Hugelkultur – dyrk klimasmart i hugelbed

Har du en haug av greiner, kvister eller kanskje stokker du ikke vet hva du skal gjøre med? Da har du flaks – det er nemlig råmaterialet i en hugelkultur, et slags dyrkingsbed som ikke bare gir fine avlinger, men som også innebærer mindre arbeid. Supersmart gjenbruksdyrking, rett og slett.

Hugelkultur – dyrk klimasmart i hugelbed

Hugel betyr «haug» eller «høyde» på tysk og en hugelkultur eller hugelbed er nettopp det; en ganske genial haug som det er perfekt å dyrke i. Ved og greiner utgjør bunnen i denne haugen, og mens de brytes ned gir de plantene langsiktig næring. Under komposteringen gagnes mikroliv som for eksempel nedbrytende sopp, meitemark og insekter – noe som frigjør næringsstoffer til plantene – og smålivet genererer varme slik at dyrkingsklimaet blir jevnere.

Som om ikke dette var nok, er dyrkingen vannbesparende da det forfalne treet fungerer som et vannreservoar. Derfor er metoden ekstra praktisk i tørre områder eller gjennom perioder med tørke.

Hvordan lager jeg en hugelkultur?

Det finnes ulike varianter av hugelbed, men alle bygges på en base med grove greiner.

Trematerialet legges på kartong eller i en nedgravd renne for å hindre ugress, cirka 40 centimeter dyp. Ovenpå legges finere kvister.

Deretter legges et tykkere lag av organisk materiale som kompost, gamle planter, løv, gressklipp, halm, vegetabilske matrester, stallgjødsel eller lignende – litt avhengig av hva som er tilgjengelig. Du kan også legge på den jorden du gravde ut tidligere.

Helt øverst legges et 5-10 centimeters dypt lag av matjord. Tanken er at de underliggende lagene skal ha råtnet litt når planterøttene endelig når dem.

For å holde nedbrytningen i gang bør du innimellom legge på et nytt organisk materiale, for eksempel kompost, gress, løv eller lignende.

Hvilke treslag fungerer best?

Du kan bruke materialer fra mange ulike sorters trær, men barrtrær bør anvendes med måte ettersom det gjør jorden sur. Eple, ask, poppel, eik, selje og lønn er eksempler på treslag som egner seg godt. Benytter du adskilte treslag i ulike nedbrytningsstadier får du en jevn og lang næringstilførsel.

Jo grovere tremateriale du bruker, desto lengre holder bedet seg. Om du benytter ferskt tre vil det det gå med en hel del nitrogen i nedbrytningsprosessen den første tiden, som gjør at du må kompensere gjennom å gjødsle mer.

Sedertre, robinia, svarte kirsebær, svart valnøtt og behandlet tre bør unngås helt, da de inneholder stoffer som kan påvirke andre planter negativt.

Formen på dyrkingen

Et hugelbed skal ha en helling, slik at regnvannet kan renne ned langs sidene før det når kjernen. Ellers finnes det ingen regler for hvordan bedet skal være formet; den kan være både rett, slyngeformet, langt eller kort. En bredde på omtrent 120 cm er praktisk – da når du nemlig plantene på begge sider når du jobber.

Plassering

Ettersom bedet blir som best etter et par år med nedbrytning, er det viktig at det ikke flyttes – tenk derfor nøye gjennom plasseringen. Best blir det om bedet ligger i sol, slik at ingen av sidene ligger i konstant skygge. Sørg også for at bedet ikke havner i en grop der det kan bli oversvømt.

En god hugelkultur tar sin tid

Tålmodighet er en dyd, og dette gjelder også når man skal lage et hugelbed. Ikke bli skuffet om dyrkingen ikke gir maksimal avling de første årene – akkurat som med dekkdyrking kan det ta litt tid før forholdene blir de rette, det vil si til nedbrytningen har kommet et stykke på vei og mikrolivet har etablert seg. Men da gir hugelbedet mye tilbake. Du slipper en hel del vanning og gjødsling, og plantene stortrives. I tillegg gagner du mengdevis av nyttig mikroliv som vil hjelpe deg med en bekymringsfri dyrking i lang tid fremover.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Permakultur – hage og dyrking i skjønn forening med naturen >>
Dekkdyrking – snarveien til nytt liv i jorden >>
Den klimasmarte hagen >>

Du er her:

Temaer:

Rydningssaks L74 buet Fiskars
30%

Rydningssaks L74 buet Fiskars

Lengde 61 cm

48930 699,-
Les mer

Kompostbeholder Urban Garden

15 L, Grå

599,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen