4 grønnsaker du tjener på å dyrke selv

Vi vet at det er gøy å dyrke og at egendyrkede grønnsaker smaker fantastisk, men når matprisene stiger til himmels får du enda en god grunn til å sette spaden i jorden. Her er grønnsakene det lønner seg å dyrke selv.

4 grønnsaker du tjener på å dyrke selv

Først og fremst er det lurt å dyrke det du virkelig bruker av grønnsaker – og dessuten utnytte dyrkingsarealet godt. Kanskje kan potetene, som er relativt billige i butikken, vike plass for dyrere grønnsaker, som tomater? En hage på 800 kvadratmeter kan mer eller mindre forsørge en tobarnsfamilie med grønnsaker i et helt år. De færreste har så god plass til rådighet, men selv om du dyrker på et mindre areal, kan du tjene mye. 

1) Tomater

Tomater er ofte dyre i butikken, men likevel enkle å dyrke selv. En sunn og frisk tomatplante produserer i gjennomsnitt 1 kilo tomater, og en familie med to barn vil uten problemer kunne ha tomater for hele året med omkring 40 tomatplanter. Da vil det også være nok til å fryse ned til gryteretter, lasagne og alt annet godt du kan lage med tomater.

Det finnes tre hovedgrupper av tomater: høyvokste tomater som trenger støtte, busktomater og ampeltomater (busktomater med hengende vekst). Busktomater kan dyrkes inne året rundt ved hjelp av plantebelysning, slik at du kan ha jevn tilgang til friske tomater. Piennolo er fantastiske italienske tomater som kan lagres gjennom vinterhalvåret, disse kan noen ganger koste flere hundre kroner per kilo, så det kan være mye å spare på å dyrke dem selv.

 

2) Chili og paprika

Selv om du kanskje ikke bruker så store mengder av paprika og chili, er det som regel dyre i innkjøp. Å dyrke chili er en morsom hobby, og som hjemmedyrker får du muligheten til å dyrke mange spennende varianter som du ellers aldri ville fått tak i. Det finnes milde og søte varianter, men også supersterke – som ‘Trinidad Scorpion’, kanskje verdens sterkeste chili.

Chili bruker lang tid på å utvikle seg og bør sås allerede tidlig på året om du vil høste dine egne chilier samme år. Plantebelysning er nødvendig for å få fart på frøene tidlig på året, og en plantelampe kan du dra nytte av flere andre sammenhenger også, både for dyrking og til vintertrøtte inneplanter. Chiliplantene kan overvintres innendørs og gir da tidlig innhøsting året etter. Med litt flaks, lever plantene i flere år. Det er lett å bli selvforsynt på chili, siden du kan høste inn mye fra én plante og siden du sjelden bruker veldig mange chili om gangen.

 

3) Agurk

Prisen på agurk har gått opp og ned i mange år, noen ganger er den billige, andre ganger nesten dobbelt så dyr. Agurken er kanskje vår mest elskede grønnsak, etter tomaten. De fleste sorter agurk trives i drivhus, men det finnes også frilandsagurk som du kan dyrke ute i hagen, ampelagurk og selvbefruktende sorter som egner seg til å dyrke innendørs. Hvis du vil, kan du dyrke agurker inne året rundt, så sant du bruker plantebelysning.

Under de rette forholdene, kan en agurkplante produsere så mye som 40 til 50 agurker per plante.

Den nært beslektede squashen gir også kjempestore avlinger og er super som fyll i mange retter, for eksempel i lasagne og kjøttsaus. Ulike typer vintersquash kan også lagres lenge.

 

4) Salat

Salat er superlett å dyrke selv, både inne og ute. For å ha jevn tilgang til frisk salat, kan du forkultivere planter løpende og sette de ut i bedene der du har høstet inn. Spinat er et annet alternativ, som også kan fryses.

Du kan tjene mye på å dyrke salat og bladgrønt i ulike former, for eksempel den ofte dyre ruccolaen. For å forlenge sesongen på høsten, er vintersalat et hett tips.

 

Grønnsakene vi har nevnt her er selvsagt bare noen av de du kan tjene på, det finnes mange andre som også kan hjelpe til med å holde husholdningsbudsjettet nede. Hvitløk er ett eksempel, men også bær som jordbær og bringebær og ulike typer frukt. Uansett hva du velger å dyrke, kan det gi mye glede i livet.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen