Hyasint

Det er vanskelig å ikke elske en hyasint. Denne flerårige, blomstrende planten kommer opprinnelig fra Tyrkia og det vestlige Syria, og har siden 1600-tallet vært en populær og verdsatt plante i norske hjem, spesielt i julen.

Latin: Hyacinthus orientalis
Familie: Aspargesfamilien (Asparagaceae)

Inspirasjon og tips for dyrking og pleie av hyasint

Hyasinter er veldig lette å ta vare på, og pleien avhenger av hvordan du har tenkt å bruke hyasinten.

Hyasint i potte

De fleste av oss har hyasinter i potter rundt juletider, og basert på disse premissene er det vanlig blomsterjord som gjelder. Du må gjerne også gjødsle med potteplantenæring, så kommer hyasinten til å ha det bra, og vann alltid rundt – ikke på selve løken. Den vil stå på et lyst sted, men ikke spesielt varmt, så lyst og kjølig er melodien som fungerer for planten.

Stell etter blomstring

Når planten har visnet som potteplante, så er det ingen grunn til å kaste den – løken kan fortsatt brukes til å dyrke nye hyasinter. Når stilken har visnet, så kan du dra den opp og la bladene være igjen. Nå skal løken få vann og næring frem til frosten slipper taket. I løpet av denne perioden vokser løkene, og etterpå kan du plante dem i blomsterbed på en kjølig og lys plass i hagen.

Plante hyasint ute etter blomstring

Når løken med blader plantes ute, så vil bladene visne og gi mer næring til løken. Du kan ikke regne med at hyasinten vil vokse og blomstre samme vår, men det er store sjanser for at våren etter vil gi hagen din vakre og velduftende hyasinter når våren sakte men sikkert kommer tilbake til landet vårt!

Like vakker om våren som til jul

For mange nordmenn er hyasinten tett knyttet til julen, og det merker man ikke minst på den store mengden hyasinter som blir solgt til jul i Norge. Faktum er at hyasinten deler egenskaper og voksemåte med en annen populær plante fra Nederland – tulipanen.

Akkurat som tulipanen er hyasinten en løkplante som veldig gjerne dyrkes i stort omfang i landet, og de har samme voksemåte siden de stikker opp av løkene i blomsterbedene om våren, og blomstrer vakkert. Hyasint er med andre ord en plante du vil kunne bruke flere ganger, så ikke kast den etter jul – oppbevar den på et kjølig og mørkt sted, og plant den utendørs etterpå!

Populær potteplante

Hyasinter er som sagt populære potteplanter om vinteren, og når desember nærmer seg så kan man også kjøpe løk i butikken, der løken har nådd ulike faser i utviklingen. Om løken ikke har begynt å blomstre ennå, så kan det være vanskelig å si hvilken farge blomstene vil få, men ofte kan du se det på potten den blir solgt i. Disse hyasintene er lette å få fine, men det går selvfølgelig an å plante hyasintens løk selv og være kreativ med de ulike arrangementene i potten.

Plante hyasintløk i jord

Sett den ned i vanlig blomsterjord og sørg for at dreneringen er god. Sørg for at løkene står stødig, og unngå å få vann på selve løken når du vanner. Etter dette skal hyasinten stå så lyst som mulig, og gjerne på et kjøligere sted.

Slik dyrker du hyasint i glass

Du kan også dyrke en hyasint i et glass eller i glasskrukke – en spennende og flott måte å dyrke på. For å lykkes med det tar du opp løken og børster bort så mye jord som mulig. Får du ikke bort alt, så kan du skylle bort det siste med vann. Det er nå du må være forsiktig, for du må finne et glass der løken kan henge over selve vannoverflaten. Fyll glasset og plasser løken på en måte som gjør at røttene kommer ned i vannet. Her må du passe på at ikke selve løken står i vann. Etter en stund vil røttene vokse og gi et vakkert virvar av mange fine og små hvite røtter. Fyll på med vann når det minker.

Plantens karakter

Hyasinter finnes i en rekke farger og former. Selve blomsten på en hyasint er traktformet, og mange av dem sitter i tett klase på en stilk. Selve planten er rett og sylindrisk, og vokser rett opp i løken.

Hyasintblomst

Hyasinten briljerer med sine omfattende klaser med vakre og velduftende blomster som kan være blå, hvite, lilla, røde eller lysegule. Hyasint kan dyrkes både ute i blomsterbed og i potte eller glass innendørs, og det er kanskje potteplanten vi nordmenn har tatt mest til oss.

Nyt planten hele året

Det finnes veldig mange grunner til å la hyasinten være en vakker vårblomst som gir blomsterbedet et vakkert utseende, samtidig som den sprer sin deilige duft. Selv om denne planten er en som for de fleste er synonymt med julen og juletider, så er denne løkplanten veldig anvendelig på flere måter, i ulike perioder av året. Den kan plantes alene i potte, ute blant mange andre planter og hvorfor ikke prøve deg på å dyrke hyasintløker i et glass?

Gjør hyasinten til noe annet enn bare en velkommen og verdsatt juleplante, for hos denne løkplanten finnes det mye uutnyttet potensiale!

Interessant å vite:

  • Hyasinter ble dyrket allerede i romertiden, og ble skrevet om allerede i år 700 f. Kr.
  • Siden 1600-tallet har hyasinten blitt dyrket for kommersielle formål, og en stund konkurrerte den i popularitet med tulipanen i Holland
  • Det finnes rundt 150 ulike sorter hyasint som har ulike egenskaper
  • Det selges rundt 11 millioner av denne populære planten hver desember
  • Hyasinter deles inn i et duftkodesystem hvor enkelte dufter mer enn andre
  • At hyasint er populær rundt juletider er unikt i Norge, siden det normalt anses for å være en vårblomst
  • Hyasint har fått navnet sitt fra den greske gudeverden, der den vakre yndlingen Hyakinthos skal ha blitt drept av en diskos, og hans bloddrypp resulterte i at en hyasint vokste opp av jorda

Smarte tips og inspirasjon

Se ulike løsninger og lag flotte arrangementer med hyasintene >>
Bli inspirert, få tips og råd om hvordan du skaper stemning til advent og jul >>
Høsten er en perfekt tid til å plante vårblomstrende løker >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc