Guide: Kjøp planter og plant sent på høsten

Skjønnhet kommer innenfra, sies det, og det samme gjelder for blomster og planter. Styrken sitter i røttene, så ta vare på visne blomster selv om de ser triste ut. Plant flerårige uteplanter på høsten og nyt herlig blomstring neste vår.

Guide: Kjøp planter og plant sent på høsten

«Ugly plants»-trenden

«Ugly plants» betyr stygge planter på norsk. Denne nye plantetrenden har raskt økt i popularitet og betyr at du tar halvvisne planter og utnytter de aktive røttene som trives godt i høstens fuktige jord. Energi går til rotsystemet og etableringen i stedet for til blomstring og tilvekst som skjer om våren. Det fører til at røttene gir sterkere og finere planter når vårsola endelig titter fram igjen.

Plant plantene dine om høsten

Gjennom å kjøpe sesongplanter på gartneriet om høsten tenker du både økonomisk og holdbart. Det er da du kan passe på å kjøpe stauder, trær og busker til en lavere pris og deretter plante dem.

Hvorfor er det en fordel å plante om høsten?

Våren og forsommeren er ofte den tiden vi bruker til å plante sommerblomster og andre planter. Men det finnes også en rekke fordeler med å gjøre høstplantinger:

 • Man kan utnytte jordens naturlige fuktighet bedre
 • Man trenger ikke å vanne like ofte
 • Det blir sjelden tørke og ekstremvarme
 • Blomstring og tilvekst skjer tidligere neste sesong
 • Man slipper omplanting ettersom plantene allerede er der

Den beste tiden for planting

Her får du noen tips til planting av noen flerårige uteplanter.

 • Eviggrønne vekster
  Eviggrønne planter beholder bladene året rundt. Her inngår planter som rododendron. Ikke vent til senhøsten med planting – jorden må være ganske varm for at etablering skal skje. Vann dem gjerne litt ekstra på senhøsten slik at de er klare for vinteren.
   
 • Barrotplanter
  Plant rosebusker og andre barrotplanter og hekkeplanter i september-november. De kan plantes så lenge det ikke er tele i jorden.
   
 • Løvfellende busker og trær
  Kan plantes så lenge telen ikke kommer smygende, helt ut i oktober måned. Vent med hekkeplantingen til planten er i hvile og bladene løsner så fort du tar på grenene.
   
 • Stauder
  Også stauder kan plantes helt inn i oktober. Ikke la det bli for kaldt ettersom røttene ikke rekker å etablere seg og jordklumpen med rotsystemet da kan støtes bort av telen og fryse.

Plant raskt etter innkjøp

Dersom du har kjøpt planter på gartneriet om høsten bør du ikke vente med å sette dem i jorden. Plant dem raskt etter kjøp slik at røttene etablerer seg og plantene rekker å forberede seg for vinterdvalen sin.

Alternativ og tilfeldig planting

Dersom du ikke har tid til å plante plantene i bedet, kan du jordslå den gjennom tilfeldig planting eller sett den i en større potte med fersk jord. Disse alternativene gir en bedre overlevelsessjanse til de visne plantene.

Ikke la en plante gå til spille bare fordi den ser litt molefonken ut. Se på røttene for å se om de er friske og plant om på høsten så får planten din nytt liv igjen. Lykke til!

Les mer

Stauder – slik lykkes du >>
Rhododendron - slik lykkes du >>
Inviter pollinatorer til høsthagen >>Sølvkrans

Ø12 cm, Grå

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen