Ildtopp (Kalanchoe) – fakta og råd om stell

Ildtopp er en vakker og lettstelt blomst som trives godt innendørs i vinterhalvåret, men også utendørs om sommeren. Ildtopp stammer fra Madagaskar og har tykke, små blader og tette klaser med blomster i rosa, gult, oransje, rødt, hvitt eller forskjellige fargenyanser.

Ildtopp (Kalanchoe) – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Kalanchoe blossfeldiana
Familie: Bergknappfamilien (Crassulaceae)

Ildtopp er en av de mest hardføre blomstene vi har. Det betyr at du kan glemme eller ignorere den uten at den nødvendigvis dør. Den kan faktisk til og med ha det veldig godt under slike forhold. Ildtopp er ettårig, men den blomstrer lenge. Den kan ikke overvintre ute, og må tas inn i god tid før frosten kommer.

Se vårt utvalg av ildtopp

Stell av ildtopp

 • Vanning
  Ildtopp trives ikke med å stå i våt jord, og det er derfor viktig at du ikke vanner for ofte, og at jorden får tørke ut før du vanner på nytt. Gjennom sine overflaterøtter tar den raskt opp vann, dvs. at den fyller opp lagrene raskt når den vannes.
   
 • Jord
  Ildtopp foretrekker vanlig plantejord eller premiumjord. Ildtopp som plantes ute om sommeren, foretrekker moldrik og godt drenert jord, som med fordel kan være iblandet sand.
   
 • Plassering
  At ildtopp elsker sol og varme er ingen hemmelighet – den foretrekker å stå på et lyst sted der luften samtidig er tørr.
   
 • Næring
  Det kan imidlertid være lurt å gi ildtopp litt ekstra flytende plantenæring i de varmeste månedene.

Ildtopp – en herdig skjønnhet hele året

Ofte snakker man om planter som er veldig hardføre og kan klare seg gjennom tørre perioder og mye solskinn, men ildtopp er noe helt for seg selv når det gjelder nettopp denne egenskapen. Fordi det er en sukkulent, dvs. en plante som suger opp vann og lagrer det i de tykke blomsterbladene, bryr ikke planten seg om at man glemmer å vanne den når man reiser bort – den klarer seg likevel.

Hvis ildtopp får godt stell, foldes knoppene ut litt etter litt, og den står lenge i full blomst. Blomstenes utseende avhenger av hvilken sort man velger, og ildtopp fås i et bredt fargespekter og kan til og med ha blandede farger.

Fordi ildtopp er lettstelt, er det en plante som passer perfekt for deg som vil skape et frodig og vakkert inntrykk i hjemmet, men som kanskje ikke har den helt store interessen for stell av planter.

Korte fakta ildtopp

 • Lagrer vann i de tykke bladene, noe som gjør at den overlever bedre.
 • En plante som er skånsom for allergikere.
 • Foretrekker sterk sol og tørre perioder. Trives både alene og ute i bed sammen med andre planter.
 • Blomstrer hele året.

Les mer

Tørkemotstandige planter, for deg som ikke vil vanne så ofte >>
Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen