Italienske krydderurter

Liker du å lage italiensk mat kan det være lurt å ha tradisjonelle italienske krydderurter tilgjengelig. Italienere liker å gi maten smak og det gjør de best ved å bruke forskjellige krydderurter. Det er selvfølgelig lettere i Italia, når klimaet gjør at krydderurten så og si gror rett utenfor, men nå får du tradisjonelle, friske krydderurtene fra Italia i butikkene våre.

Italienske krydderurter

Krydder gir karakter og personlighet

Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking, og bør derfor tilsettes rett før servering. Krydderurter er blitt brukt siden tidenes morgen, hvor blad, stilk eller blomst benyttes til mat eller medisin. Dill, kruspersille og gressløk var i mange år de mest vanligste her i landet, men mange andre spennende krydderurter har etter hvert blitt dagligdagse krydder for oss nordmenn.

Krydderurter inneholder vitamin C, folat, kalsium, magnesium, kopper og kostfiber. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og derfor er betydningen liten.

Krydderurter i det italienske kjøkken

 • Oregano
  Oregano er det samme som vill merian og på norsk kalles den bergmynte. Oregano har en kraftigere smak enn merian, og vi nordmenn bruker mye mer oregano enn merian. Oregano er et av de velkjente og viktige krydderurter i det italienske kjøkken. Det brukes ofte i pizza og pastaretter, gjerne i kombinasjon med ost og tomat. Den kraftige smaken gjør den perfekt til tomat- og pastaretter. Den er også god til retter med fjærkre.
   
 • Rosmarin
  Rosmarin er en flerårig plante med blader som minner om barnåler. Bladene inneholder eteriske oljer og bitterstoffer som gir en søtlig og lett bitter smak som minner om kamfer. Rosmarinen har blitt brukt som medisin og hellig urt i tusenvis av år. I dag er den en klassiker til lammestek og passer meget godt til fisk- og viltretter. Videre gir den god smak til grillet kjøtt eller til retter med poteter. Et godt tips er å bruke rosmarinkvister som kjøttpinner, da det vil gi kjøttet en ekstra god smak. Rosmarin har en intensiv duft og er en anvendelig krydderurt du kan bruke til det meste. Rosmarin får du også på stamme. Den er flott og dekorativ, og du plukker bare rett fra den og tilsetter maten. 
   
 • Timian
  Timian gror vilt i alle landene rundt Middelhavet, og er en klassiker i det sydlige kjøkken - hvor den brukes ofte i retter med lam. Hele planten dufter godt og er svært anvendelig som krydder og te. De små timianbladene har en meget kraftig og gjennomtrengende smak, og de brukes til veldig mange retter - som suppe, pølse og til marinering av kjøtt. Timian får vakre rosa/lilla blomster utover sommeren. Når den blomstrer er timian som en magnet på bier og sommerfugler, som tiltrekkes av fristende nektar. Timian er velegnet til å tørke.
   
 • Salvie
  Salvie har en lett bitter, kraftig krydret smak. Det er de unge, grågrønne bladene som brukes som krydderurt. Salvie er også en av krydderurtene som er så og si er uunnværlig i det italienske kjøkken, og den er en meget viktig ingrediens i den klassiske italienske retten «Saltimbocca á la Romana» og i retten «Ravioli al plin» fra det piemontetiske kjøkken (ravioli med smør og salvie). Salvie er også kjent gjennom tidene for sine medisinske egenskaper mot sår hals, dårlig fordøyelse og magesmerter. 

Les mer

Flere tips om hvordan du får et levende kjøkken med krydder og planter får du her >>
Dyrking av krydder – slik lykkes du >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen