Har du gått lei av å gjødsle og plante om? Da kan det være en god idé å satse på inneplanter som klarer seg helt uten jord.

Planter som lever uten jord

Selv om jorden er grunnlaget for alt, kan det iblant føles deilig å slippe den. Vanlig dyrking av planter innebærer jo nesten alltid gjødsling og omplanting. Dessuten kan noen være allergiske mot muggsporene som naturlig finnes i jorden. Overraskende nok finnes det ganske mange planter som klarer seg uten jord, de lever i stedet av tre, vann eller luft. Her ser vi nærmere på noen av de mest interessante jordløse plantene.

Vannplanter

Hvis du har hatt et akvarium, kjenner du sannsynligvis til at det finnes rene vannplanter, som Bacopa crenata og javamose. Disse kan leve hele sitt liv i vann, og noen vil helst holde til under overflaten, noe som kan se ganske spennende ut.

Det finnes også langt vanligere planter som kan stå lenge i vann, for eksempel i en vase, så sant vannet byttes ut fra tid til annen. Noen ganger kan plantene overleve i flere år i vann. Skudd av eføy, alpefiol, monstera, bambus og coleus er eksempler på planter som kan klare seg i vann over tid. Jordplanter som står kun står i vann, vil etter hvert begynne å mistrives, men da har de som regel laget et godt rotsystem, slik at de kan plantes om i en potte med jord.

Når det gjelder dyrking i vann, kommer vi ikke utenom hydroponisk dyrking. Bruker du denne metoden, tilsetter du jevnlig næring i vannet. På den måten kan du dyrke en rekke planter som normalt trenger jord for å vokse.

Orkideer – planter som trives i substrat

Det finnes så mange som 28 000 ulike orkidéarter, og totalt omkring 100 000 kultiverte orkidéhybrider i verden. Noen er lettstelte, mens andre krever mer. En del orkideer lever på bakken, andre på steiner og klipper og mange lever faktisk i trær. Dette betyr at orkideer må dyrkes i ulike typer substrat.

Til orkideene som naturlig vokser på bakken, og vil ha røttene i jorden, er kokosfiber og bark som regel et godt valg. Orkideer som normalt lever i greinene på trær (såkalt epifytiske) vil vokse i rent tre. For disse typene er det også viktig at potten er gjennomsiktig, slik at røttene ligger eksponert.

Mange av orkideene vi har innendørs trives i fuktig luft, og det kan derfor være en god idé å ha en luftfukter i rommet. Når det gjelder vanningen, er det viktig at planten får tørke opp mellom hver vanning. Det bruker å være passe å vanne hver 10. til 14. dag, gjerne med et hint av orkidènæring ved hver andre vanning. De fleste orkideer til også ha det lyst, men ikke for varmt. Mellom 18 og 23 grader er som regel passe.

Orkidé i vann

I det siste har det blitt veldig populært å sette orkideer med røttene i vann i stedet for den spesielle orkidébarken. Det er både vakkert og spennende, og kan være verdt et forsøk. Slik gjør du det:

  1. Fjern all barkjord fra planten og vask røttene godt. 
  2. Plasser plantene i en gjennomsiktig glassvase eller -bolle.
  3. Pass på at det kun er nedre del av røttene som står i vann. 
  4. Spray gjerne både røtter og blader med vann innimellom, de liker høy luftfuktighet.

Luftplanter

Planter som lever på luft kan høres ut som en fantasi, men de finnes faktisk. Tillandsia er en gruppe tropiske og svært hardføre planter. Navnet har plantene fått av den svenske botanikeren Linné, som oppkalte dem etter sin finske venn, naturviteren og professoren Elias Tillandz.

Tillandsia mangler røtter, og tar opp alt de trenger gjennom luften. I tropene vokser de på andre planter, men de er likevel ikke parasitter. De får vann gjennom luftfuktigheten. Svært få av oss har høy nok luftfuktighet i hjemmet for slike planter, men sprayer du dem med vann i ny og ne kan de leve også i våre stuer. Siden planten ikke har røtter, kan den plasseres hvor som helst, for eksempel i en glassbolle eller festet til et steinarrangement.

Stelletips for luftplanter

  • Plassering
    Plantene liker seg på lyse steder, uten direkte sollys som kan brenne tuppene på bladene. Hvis du vil henge eller plassere dem et stykke inn i rommet, kan du bruke en plantelampe for å hjelpe plantene med å trives.
  • Luft
    Hvis du legger planten i en lukket beholder, bør du åpne beholderen litt nå og da, for å få en god luftsirkulasjon. Planten skal også være tørr når den legges tilbake etter vanning.
  • Vann
    Som alle andre planter, trenger luftplanter vann innimellom. Du kan enten spraye dem et par ganger i uken, eller sette dem i vannbad i 20-30 minutter annenhver uke. Det er viktig at basen tørker godt, så de ikke råtner.
  • Skudd
    Friske og sunne luftplanter kan produsere nye, små skudd. Disse kan du skille forsiktig fra moderplanten når de har nådd en tredjedel av størrelsen til moderplanten.

Tips! Hvis plantens blader er lukket og litt sammenrullede, trenger planten mer vann. Sett planten i et vannbad så den kan komme seg igjen. En frisk og sunn plante har helt åpne blader. Hvis noen av de nederste bladene har visnet helt, kan de fjernes forsiktig. Det vil så vokse frem nye blader.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd



Hydroponisk dyrking - Harvy-startpakke

Lengde 79 cm, Hvit

799,-
Les mer

Hydroponisk planteplugg uten frø.

6 pk

4990
Les mer

Pluggkurv for hydroponisk dyrking, 6 stk.

6 pk, Hvit

4490
Les mer

Holder airplants Sam

Høyde 15.5 cm, Sølv

7990
Les mer

Sprayflaske

800 ml, Grå

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen