Grønne planter med spesielle blader

Grønne planter er hett for tiden, og de må gjerne bo over hele hjemmet. Er du ute etter noe litt spesielt, bør du se etter noen med litt uvanlige blader – sånne som stikker seg ut i mengden og i visse tilfeller blir til rene samlerobjekter.

Grønne planter med spesielle blader

Før i tiden var en grønn inneplante vanligvis bare grønn, men i dag finnes det et stort utvalg av mønstrede og flerfargede planter. Trenden med å samle på uvanlige sorter blir også hetere, og på visse auksjoner kan visse sorter nå koste en hel del.

Et annet tegn på den økende interessen for inneplanter, er at stadig fler bytter stiklinger og forsøker å redde planter som har begynt å visne i stedet for å bare kaste dem og kjøpe nye. Vi er rett og slett flinkere til å ta vare på plantene våre, og vi tenker mer på miljøet. Det er en trend vi kan like!

Planter med fargerike blader

Lettstelte Coleus (praktspragle) har lage vært populær, og kanskje er nettopp disse som dukker opp i tankene når vi tenker på fargerike blader. Coleus finnes i hvor en lang rekke farger og mønstre, og det er også superlett å ta stiklinger av Coleus.

Se vårt utvalg av Coleus

Caladium er det definitivt verdt å se nærmere på. Bladene er fint hjerteformede, med markerte bladnerver, og fargene går fra blek rosa til dyp rød. På høsten går denne planten i dvale og mister bladene, men den kommer seg raskt igjen på våren.

Se vårt utvalg av Caladium

Alocasia er en annen tropisk favoritt. Den har ikke bare fargerike blader, selv stilkene kan være lyserose på enkelte sorter.

Se vårt utvalg av Alocasia

Calathea er en annen spennende plante med mønstrede blader, som åpner seg mot solen i løpet av dagen, men lukker seg søvnig om natten. Bladene er forskjellig mønstret, ofte med en lillarød underside.

Se vårt utvalg av Calathea

Mange typer Philodendron er også vakkert fargerike, for eksempel ‘Pink Princess’, ‘White Measure’ og ‘White Wave’. På en ‘Pink Princess’ kan halve bladet være grønt, og halve prinsesserosa.

Se vårt utvalg av Philodendron

Liker du røde nyanser, kan Peperomia caperata være noe å se nærmere på. Dette er kompakte planter, som passer spesielt bra i en liten vinduskarm.

Kroton ‘Petra’ er perfekt om du ikke klarer å velge en farge. Denne planten sprudler i både grønt, gult og rødt, og den trives faktisk også godt i skyggen.

Grønne planter med prikkete blader

Det er ikke så mange planter som har prikkete blader, men de som har det er virkelig prikkete.

Et par typer begonia er de mest kjente. Begonia ‘Hotspot’ og ‘Maculata’ er to lettstelte varianter. Den sistnevnte har en dekorativ rød nyanse på undersiden av bladene og blomstrer innimellom med små, hvite blomster. Disse typene bladbegonia tåler mye og trives i halvskygge, så de kan stå et stykke inn i rommet.

Prikkblad, en type Dieffenbachia, er en annen variant fra Sentral- og Syd-Amerikas jungler. Prikkene på disse er litt mer diffuse, og visse sorter har – til tross for navnet – ingen prikker i det hele tatt.

Grønne planter med uvanlig bladmønster

I plantefamilien Alocasia finnes det planter med mange spennende mønstre og former på både blader og stilker.  

Det finnes også flere typer Kalanchoe som er litt utenom det vanlige. Sjekk for eksempel ut 'Surprising Desert' og 'Aurora Borealis', sistnevnte med lyse ytterkanter på bladene.

Sjeldne grønne planter

Å samle på inneplanter har blitt en trend, og uvanlige planter kan i dag bli til skikkelig skatter. Stiklinger av en sjelden plante, som for eksempel Monstera Adansonii Variegata, har blitt solgt for mange tusen kroner.

Hvis du er interessert i sjeldne og spesielle planter, kan vi tipse om at enkelte av våre butikker har en del slike sorter inne:
Spesielle og sjeldne planter i utvalgte Plantasjen-butikker


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådTradescantia 'Nanouk'

Høyde 35 cm, Burgunder

129,-
Les mer

Alocasia 'Amazonica'

Høyde 35 cm, Grønn

9990
Les mer

Philodendron 'Rojo Congo'

Høyde 55 cm, Grønn

299,-
Les mer

Begonia 'Maculata'

Høyde 25 cm, Grønn

149,-
Les mer

Alocasia 'Black Velvet'

Høyde 25 cm, Grønn

129,-
Les mer

Calathea 'Sanderiana'

Høyde 30 cm, Grønn

9990
Les mer

Caladium

Høyde 60 cm, Grønn

499,-
Les mer

Calathea 'Lancifolia'

Høyde 65 cm, Grønn

479,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen