Gressplen – slik lykkes du

Gressplen – slik lykkes du

Gressplenen er en pryd, den dekker nok de fleste av våre tomter og er en viktig bunndekker med mange bruksområder. Sammen med blomster, prydbusker og trær gir den hagen karakter.

Stell av gressplen

 • Grunnarbeidet
  Som en tommelfingerregel bør jorddybden være på 15-20 cm, ekstra viktig for deg med mye stein og fjell i hagen. Jorden må være fri for eller renses for ugress. Pass på at jordlaget er noenlunde jevnt, ta bort store steiner og ugress. I det øverste jordlaget blander du inn naturgjødsel. Vi anbefaler kugjødsel. Til slutt må jorden få sette seg, og den raskeste måten og hjelpe den med det er og rulle over med en plentrommel, eller trampe med føttene.

 • Såing
  Rak lett over området. Du kan så for hånd, eller rulle over med en manuell såmaskin. Rak deretter over igjen. Da oppnår du at gressfrøene blander seg med jorden og ikke blir liggende på overflaten og tørke ut. Rull lett over med en plentrommel, eller tramp forsiktig med føttene.

 • Vanning
  Vann mye men pass på at vannet fordeler seg jevnt og det ikke blir dammer som gjør at frøene renner bort. Hold området fuktig til gresset har grodd og etablert seg. Det er lurt å anlegge plen høst eller tidlig vår, da det er litt kjøligere og kan komme noen regnskurer innimellom.

 • Klipping
  Når gresset har blitt 7-8 cm høyt er det på tide og klippe. 4-5 cm bør stå igjen etter du har klippet. Pass på at gressklipperen har skarpe kniver. Klipp heller lite og ofte, enn mye og sjelden.

 • Sår i gressplenen
  Om plenen har fått mindre sår eller hull kan den repareres. Dekk til med et 2-3 cm tykt lag sand eller toppdress og strø over litt gjødsel før området rakes. Til slutt strør du på gressfrø. Beskytt området, ikke gå på det eller belast det på noen annen måte frem til det nye gresset er i god vekst.

 • Ugressbekjempelse
  Med riktig teknikk og god tålmodighet kan du faktisk vinne kampen over ugresset i plenen. Store mengder ugress kan fjernes mekanisk. Mindre ugressplanter (veronika eller hvitkløver) bør fjernes med en manuell beskjæringssaks, slik at du forstyrrer dem og forhindrer videre vekst. Prestekrage og løvetann bør fjernes med en rotfjerner, og det er veldig viktig at du får med så mye av røttene som mulig for å forhindre ny vekst. Hvis ugresset – mot alle odds – har overvunnet gressfrøene, bør du vurdere å bruke ugressmidler. Dersom ugresset har overvunnet gresset, er den beste løsningen å grave opp jorda og dekke den med gressplen på rull.

 • Fresing og lufting
  Gressrøttene trenger luft for å kunne puste og vokse. Jorden på plenen er ofte ikke kornete nok til at røttene får tilstrekkelig med luft, noe som resulterer i hemmet vekst. Med et enkelt hagegreip kan du lage hull i plenen og fylle dem med grov sand. Dette gjør at vann fra overflaten kan renne bort, og slipper oksygen ned til røttene. For å bli kvitt døde røtter og annet rusk kan det lønne seg å frese plenen. Ved å fjerne plenmosen sørger du for at de nedre delene av gresset får puste bedre, og du hjelper stilkene å vokse bedre.

Ta vare på plene året rundt

Små tips

 • Temperaturen bør være over 10 °C når du sår gress.
 • Bytt gjerne retning av og til når du klipper, da får du mer luft inn i plenen.
 • Med en multiklipper kuttes gresset fint og kan ligge igjen på plenen slik at næringsstoffer føres tilbake til jorda.

Les mer

Gressplen - gjødsel, vedlikehold og mose >>

Plengjødsel

10 L

249,-
2 for 399,-
Les mer

Gressfrø Reparere

1 kg

289,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen