller la gressløken blomstre?
Lar du gressløken stå i fred, vil den gå i blomst om sommeren. Blomstringen starter som regel det andre året etter planting. Bladene blir hardere når gressløken går i blomst, og smaken blir besk. Noen velger derfor å høste fra gressløken jevnlig, slik at det alltid er friske, tynne, nye blader på planten. Gjør du dette gjennom hele sommeren, vil den ikke blomstre.
Men en gressløk i blomst er også nyttig, både i form av prydverdi og for våre viktige pollinerende insekter. Humlene elsker gressløkblomstene. Et godt tips kan derfor være å høste inn gressløk jevnlig gjennom våren og tidlig på sommeren, før du lar planten gå i blomst midt på sommeren. Når blomstringen er på hell, kan du klippe ned hele planten, gjødsle den opp igjen og høste nye, spede blader på sensommeren. På denne måten får både du og humlene maks ut av gressløken!
Når sesongen er over, klipper du ned hele planten og lar den hvile gjennom vinteren. La det være igjen et par cm over jorden. Med våren kommer nye skudd og nye innhøstinger – sesong etter sesong.
Oppbevaring av gressløk
Fersk gressløk er både enkelt og godt, men den kan også både fryses og tørkes. Dette er kjekke metoder for å bruke opp gressløk du har til overs mot slutten av sesongen.
Fryse gressløk
Frossen gressløk er fint som tilsetning i supper, sauser og gryteretter. Hakk gressløken og frys den i små plastposer eller glass. Den holder seg fint i et års tid i fryseren. Du kan også lage ditt eget gressløksmør ved å blande finhakket gressløk inn i romtemperert smør. Del smørblandingen i passende biter og frys dem ned.
Tørke gressløk
Å tørke gressløken er litt mer krevende, men også dette er fullt mulig på et helt vanlig kjøkken.
- Sett ovnen på 70 grader varmluft.
- Skyll gressløken og fjern alt som ikke ser helt friskt ut.
- La tørke på håndkle eller kjøkkenpapir.
- Hakk gressløken i bittesmå biter.
- Legg et bakepapir på en rist og strø gressløken utover.
- Tørk gressløken i ovnen, bruk en sleiv eller liknende for å holde ovnsdøren på gløtt slik at fuktigheten slipper ut.
Gressløken er ferdig når den er helt tørr og kan knuses med fingrene. Det tar som regel en halvtimes tid, men følg nøye med underveis, slik at gressløken ikke blir brent. Det er viktig at all fuktighet blir borte, hvis ikke kan det dannes mugg. Legg den tørkede gressløken i en tett beholder, og bruk den i maten gjennom vinteren.
Se vårt utvalg av krydderfrø og ferdige urter
TIPS FRA GARTNEREN
Veronica Axelson, gartner på Plantasjen, med ekstra stor interesse for alt som har med hage og dyrking å gjøre generelt og hagestell spesielt.
Flere urter
- Rosmarin – slik dyrker du din egen
- Koriander – slik dyrker du din egen
- Basilikum – slik dyrker du din egen
Spør våre gartnereLurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen. |