Hortensia – slik lykkes du
De fleste kjenner hortensia som en blå eller rød stueplante eller blomstrende busk i hagen. Men hortensia finnes i mange ulike farger og varianter, fra små potteplanter til klatrende varianter.

Det er få planter med en så overdådig blomsterprakt som en hortensia i full blomst. Kanskje er det nettopp derfor at den er en av våre absolutte favorittblomster, både inne og ute.
Stell av hortensia
- Plassering
Plasser hortensia så lyst som mulig, men pass på at den er skjermet mot skarp sol i blomstringstiden. Den trives i stuetemperatur eller kjøligere, men sett gjerne planten kjølig om natten.
- Vanning
Vann den rikelig og pass på at den ikke tørker ut. Bladene bør dusjes daglig. Søl ikke for mye vann på blomstene, da vil de lett bli skjoldete.
- Jord
Hortensia er en surjordsplante og liker ikke kalk. Etter avblomstring og hvileperiode kommer vekstperiode, og det er tid for å gi den tilskudd av surjordsgjødsel.
Tips! Etter avblomstring kan stuehortensia plantes ut i hagen. Plasser den lunt og dekk den til om vinteren!
Slik skifter hortensia farge
Stuehortensia kan påvirkes fargemessig. I nøytral eller svakt sur jord blir blomstene rosa, hvite eller røde. I surere jord frigjøres aluminium, og blomstene blir mer blåfargede. Prøv for eksempel å legge noen rustne spiker ned i blomsterpotten, eller bruk vann med alun (kjøpes på apotek). Rosarøde planter er de letteste å påvirke i blålig retning.
Opprinnelse
Det var den franske botanikeren Philbert Commerson som introduserte Hortensia til Europa. I 1766 var han på en oppdagelsesreise til Asia hvor bare menn fikk lov til å delta. Men Philbert smuglet med seg sin elskede Hortense Barré, ved at hun kledde seg ut som en mann og utga seg ut for å være hans tjener. I løpet av turen ble hun naturligvis avslørt. Men, uansett, i 1769 hadde de med seg en vakker plante tilbake. Og selvfølgelig ble den oppkalt etter den vakre Hortense.