Hagebesøk: Romantisk og bugnende hage hos Mette

I Mettes perle av en hage får det ville og tilfeldige Cottage garden-uttrykket lede vei i bed og krukker. Den frodige herligheten rammes inn av heller for å unngå at det blir uryddig. Bli med på besøk til Mette i Stavern.

Hagebesøk: Romantisk og bugnende hage hos Mette

Kristin Tanderø Brekke,
@hagebonanza

Tanja Hauge Reine,
@rekkehusbonden

Kort om hagen

 • Hageeier: Mette Moen, @hagenvedveien på Instagram, mannen Geir, barna Carl Andreas, Magnus, Camilla og hunden Pan
 • HageRomantisk hage i English cottage garden-stil med flere soner
 • Herdighetssone: H2 i Stavern


Mette har dilla på blomster og kan ikke få nok av dem i uterommet.  

Mettes hageinteresse ble vekket da hun gikk gravid med barn nummer to. Den siste tiden før babyen kom var hun sliten og hadde vondt overalt, men hun klarte å ligge på en strandmadrass og smågrave og luke i jorden. Da oppdaget hun til sin store overraskelse at hun elsket det, noe som førte til en ny hobby. Etter hvert ballet det på seg.

Mette fikk hagedilla, og stadig mer av plenen har blitt omgjort til vakre, bugnende blomsterbed og ulike soner. Hagelivet gir god trening. Mette har gravd alle bedene for hånd, og Geir har snekret bygg og pergolaer selv.  


Stjerneskjerm er en av Mettes staudefavoritter. – Hagen hadde vært fattig uten dem.

Tilfeldig uttrykk 

– Jeg gikk ikke inn for å velge en stil – den valgte vel heller meg. Jeg elsker blomster, helst overalt, hele tiden! Det kan ikke bli nok. Som barn elsket jeg å plukke buketter og drømte om å finne en hemmelig blomstereng. Ved å hele tiden utvide med nye stauder, roser, blomstrende busker og klatreplanter i hagen, ble det denne stilen. Da jeg oppdaget det danske hageikonet Claus Dalby, ble jeg aldeles euforisk og lærte masse av bøkene hans, sier hun.


Frodige potter med stauder i er vakre og typisk for den romantiske stilen. – Det fine med potter er at de kan flyttes rundt og mikses og matches.

Mettes 5 tips

 1. Sats på planter som både er robuste og som selvsår seg. Det skaper et vilt uttrykk og er økonomisk. De gode, gammeldagse norske staudene som floks, stormarikåpe, storkenebb og storstjerneskjerm er trygge å starte med.
 2. Rosebed kan ofte bestå av mange nakne roseben nede ved jorden. For å skape det bugnende uttrykket planter Mette alltid bunndekkere rundt rosene. De får vokse opp som de vil, både rundt og innimellom rosene. De hjelper også på holde på fuktigheten til jorden og bidrar til å dekke over visne blader fra avblomstret vårløk. Lavendel, storkenebb 'Rozanne' og blodstorkenebb 'Max Frei' er blant bunndekkerne som gjentas i uterommet. Stjerneskjerm egner seg også godt siden den får fine tette tuer av blader rett over jorden, i tillegg til sine vakre blomster.
 3. Mette komponerer et bed på samme måte som hun setter sammen en blomsterbukett. Det skal være vakkert å se på fra alle vinkler, ha ulike høyder, ulik struktur og form på blomster og blader.
 4. Tenk innramming. All villskapen må rammes inn av noe, ellers mister den formen og kan se uryddig ut. I denne hagen er det brukt betongheller rundt bedene. Terrassebord eller grus kan også fungere fint.
 5. Tenk blikkfang i bedene. Mette har satt store krukker i bedene. Det er dekorativt, og det skaper spenning og høyde.


Øyet trekker automatisk til de store krukkene som er plassert i bedet.

Mette har satset på en prydhage fordi blomstrende stauder og busker er rimelig selvgående. Hun prøver å samarbeide med plantene framfor å kontrollere dem.

– Jeg lever et travelt liv, er ofte på hytta i helgene og trenger at hagen klarer seg ganske fint uten stell hele tiden, sier hun.

Det har hun fått til ved å plante tett så ugresset ikke får plass, hun flytter heller stauder når de kommer for tett innpå naboplanten. Hun lar også plantene selvså seg der de vil, noe som skaper det ville og tilfeldige uttrykket hun er så glad i. 


Blomstertorget er hjertet i uterommet. Her møtes bygninger og plen rundt en vill og romantisk blomstereng laget av stauder.

Blomsterkunstner 

Hagen er inndelt i ulike rom med sittegrupper som passer i all slags vær. Mette finner alltid et sted der det går an å stoppe opp og bare nyte noen minutter eller drikke en kopp kaffe og tenke noen lange tanker.


Fire generasjoner er samlet til hagefest omgitt av duftende blomster.

 – Hagen blir jo litt som levende kunst der jeg får utløp for kreativiteten og skapertrangen min. For ikke å snakke om alle prosjektene jeg planlegger. Mange blir ikke noe av, men gleden ved å planlegge og drømme er stor. Med en gang jeg kommer hjem fra jobb, er det av med dressjakken og på med et behagelig hageantrekk. Så rusler jeg en runde for å se hva som har skjedd siden i går. Å bli møtt av en ny duft fra en rose eller se en knopp som endelig har åpnet seg gir så uendelig mye glede.


Skal det være et søtt jordbær? Ved å plante bærbusker innimellom staudene skaper Mette et vilt og tilfeldig uttrykk i bedene.

Plantetips for romantisk stil

Liker du Mettes stil? Her er forslag til planter du kan bruke i hagen for å oppnå den romantiske stilen.

Tips! Plant peoner både i sol og skygge, så blomstrer de til ulik tid.


Mette liker å invitere til «afternoon tea» ute i det grønne – en tradisjon hun har hentet fra England. Den passer godt inn i den cottage garden-inspirerte hagen. Kakene er pyntet med spiselige blomster. Yndige små vaser med lave buketter og roseblader sørger for romantisk stemning.

Benytter høyden 

Mette er opptatt av å utnytte luften i uterommet. Skjermvegger, pergolaer, hagebuer og portaler som plantene kan vokse på, skaper levende tak og vegger. Innslag med høyde skjermer for innsyn og vind og skaper lunhet.

– Det er noe skjult og forlokkende med å ikke se hele hagen. Det gir nye opplevelser etter hvert som man beveger seg rundt. Planter som klematis 'Summer Snow', kaprifol og ulike klatreroser fungerer godt som klatrere, sier hun.


Ulike sittegrupper gjør uterommet ekstra anvendelig og fleksibelt. Her kan familien flytte rundt ettersom de ønsker sol eller skygge. På regnværsdager er drivhuset et hyggelig sted å være. 

Bygninger og plen møtes rundt det Mette kaller «blomstertorget» som er selve hjertet i hagen – et vilt og vakkert blomsterbed av stauder og roser som er vevet inn i hverandre. Ulike høyder, blomsterformer, farger og bladverk skaper en fest for øyet og også for insektene. Det hører man på den fornøyde summingen.


Heller rammer inn det bugnende blomsterhavet og skaper form og struktur.

Plantene henger flørtende utover betonghellene som brukes for å ramme inn det bugnende uttrykket. Ingen jord er så se siden Mette er en mester i å plante tett. Tråkkheller er lagt ned innimellom plantene slik at det er mulig å komme til for å luke og klippe blomster til buketter.


Camilla koser seg med å plukke vakre buketter i hagen.  

Mettes 5 favorittroser

 1. 'Constance Spry'
  Engangsblomstrende rose med store, rosa peonformede blomster som dufter himmelsk.  
 2. 'Leonardo da Vinci'
  Remonterende, frisk og nøysom og har et fantastisk blomsterflor med mørkerosa, nokså store blomster gjennom sommeren.  
 3. 'Rhapsody in Blue’
  Den har en spesiell blå-lilla farge og dufter deilig. Den remonterer også, men hos meg blomstrer den mest tidlig på sommeren. 
 4. ‘Climbing Iceberg’
  Vakker rose med kritthvite blomster som dufter litt og remonterer. 
 5. ‘Lykkefund’
  Engangsblomstrende og lettstelt rose nesten uten torner som får en blomstersky av kremhvite blomster med nydelig duft. 

Tips! Plant lavendel rundt roser, for de tiltrekker seg marihøner som spiser bladlus. Derfor er det mindre sjanse for å få lus på rosene. 

Rosene er dronningene i juni- og julihagen og står for et blomstershow uten like. – Mange av dem dufter vidunderlig. Her er 'Leonardo da Vinci'.

Det er tid for kaffe og kaker ute på blomstertorget – omgitt av sol, sommer og bugnende bed. 

TEKST OG FOTO

Kristin Tanderø Brekke, aka @hagebonanza, hagegal skribent og innholdsprodusent som har besøkt over 100 av Norges vakreste uterom for å spre hageglede og inspirasjon.


Tanja Hauge Reine, aka @rekkehusbonden, hageentusiast og tekstforfatter og som brenner for dyrkeglede, med forkjærlighet for alt som kan spises.


Mer fra vår verden av hagerDyrkebrett K&C large

Lengde 60 cm, Grønn

269,-
Les mer

Potte Royal

Ø50 cm, Brun

2499,-
Les mer

Plantekasse Kinsley K&C

Høyde 34 cm, Tre

999,-
Les mer

Potte Royal

Ø36 cm, Brun

1999,-
Les mer

Plantekasse lav Kinsley K&C

Lengde 107 cm, Tre

1299,-
Les mer
Cafésett Marokko
Salg 30%

Cafésett Marokko

2 sitteplasser, Svart

349930 4999,-
Les mer

Plantekasse med bein Kinsley K&C

Lengde 107 cm, Tre

1399,-
Les mer

Veggpotte K&C

Ø26 cm, Grønn

349,-
Les mer

Potte K&C

Ø29 cm, Beige

699,-
Les mer

Dyrkebrett K&C medium

Lengde 36 cm, Grønn

229,-
Les mer

Plantebord Kinsley K&C

Lengde 111 cm, Tre

1599,-
Les mer

Potte Edith

Ø28 cm, Grå

199,-
Les mer

Tralle Kinsley K&C

Høyde 77 cm, Tre

1299,-
Les mer

Potte K&C

Ø29 cm, Gul

699,-
Les mer

Veggpotte K&C

Ø26 cm, Gul

349,-
Les mer

Plantekasse Kinsley K&C

Høyde 34 cm, Tre

699,-
Les mer
Tuja 'Smaragd'
Medlem 40%

Tuja 'Smaragd'

Høyde 60-70 cm, Grønn

9990
Les mer
Lavendel 'Felice'
Medlem 40%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Les mer
Høstfloks
Medlem 40%

Høstfloks

Ø17 cm, Rosa

179,-
Les mer

Aster miks

Ø14 cm, Flerfarget

139,-
Les mer
Tuja 'Brabant'
Medlem 40%

Tuja 'Brabant'

Høyde 80-100 cm, Grønn

199,-
Les mer
Japanspirea 'Little Princess'
Medlem 40%

Japanspirea 'Little Princess'

Ø22 cm, Rosa

279,-
Les mer
Buskmure 'Pink Beauty'
Medlem 40%

Buskmure 'Pink Beauty'

Ø22 cm, Rosa

279,-
Les mer
Lavendel 'Essence Purple'
Medlem 40%

Lavendel 'Essence Purple'

Ø26 cm, Blå

399,-
Les mer
Vinterliguster
Medlem 40%

Vinterliguster

Ø22 cm, Hvit

279,-
Les mer
Steppesalvie 'Mainacht'
Medlem 50%

Steppesalvie 'Mainacht'

Ø11 cm, Blå

9990
Les mer
Jakobs himmelstige
Medlem 50%

Jakobs himmelstige

Ø11 cm, Blå

9990
Les mer
Lavendel 'Grosso'
Medlem 40%

Lavendel 'Grosso'

6 pk, Blå

199,-
Les mer

Roseportal

Høyde 240 cm, Svart

299,-
Les mer
Klaserose 'Mandarin'
Medlem 40%

Klaserose 'Mandarin'

Ø21 cm, Oransje

349,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order