Husfred – fakta og råd om stell

Er du på jakt etter en dekorativ og lettstelt plante til hjemmet, er husfred virkelig noe for deg. Denne planten i neslefamilien er et godt eksempel på en klassisk plante som gjennom tiden har pyntet opp mange norske hjem, gjerne i ampler.

Husfred – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Soleirolia soleirolii
Familie: Neslefamilien (Urticaceae)

Stell av husfred

 • Jord
  Husfred skal stå i jord som er lett fuktig, men den må ikke være for våt. Det anbefales å bruke vanlig blomsterjord.
   
 • Næring
  Det er samtidig viktig å gi planten plantenæring én gang i uken fra vår til høst. Resten av året holder det med én gang i måneden.
   
 • Vanning
  Husfred vannes best ved hjelp av en sprayflaske eller en tynn vannstråle, men man kan også vanne den nedenfra ved å sette den i en skål med vann.
   
 • Beskjæring av husfred
  Når det gjelder beskjæring av husfred, kan dette gjøres ved behov, og det merker man når den begynner å se stygg ut. Beskjæring har en foryngende effekt på planten, og du beskjærer den ved å klippe av de delene som har begynt å visne. Husfred er også en plante som er lett å formere. Dette gjør man enten ved å ta stiklinger og dyrke dem i minidrivhus, ta avleggere eller ved å dele planten.

En klassiker i norske hjem

Husfred er en av de vanligste potteplantene vi har i Norge, og den har vært populær lenge. Det er en plante som har en krypende vekst, og som dessuten blir veldig tett når den trives godt. Det finnes også litt ulike sorter av husfred, der noen har større blader og en skiftende grønnfarge på bladene. Husfred får hvite blomster, men det er veldig uvanlig at det skjer med de pottevariantene vi har i Norge.

I de aller fleste tilfeller er husfred lettstelt og trives godt, men det kan være at den sturer iblant. Det betyr at den kanskje ikke overlever så mye lenger hvis man ikke gjør noe med vekstforholdene. Husfred er nemlig følsom overfor både altfor tørr og altfor våt jord, dvs. at den kan ta kvelden hvis det blir for mye eller for lite vann. Det er derfor et must at den vannes riktig. Husfred trives veldig godt i fuktige miljøer og liker lett skygge og passe med sol uten at den er direkte.

Husfred har en avrundet voksemåte og bittesmå blader som får enda mindre blomster, men det er uvanlig at den blomstrer hos oss.

Korte fakta

 • Oppkalt etter kaptein Soleirol, en botaniker fra 1800-tallet.
 • Stammer fra Korsika og Sicilia.
 • Brukes ofte som ampel.
 • Får mange, bittesmå blomster.
 • Vokser som markdekker utendørs rundt Middelhavet, men brukes som inneplante i Norge.
 • Har likheter med brennesle, men brenner ikke.
 • Er egentlig en staude.

Les mer

Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du >>
Rask guide for stell av grønne inneplanter >>

Du er her:


Husfred

Høyde 15 cm, Grønn

129,-
Les mer
Vannkanne galvanisert
Nedsatt pris

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

12450 249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen