Inviter pollinatorer til høsthagen

Inviter pollinatorer til høsthagen

Det er ikke bare vi mennesker som vil tilbringe tid i hagen på sensommeren og helt ut på høsten. Også bier, humler og sommerfugler elsker de blomstrende plantene. Gjør det enklere for disse små pollinatorene ved å dyrke blomster og planter som de elsker – til og med på høsten.

Overgang mellom sensommer og høst

Sommeren er rene gleden for surrende pollinatorer, da tilgangen på pollen og nektar er stor. Selv på sensommeren og høsten trenger vi hjelpen de gir oss, da de gir oss en bedre innhøsting. Lokk humler og bier med velduftende blomster og frukttrær som er rike på nektar og pollen.

Sensommervekster for pollinatorer

Noen av sensommerens blomster og planter som blir en fryd for sultne pollinatorer er:

 1. Lyng
 2. Merian
 3. Smørbukk
 4. Høstasters

Sats på planter som blomstrer lenge

Allerede når du sår på våren er det bra å tenke langsiktig. Velg gjerne planter som blomstrer så lenge som mulig, også helt inn i høsten, og la de gjerne ha forskjellige høyder ettersom dette gir bier, fluer og humler bedre ly mot vinden. Det bidrar også til å skape gjemmesteder for insektene.

Sommerfugler liker brennesle

Planter som brennesle er noe du sikkert ikke liker å ha i hagen din. På den annen side fungerer den som en vugge for sommerfugler som vokser opp rundt, og får næring av den. Hvis du vil unngå å få brenneslen for nær andre planter kan du luke den vekk og plante den lengre vekk i hagen.

Fine krydderhager lokker pollinatorer

Drømmer du om en egen urte- og krydderhage til å høste av? Bra, for det gjør bier og humler også. En annen fordel er at mange av disse plantene vokser raskt på sensommeren og høsten, og skaper et velduftende paradis for både deg og pollinatorene.

Eksempler på herlige krydderurter som kan plukkes selv på høsten:

 1. Timian
 2. Kjørvel
 3. Salvia
 4. Mynte

Så plantene i store klynger

Naturens små hagemestere liker solfylte plasser i hagen der det ikke blåser mye. Sørg derfor for å dyrke blomstene på et sted med ly for vinden. Plant plantene sammen i større klynger da det gjør det lettere for humler og bier og finne seg til rette.

Glem ikke fuglebadet som tørsteslukker

Selv arbeidende pollinatorer blir tørste etter en tung arbeidsdag i hagen. Å suge nektar tar på energien, og bier, humler og sommerfugler blir ofte tørste. Et godt tips er å sette opp et lite fuglebad i nærheten av plantene slik at de kan ta en pause og drikke.

Behold frøbelgene over vinteren

Noen planter og trær har næringsrike frø som både fugler og bier setter pris på. La frøbelgene ligge over vinteren ettersom de både er dekorative og næringsrike for flere pollinatorer og fuglearter. Her er noen planter som holder seg fine i en vinterhage og er nyttige for insekter:

 • Tistel
 • Syrin
 • Valmue
 • Solsikke
 • Solhatt

Les mer

Så en blomstereng >>
Lokke nyttedyr til hagen din >>
Planter som er bra for bier og pollinering >>

Sitronmelisse

Ø17 cm, Grønn

129,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen