Hvitløk – slik dyrker du din egen

Hvitløk er en elsket løk med lang historie. Det er en plante som har vært med oss lenge, og har faktisk blitt dyrket i Norden siden middelalderen. Det er enkelt å dyrke hvitløk selv også!

Hvitløk – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Allium sativum
Familie: Løkvekster (Alliaceae)

Lett å dyrke hvitløk

Når man vil dyrke hvitløk, så er målet for de fleste å dyrke selve løken. For å lykkes med det må man plante ut hvitløken, gjerne i en plantekasse eller annen opphøyd jord, slik at jorden blir så varm som mulig.

Hvitløken er en robust løk så den takler vinteren bra, og det gjør at man gjerne kan plante den sent på høsten – selv om det også er fullt mulig å gjøre det på våren.

Planting og stell av hvitløk

 • Jord
  Når du planter hvitløk bør du forbedre jorden med fin plantejord. Du kan gjerne blande kompost inn i jorden. Dermed blir jorden løsere, samtidig som den da får den viktige dreneringsegenskapen og slipper vann helt gjennom slik at løken ikke står helt vått.
   
 • Vanning
  Vann og gjødsle frem til sensommeren, så vil du ha modne løker når spirene har visnet! Hvitløk krever ikke omfattende stell, men sørg for at du holder ugresset borte.
   
 • Gjødsel
  Du må gjerne gjødsle jorden med kugjødsel.

Utendørs planter du hvert fedd på en dybde på omtrent 10 centimeter, og de skal ha et mellomrom på omtrent 15 centimeter for å trives best. Du må gjerne lage lange furer med denne dybden og sette ned feddene, og etterpå fyller du dem igjen og vanner skikkelig. Gjør du dette på høsten, vil løken klare seg bra frem til våren når den begynner å vokse.

Hvordan vil du dyrke hvitløken din – utendørs eller innendørs?

Hvitløken er en lett løk å dyrke, både innen- og utendørs. Det man imidlertid må tenke på er at om man ønsker å få flere løker, må man dyrke løken utendørs. Dette skyldes at hvitløken trenger de kjølige hvileperiodene om natten for å vokse. Innendørs blir det ingen hvileperiode, men det vil vokse ut spirer fra løken som kan spises og smaker hvitløk. Disse spirene kan du senere bruke akkurat som gressløk, men forskjellen er at de i stedet har en mild hvitløkssmak.

Dyrke hvitløk kjøpt på matbutikken?

Det er mulig å dyrke løk som du har kjøpt på matbutikken, men det er ikke sikkert at det vil fungere. For å garantere god vekst og dyrking, både inne og ute, er det best å kjøpe løkene fra en plantebutikk. Da vet du at de er egnet til å dyrke selv.

Dyrke hvitløk i potte

Når du planter hvitløk i potte kan du bruke vanlig plantejord. Det er viktig å sørge for god drenering, siden hvitløk ikke liker å stå fuktig.

Hvitløksfedd skal settes i jorden med den spisse siden opp – gjerne fem centimeter ned i jorden. I potte kan de også dyrkes tettere, ettersom de ikke vokser rundt i omfang.

Sett potten med løkene på et solrikt sted, og vann med jevne mellomrom. Vann gjerne med næring. Da er det bare å vente på at spiren skal komme opp og deretter høste.

Hvitløk
Hvitløkens blomst.

Dyrk hvitløk for helse og smak

Hvitløk er et verdsatt krydder i alle verdens kjøkken. Den har en sterk og tydelig smak som ikke minner om mye annet, og denne smaken har også skapt en gruppe mennesker som misliker den sterkt, spesielt grunnet lukten som produseres når man spiser den. Det er ikke alle som liker den, og du har nok helt sikkert møtt på flere som har bedt om unnskyldning fordi de har spist hvitløk.

Selv om lukten kan oppleves som sterk og ubehagelig, så er det likevel en plante vi fortsetter å bruke – mye på grunn av at den er lett å dyrke, men også grunnet den gode smaken og de nyttige egenskapene.

Medisinplante

Hvitløken er nemlig en gammel medisinplante, og det sies at den kan hjelpe kroppen vår på mange ulike måter. Delvis er det i dag en løk man anbefaler for å styrke immunforsvaret og avverge forkjølelser, men det er også en løk som ser ut til å gi kroppen flere nyttige stoffer vi trenger for å ha det bra. Å spise hvitløk er med andre ord ikke bare nyttig for å få i seg nødvendige vitaminer og mineraler, det kan også være en beskyttelse mot sykdom.

Dessuten sies det at hvitløken er så sterk at om man spiser den så blir ikke flåtten like interessert i å bite, og denne aversjonen hos insekter og skadedyr ses også i grønnsakenes verden – hvitløk blir sjelden angrepet av sykdommer og skadedyr.

Opprinnelse

Hvitløk har sin opprinnelse i vestre Asia. I Egypt har den blitt dyrket i over 5000 år, så det er virkelig en løk som har beriket oss med sin unike smak og lukt. Hvitløk har en sterk duft, spesielt etter fortæring, men det er fortsatt en verdsatt løk som er en selvfølge i mange matretter.

Myter

Hvitløk er også en løk som har veldig mange myter bygd rundt seg. Det sies at den har en lukt som vampyrene hater, noe som trolig har sitt grunnlag i at hvitløken i en periode ikke ble dyrket flere plasser på grunn av lukten. Hvitløk brukes også ofte i medisinsk sammenheng, og selv om dette ikke er bevist, sies det at den kurerer forkjølelse. Det påstås til og med at man holder flåtten borte om man spiser rå hvitløk.

Det vi derimot vet er at hvitløk påvirker kroppen på en positiv måte, mye takket være at den er fullpakket med nyttige stoffer, og at det er enkelt å dyrke den hjemme – både inne og ute!

Hurtigfakta

 • Lett å dyrke, og også veldig nyttig
 • En kulturvekst som har eksistert i over 5000 år
 • Inneholder mange viktige stoffer som er bra for kroppen vår
 • Stammer fra vestre Asia
 • Relativt robust mot sykdommer og skadedyr, og holder utøyet borte
 • Kan dyrkes både innendørs og utendørs
 • Et viktig og smaksrikt krydder i en rekke matretter

Spiselig dyrking, stell og inspirasjon

Bli inspirert, få tips og råd for dyrking inne og ute >>
Dyrking i plantekasse – slik lykkes du >>
Se vårt store sortiment for dyrking og spising >>

Du er her:


Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer

Monterings- og hagehanske

M, Grønn

3990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen