Gressplen - slik lykkes du

Gressplen - slik lykkes du

Gressplenen er en pryd, den dekker nok de fleste av våre tomter og er en viktig bunndekker med mange bruksområder. Sammen med blomster, prydbusker og trær gir den hagen karakter.

Grunnarbeidet

Som en tommelfingerregel bør jorddybden være på 15-20 cm, ekstra viktig for deg med mye stein og fjell i hagen. Jorden må være fri for eller renses for ugress. Pass på at jordlaget er noenlunde jevnt, ta bort store steiner og ugress. I det øverste jordlaget blander du inn naturgjødsel.
Vi anbefaler kugjødsel. Til slutt må jorden få sette seg, og den raskeste måten og hjelpe den med det er og rulle over med en plentrommel, eller trampe med føttene.

Såing

Rak lett over området. Du kan så for hånd, eller rulle over med en manuell såmaskin. Rak deretter over igjen. Da oppnår du at gressfrøene blander seg med jorden og ikke blir liggende på overflaten og tørke ut. Rull lett over med en plentrommel, eller tramp forsiktig med føttene.

Vanning

Vann mye men pass på at vannet fordeler seg jevnt og det ikke blir dammer som gjør at frøene renner bort. Hold området fuktig til gresset har grodd og etablert seg. Det er lurt å anlegge plen høst eller tidlig vår, da det er litt kjøligere og kan komme noen regnskurer innimellom.

Klipping

Når gresset har blitt 7-8 cm høyt er det på tide og klippe. 4-5 cm bør stå igjen etter du har klippet. Pass på at gressklipperen har skarpe kniver. Klipp heller lite og ofte, enn mye og sjelden.

Sår i gressplenen

Om plenen har fått mindre sår eller hull kan den repareres. Dekk til med et 2-3 cm tykt lag sand eller toppdress og strø over litt gjødsel før området rakes. Til slutt strør du på gressfrø. Beskytt området, ikke gå på det eller belast det på noen annen måte frem til det nye gresset er i god vekst.

Les mer: Gressplen - gjødsel, vedlikehold og mose

Små tips

  • Temperaturen bør være over 10 °C når du sår gress.
  • Bytt gjerne retning av og til når du klipper, da får du mer luft inn i plenen.
  • Med en multiklipper kuttes gresset fint og kan ligge igjen på plenen slik at næringsstoffer føres tilbake til jorda.