Hagetips i høst

Hagetips i høst

Hagen er moden og begynner å få høstfarger – frukter, bær, grønnsaker og krydder som innbyr til høstningsfest og vakre, duggfriske morgener og kvelder som dufter av fuktig jord. Nå når kveldene begynner å bli mørkere og svalere, er det tid for å fylle altan, balkong og terrasse med lys og varme.

Tid for høsting av bær og grønnsaker

August/september er en fantastisk tid i hagen. For den som har plantet og sådd grønnsaker og frukt, modner mye i denne måneden. Det er en fordel å toppe tomatplanter slik at det ikke dannes nye blomsterklaser. Planten trenger all sin voksekraft til å la tomatene som allerede finnes på den modnes.
Les mer om hvordan du lykkes med dine bær >>

Ta vare på epler og krydder

Ta vare på fruktene dine. Får du mye epler er det herlig å lage mos og most. Most lager du enklest ved å dra til et presseri hvor de presser hele eplet til en frisk og svært sunn juice. Kan konserveres på forskjellige måter og nytes gjennom hele vinteren, kald som varm.

Krydderne dine kan du lett ta vare på ved enten ved å tørke eller fryse for så å kunne nyte av din egen avling også på senhøsten og vinteren. Vil du tørke dem bør du velge en solrik dag hvor du høster dem. Skrap av bladene, og om du også vil ha med blomster, fra stilkene og legg disse på en rist. Plasser på en tørr og skyggefull plass. Sjekk hver dag og rør rundt til alle bladene har tørket. Legg krydderet så i fine glass.

Næring til grønnsakslandet allerede nå for neste vår

Så grønngjødsling i kjøkkenhagen når du har høstet klart. Når plantene har kommet opp litt utover høsten, klipper du av dem og legger bladene like under overflaten i jorden. Dette gir finfin næring for neste sesong. Mens grønngjødslingen vokser utgjør den dessuten en god konkurrent til ugresset. Det finnes ferdige blandinger som kan kjøpes som inneholder blant annet honningurt, blodkløver og krabbekløver.

Stauder i høst

Mange stauder har sin beste tid nå, og selv roser og hortensiaer står i full blomst. Klipp bort visne blomster for å holde buskene friske og fine. Nå er det også en god tid for å tilføre litt høstgjødsel på busker og stauder. Velg gjødsel med lavt nitrogeninnhold slik at plantene rekker å avmodnes til vinteren.
Slik lykkes du med staudene dine >>

God plantingstid

Sensommer og høst (aug.–okt.) er utmerkede plantingsmåneder. Man kan plante busker, trær, bær og stauder så lenge telen holder seg borte fra bakken. Vintergrønne planter og barvekster bør plantes i august/september (avhengig av hvor man bor), slik at de rekker å etablere seg noe før vinteren kommer. Vann godt. Husk på å velge noen planter men en senere blomstring for å kunne gledes lengre av hagen.
Ugresset har på ingen som helst måte tatt ferie, men fortsetter å vokse. Ta et raid nå og forsøk å fjern dem før de går i frø. Rotugress bør kastes i søpla, ikke i komposten.

JAS-perioden

Juli, august og september (JAS-perioden) er gode beskjæringsmåneder for det meste i hagen. For ”blødere” som agnbøk, lønn, magnolia, prydkirsebær og bøk er dette i prinsippet den eneste tiden på året som det passer. Men også epler og pærer passer det godt å se over nå. Tynn stikkelsbær-, rips- og solbærbuskene etter høsting. Fjern gamle og glese greiner slik at du får lys og luft inn i buskene.

Fint i høstkrukkene

Gjør sensommerfint i krukkene med blomstrende dahliaer, krysantemum, asters, eføy, alpefiol, sølvtråd, smørbukk, små barrvekster mm. I butikkene våre finnes det nå et stort utvalg av vakre høstblomster.

Plukk blomster og nyt av disse på bordene inne

Fortsatt har hage og natur mye å by på for å fylle en bukett til kjøkkenbordet. Bland i blad og gress for å forsterke blomstene. Villrosenes nyper er dekorative og smørbukken står lenge innendørs som snittblomst. Fine snittblomster under sensommeren i butikkene våre er blant annet gladiolus, roser og liljer.

Blomsterløk

Nå finnes det fullt av blomsterløker i butikkene. Blomsterløk er vårblomstrende løker som vi setter på høsten. Disse løkene, som narsisser, tulipaner, løkslekta og perleblomster, blir vi så glade av på våren da de ofte er det første som kommer opp. Pass på å sette blomsterløk nå i høst så kommer du sikkert til å overraske deg selv når de kommer opp i vår.
Her finner du et bredere utvalg av våre høstblomster >>

Vil du vite mer?

Flere tips og råd om hvordan du får et levende kjøkken med planter som du finner på plantasjen.no.