Hagebesøk: Nordisk og minimalistisk stil hos Hanne

Sammen med mannen har Hanne forvandlet en bratt skråning full av villnis til en perle av en hage spredt over flere ulike platåer. Se så fint de har det, på Høyenhall i Oslo.

Hagebesøk: Nordisk og minimalistisk stil hos Hanne

Kristin Tanderø Brekke,
@hagebonanza

Tanja Hauge Reine,
@rekkehusbonden

Kort om hagen

 • Hageeier: Hanne Holsted, @hanneholsted på Instagram, mannen Rune, datteren Meline og katten Fia
 • Herdighetssone: H4 på Høyenhall i Oslo 
 • Stil: Hage i nordisk stil hvor stein, skifer og tre mikses med rette linjer og struktur. Variert bladverk og grupperte planter 


Hanne har anlagt det hun kaller en latmannshage som ikke krever all verdens veldikehold, men litt vanning må til.


– Vi har prøvd å skape den samme følelsen som når du reiser bort på spahotell en helg. Deler av stilen vår er også inspirert av reiser vi har vært på. Samtidig ville vi at uttrykket skulle passe til de høye trærne som omkranser tomta vår, sier hun.

Å kombinere stramme linjer med den viltvoksende skogen rundt tomten skaper en ekstra wow-følelse. Rene linjer, et minimalistisk uttrykk og struktur er typiske kjennetegn for den nordiske hagestilen.


Hannes hage er bygget i skrånende terreng som tidligere kun bestod av villnis. Sammen med mannen Rune har hun skapt en drøm av et uterom over tre ulike platåer med mange ulike hagerom. Her er loungeområdet ved bassenget.

Hannes 5 tips

 1. Tre av Hannes plantefavoritter er prydgresset japanstarr, bambus og buksbom. De er dekorative, krever lite vedlikehold og holder både grønnfargen og formen hele vinteren. 
 2. Husk at bladliljen blir stor etter hvert, så gi den nok plass ved planting. Én plante kan bli til mange. Del den gjerne om våren og spre den, dette er tiden på året hvor den tåler det ekstra godt.  
 3. Plant stauder i grupper. Kjøp tre eller frem av samme sort, eller del dem når de har blitt store nok, og plant dem sammen. Gjenta den samme gruppen flere steder. Det skaper helhet, ro og harmoni. 
 4. Miks steinelementer med ulikt fargespill. Hanne mikser skifer, rullestein og dekorstein. Å dekke bed med rullestein gir plantene en gråbeige bakgrunn som får bladene til å poppe litt ekstra fra bakgrunnen. Steinene bidrar også til å holde på fuktigheten. Små dekorstein er lekkert på toppen av plantede potter 
 5. Kontraster er spennende for øyet. Miks et stramt og mykt uttrykk på ulike måter. Hard stein mot mykt treverk er lekkert.  


Hanne er mer opptatt av å blande ulike typer bladverk enn blomster. Her skimtes bassenget gjennom de flikete bladene til rognen 'Sunshine'.


Harmonisk og rent uttrykk

– En hage skal være et sted for rekreasjon. Vi ønsket å skape en stemning som inviterer til ro og avslapning. Det skal være behagelig å la øynene vandre her, sier hun.

Familien har fokusert på å videreføre stilen de har inne gjennom å bruke materialer som stein, skifer og tre i uterommet. Miksen av stram stein mot mykt tre omfavnet av det grønne, gjenspeiler naturen i området.


Stein i ulike størrelser er brukt på forskjellige måter i uterommet. Små dekorstein er nydelige på toppen av potter. Den lyse fargen får grønnfargen på plantene til å poppe litt ekstra. De hjelper også jorden å holde på fuktigheten.

– Hage handler om å skape rom. Vi har skapt ulike soner ut ifra familiens behov og har blant annet utekjøkken, spisesone og avslappende loungeområder her ute. Ved å holde oss til de samme materialene og fargene i sonene har vi latt en rød tråd gå gjennom hagen, sier hun.


Familien er glad i å lage mat under åpen himmel. Utekjøkkenet er hagens nyeste rom. De høye, frie trærne i skogen som omgir tomta skaper en spennende kontrast mot de stramme formene på benken og skapdørene.

Fargepaletten hvitt, grønt, beige og sort knytter uttrykket sammen. Hanne liker fleksibilitet og å kunne gjøre om i uterommet, derfor har hun laget flyttbare innramminger mellom sonene.

– Store potter og urner med planter i fungerer fint som avgrensing, gjerne med høye prydbusker bakerst og lavere planter foran. Flyttbare skillevegger er også fine rominndelere, og lyslenker gir en fin sonemarkering. Skillene bidrar til å gi uterommet et ryddig uttrykk og samtidig skape en lun og intim følelse.


Typisk for den nordiske stilen er gjentagelse av planter for å skape helhet og ro. Tre formklippede buksbom er plassert i potter langs bassengkanten.

Plantetips for nordisk stil

Liker du Hannes stil med bladverk i fokus og lite vedlikehold? Her er forslag til planter som er dekorative allerede fra mai måned: 

 • Hosta (bladlilje), sortene: 'Blue Mouse Ears', 'First Frost', 'Minuteman', 'Big Daddy', 'Blue Angel' og 'Elegans' 
 • Bregner, sortene: Fugleredebregne 'Crispy Wave' og 'Fluffy Ruffle'
 • Bambus
 • Buksbom, rundklippet
 • Japansk viftelønn
 • Rogn, 'Sunshine'
 • Forglemmegeisøster
 • Vindmøllepalme


Runde dyrkekasser i jern er gravd inn i det skrå terrenget for å holde bedre på jorden og gi planterøttene bedre grep. Både smart og dekorativ! Flere av dem er dekket med restmaterialer av treverk familien hadde igjen fra andre prosjekter.

Dilla på blader

Hanne vil heller nyte uterommet enn å stå og luke og jobbe mye. Derfor har hun anlagt det hun kaller en latmannshage som hovedsakelig består av lite tidkrevende stauder kombinert med prydbusker og noen prydtrær. Her er det blader framfor blomster som er i fokus.

– Jeg er glad i kontraster og i å mikse ulike former, strukturer og farger – fra helt lysegrønt bladverk over mot det mørke burgunderfargede.


Mange ulike sittesoner er spredt rundt i uterommet og gjør at familien kan flytte seg rundt etter sol og skygge. Her er loungeområdet på det nederste nivået. I den opphøyde plantekassen bak sofaen gjentas viftelønnen 'Bloodgood', prydgresset Star 'Feather Falls', bladliljen 'Blue Mouse Ears' og alunrot.

Rundklippede buksbom, de avlange bladene til hostaene og de høye, smale prydgressene skaper spenning sammen, samtidig som de gir et rent uttrykk.

– Jeg er glad i å gruppere planter og kjøper alltid flere av samme sort, enten tre eller fem av gangen. Disse gjentas ulike steder for å skape helhet, sier hun.

Selv om vekstene har ulike former, gir denne plantemetoden en rytme og et delikat uttrykk.


Fargerike tomater og snackpaprika står i potter på benken på utekjøkkenet. Kortreiste ingredienser er deilig i sommermaten.

Hannes favorittprydgress

Hvis du bor i herdighetssone 4 eller over, anbefales det at du planter prydgress rett i bakken for at det skal overleve vinteren. Har du det i potte, kan du sette noen klosser under potten om vinteren. Dette fungerer som isolasjon og høyner sjansen for at prydgresset overlever til neste sesong. Det er også viktig at pottene står under tak i vinterhalvåret. Flere gode råd får du i våre planteguide om prydgress.

Vintergrønne sorter som ikke trenger klipping:  

 • Japanstarr, sortene: 'Everest' og 'Ice Dance'
 • Starr 'Feather Falls'

Denne gjengen holder seg også flotte gjennom vinteren, men trenger en klipp på våren:  

 • Strandrug 'Blue Dune'  
 • Silkekinagress, sortene: 'Variegatus' og 'Gracillimus' 
 • Hagerørkvein, sortene: 'Karl Foerster' og 'Overdam'


I pottene vokser prydgresset Japanstarr. Dette er en av Hannes favorittsorter fordi det krever lite vedlikehold og holder grønnfargen og formen hele vinteren.

TEKST OG FOTO

Kristin Tanderø Brekke, aka @hagebonanza, hagegal skribent og innholdsprodusent som har besøkt over 100 av Norges vakreste uterom for å spre hageglede og inspirasjon.


Tanja Hauge Reine, aka @rekkehusbonden, hageentusiast og tekstforfatter og som brenner for dyrkeglede, med forkjærlighet for alt som kan spises.


Mer fra vår verden av hagerLoungesett med hjørnesofa Oslo
Salg 30%

Loungesett med hjørnesofa Oslo

5 sitteplasser, Mørk grå

1189930 16999,-
Les mer

Potte Joel

Ø29 cm, Grå

699,-
Les mer

Plantekasse Kinsley K&C

Lengde 107 cm, Svart

1299,-
Les mer

Dichondra 'Silverfall'

Ø12 cm, Sølv

9990
3 for 279,-
Les mer

Blomsterkasse K&C

Lengde 70 cm, Rust

1999,-
Les mer

Plantebord L

Høyde 93 cm, Svart

899,-
Les mer

Plantekasse med bein Kinsley K&C

Lengde 107 cm, Svart

1399,-
Les mer
Trepotte med espalier
Salg 40%

Trepotte med espalier

Lengde 80 cm, Svart

59940 999,-
Les mer

Potte Falk

Ø29 cm, Svart

799,-
Les mer
Reclinerstoler med bord Oslo
Salg 30%

Reclinerstoler med bord Oslo

2 sitteplasser, Mørk grå

909930 12999,-
Les mer
Solseng Oslo
Salg 30%

Solseng Oslo

Lengde 190 cm, Mørk grå

174930 2499,-
Les mer

Potte K&C

Høyde 50 cm, Rust

1699,-
Les mer

Potte Nova

Ø30 cm, Beige

699,-
Les mer
Spisebord Oslo
Salg 30%

Spisebord Oslo

Lengde 205 cm, Mørk grå

419930 5999,-
Les mer
Spisestol Oslo
Salg 30%

Spisestol Oslo

Høyde 86 cm, Mørk grå

90930 1299,-
Les mer

Potte Nova

Ø37 cm, Beige

799,-
Les mer
Loungesett Oslo
Salg 30%

Loungesett Oslo

5 sitteplasser, Mørk grå

1189930 16999,-
Les mer

Potte Falk

Ø38 cm, Svart

999,-
Les mer

Plantejord

40 L

5990
5 for 249,-
Les mer
Gullrørbambus 'Rufa'
Medlem 40%

Gullrørbambus 'Rufa'

Ø23 cm, Grønn

399,-
Les mer
LED-lyslenke med transformator Eva
Salg 149,-

LED-lyslenke med transformator Eva

Lengde 8,8 m, Svart

149,- 399,-
Les mer
Syrinhortensia 'Limelight' på stamme
Medlem 40%

Syrinhortensia 'Limelight' på stamme

Ø26 cm, Hvit

599,-
Les mer
Europabuksbom, kule
Medlem 40%

Europabuksbom, kule

Høyde 30 cm, Grønn

299,-
Les mer
Posisjonsstol Postiano
Salg 40%

Posisjonsstol Postiano

2 pk, Svart

179940 2999,-
Les mer
Purpursolhatt 'Magnus'
Medlem 50%

Purpursolhatt 'Magnus'

Ø11 cm, Rosa

9990
Les mer

Plenkant

Lengde 400 cm, Rust

499,-
Les mer
Pergola Oslo
Salg 30%

Pergola Oslo

Lengde 300 cm, Mørk grå

489930 6999,-
Les mer
Klaserose 'Mandarin'
Medlem 40%

Klaserose 'Mandarin'

Ø21 cm, Oransje

349,-
Les mer

Parasoll Penny

Ø300 cm, Beige

999,-
Les mer
Syrinhortensia LIVING LITTLE BLOSSOM®
Medlem 40%

Syrinhortensia LIVING LITTLE BLOSSOM®

Ø23 cm, Hvit

349,-
Les mer
Alunrot
Medlem 40%

Alunrot

Ø15 cm, Rød

149,-
Les mer

Plenkant

Lengde 400 cm, Svart

499,-
Les mer
Loungesett Lysekil Skanden
Salg 30%

Loungesett Lysekil Skanden

5 sitteplasser, Beige

2239930 31999,-
Les mer
Pampasgress 'Evita'
Medlem 40%

Pampasgress 'Evita'

Ø24 cm, Grønn

399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen