Hvor mange planter får du plass til i en plantekasse?

Med litt planlegging og hoderegning kan du vinne både tid og penger på å dyrke selv. Men hvor mye kan egentlig vokse i én plantekasse?

Hvor mange planter får du plass til i en plantekasse?

Å dyrke i plantekasse er både praktisk og morsomt. I én enkel plantekasse i standardstørrelse (120x80x19 cm) er det plass til cirka 200 liter jord. Med en dobbel plantekasse (to kasser i høyden) trenger du 400 liter jord, men da har du også mulighet til å dyrke det aller meste, inkludert rotgrønnsaker og planter med dype røtter. Skal du bare dyrke salat og bladgrønt, holder det som regel med en enkel kasse.

Gjennom å regne ut hvor mange planter av hver sort som får plass i en kasse, slipper du å forkultivere for mye eller kjøpe flere planter enn du egentlig trenger. 

Det er også smart å utnytte plassen du har til rådighet til det fulle – gjennom hele sesongen. Dyrk i plantekassen fra tidlig på våren til sent på høsten gjennom å så og plante i flere omganger. Spinat som vintersås i februar, kan være innhøstingsklar i april–mai, og plassen kan da gis videre til sommergrønnsaker. Når de høstes inn på høsten, kan du så noe nytt som tåler litt kulde, for eksempel vintersalat. Du kan selvsagt også dyrke mindre bladgrønt og sommerblomster mellom de større plantene, for eksempel ringblomster som lokker til seg nyttige pollinatorer og rovinsekter. 

Radavstand mellom planter

Plant akkurat passe tett. Sår du fra frø, står det anbefalt avstand på frøposen. Under kan du se anbefalinger for ferdige planter. 

Unngå helst bar jord, der ugress kan få feste, men sett heller ikke plantene for tett. Litt luft mellom bladene reduserer risikoen for skadedyr og bladmugg, i tillegg blir det lettere å ta vare på plantene. 

Så mange planter får du plass til i plantekassen

Se på tallene under som en veiledning, antallet planter vil variere avhengig av sort og størrelse. 

Tomat
9 busktomater, physalis eller tomatillo
eller
10–12 høye tomatplanter med støtte
eller
15 mindre pottetomater

Agurk
3–4 planter i doble plantekasser, dette er næringskrevende planter som trenger mye plass, gjødsel og vann

Kålplanter
7–9 avhengig av sort og størrelse

Aubergine
9–12 normalt store planter

Paprika og chili
9–12 planter

Mais
15 planter, for å fremme pollineringen bør du plassere dem i grupper i stedet for i rader

Salat og bladgrønt
Følg instruksjonene på frøposen, og forkultiver gjerne flere planter innendørs eller i drivhus – da kan du raskt erstatte det som høstes. Sår du for tett, er det bare å tynne ut og spise det som blir til overs. 

 

Enkle plantekassetips som øker avlingen

  • Legg kartong i bunnen av plantekassen før du fyller den med jord. Pappen kveler ugresset i starten, men går i oppløsning med tiden og gjør det mulig for plantenes røtter å gå enda dypere ned i bakken. 
  • Gi plantene rikelig med jord. Agurk, tomat og chili trives best når de får 15–20 liter hver. 
  • Når planter vokser i en begrenset mengde jord i en kasse, trenger de mer gjødsel og vann enn om de vokser på friland. Vann og gjødsle litt ekstra.
  • Gressklipp og annet grønt kan gjerne legges mellom plantene, det reduserer vannfordampingen og tilfører næring. 
  • Husk at alle plantene skal få plass over bakken når de har vokst seg til full størrelse.
  • Noen ganger er det vanskelig å så akkurat passe mye, men sår du for tett er det bare å tynne og ut spise underveis – slik at plantene som blir igjen får plass til å vokse seg store og fine. 

Å dyrke i plantekasse er helt supert når du vil komme i gang med dyrkingen raskt. Plantekassen kan stå på steinhard sjøbunn, en fjelltomt eller på en terrasse, og den vil uansett kunne levere herlige planter. Så ikke nøl, kom i gang allerede i år og sats på en skikkelig rekordavling!


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Plantekasse

Lengde 120 cm, Tre

219,-
Les mer

Drivhus Stina til plantekasse

Lengde 120 cm, Svart

899,-
Les mer

Brett til plantekasse

Lengde 120 cm, Svart

299,-
Les mer

Pallekarm Ventura

Lengde 120 cm, Rust

399,-
Les mer

Drivhus Eleonore til plantekasse

Lengde 80 cm, Svart

799,-
Les mer

Brett planteboks S

Lengde 60 cm, Svart

149,-
Les mer

Drivhus Ingrid til plantekasse

Lengde 120 cm, Svart

1399,-
Les mer

Dyrkekasse i ubehandlet jern

Ø60 cm, Rust

329,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen