Høsten – den beste tiden for å plante blomsterløk til nyttige insekter

Høsten – den beste tiden for å plante blomsterløk til nyttige insekter

Insekter som bier, humler og sommerfugler er helt nødvendige for at vi skal få gode avlinger – de pollinerer, bryter ned organisk materiale til jord og regulerer skadedyr. Dessverre reduseres insektbestanden, og derfor blir det viktigere å få dem til å trives og forøke seg. Her forteller vi om vårblomstene som gir nytteinsektene en rakettstart etter vinteren.

På våren, når mange insekter våkner etter vinterhvilen, trenger de å få mat raskt. De er skrubbsultne og energinivåene er lave, og de bukker lett under hvis det ikke finnes noen blomster der de er. Mange humlehunner starter med å lete etter en passende bolig å legge egg i så fort de våkner. Det er et oppdrag som de tar på største alvor, og det kan ta sin tid. At de orker å legge egg er helt avgjørende for koloniens fremtid. Og det er her vi kan gjøre stor nytte med våre blomsterløk og tidligblomstrende stauder. 

Les også: 
Ønsk nyttige insekter velkommen i hagen

Å redde ett insekt gir mange flere på sikt

Gjennom å redde bare ett eneste insekt på vårparten, kan du bidra til en større spredning av nyttige insekter senere. Humlehunnen vil for eksempel legge hundretalls egg om hun bare får sjansen. Egg som hun – som en høne – ruger og varmer til de klekker.

Marihøner er også en av vårens tidlige insekter, og om du gir dem en god start står de klare til å fange bladlusen i hagen din før de blir et problem.

Blant sommerfuglene er sitronsommerfugl, dagpåfugløye og neslesommerfugl tidlige, men også mange ville bier dukker opp tidlig.

Hvilke vårblomster vil de nyvåkne insektene ha?  

De fleste insekter liker duftende blomster som inneholder mye pollen eller nektar – eller begge deler. Pollen gir protein, mens nektar gir energi. Ofte er eldre, ubehandlede og enkle sorter gode, da de har levd i symbiose med insekter i lang tid. Populære vårblomster er for eksempel snøklokke, krokus, våriris, vårstjerne og perlehyasint, som senere gir en fin nektar til våkne rapssommerfugler. Kombiner gjerne med større tidligblomstende trær, som for eksempel selje og vier – de er insektsmagneter. 

Når skal jeg plante?

Det er enkelt å få blomsterløk til å blomstre, og høsten er et utmerket tidspunkt for å plante. Også tidligblomstrende stauder som lungeurt kan plantes på høsten. Men skulle du gå glipp av dette i høst er det ingen katastrofe, det går også fint å sette ut potter med nyinnkjøpte vårløk tidlig på våren. 

Slik planter du for nytteinsekter 

Velg en solrik plass i le – det liker de fleste insekter. Plasser gjerne løk og stauder i grupper, da finner insektene lettere sin favorittplante.

Vårblomster og blomsterløk som insekter liker

 • Aubrietia – (april-juni)
 • Kubjelle (april-maj)
 • Marianøklebom (april-juni)
 • Julerose (feb-april)
 • Krokus (mars-april)
 • Lungeurt (april-maj)
 • Pinse- og påskeliljer (april-maj)
 • Perlehyasint (mars-maj)
 • Russeblåstjerne (april-maj)
 • Snøklokke (mars-april)
 • Hagehyasint (april-maj)
 • Vinterblom (mars-april)
 • Våriris (februari-april)
 • Snøstjerne (mars-april)

Tips fra boken «Odla för insekter» av Liselotte Roll.

Derfor gjør plantene i hagen stor nytte

Det finnes bier og humler som fly et par kilometer i sin jakt på mat, men mange insekter beveger seg bare noen få meter gjennom hele sitt liv. Hva du planter i akkurat din hage eller på balkongen blir derfor betydningsfullt. Også insekter som kan fly et lengre stykke vil helst slippe det ettersom det tar unødvendig energi. Dessuten finnes det alltid bevandrede små som er på gjennomreise og som setter pris på et blomstrende stoppested.

Det er derfor vel verdt å dyrke for insektene. Og som en bonus får du en blomstrende, levende hage, full av usynlige gartnere – med andre ord et samarbeid langt utover det vanlige. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen