Japansk hage – lag din egen oase av ro og harmoni

Harmonisk og stilrent. De japanske hagene kombinerer stein, sand, vann og planter på en måte som minner om naturen. Resultatet? En oase som kan fylle deg med ro.

Japansk hage – lag din egen oase av ro og harmoni

De japanske hagene er ofte minimalistiske og enkle, men de finnes i mange varianter, alt fra zenhagene som ble skapt av munker på 1300-tallet til hager som er laget kun for å bli sett fra avstand – som et maleri. Den gjennomgående tanken bak er å etterlikne den landlige naturen og gjenskape elementer som elver og fjell i en mindre skala.

Når Japan ble åpnet opp for omverdenen på 1800-tallet, spredte de japanske hagene seg raskt til vesten. En av de første japanske hagene utenfor Japan ble skapt av den svenske gartneren Rudolf Abelin, i Norrvikens hager utenfor Bråstad i Sverige. I dag finner vi japanske hager på mange steder, ofte som deler av større parker.

Hold tilbake og hold det enkelt

En japansk hage er morsom å lage, og den trenger ikke ta mye plass. Bare husk å bruke få elementer og være tilbakeholden, det er nemlig det sparsommelige og stilrene som skaper ro og harmoni. Velg et par ulike planter som du bruker på flere steder i hagen, dette er bedre enn å bruke mange forskjellige planter. Det samme gjelder for hagedekorasjoner, for mange gir et rotete inntrykk. Kanskje er det nok med én enkel steinlykt eller bambusdekorasjon?

Lag et minilandskap

I de japanske hagene er tanken å gjenskape landskapsscener. En stein kan bli til et fjell, og en dam til en sjø. Sjekk hvordan hagen ser ut fra ulike vinkler, og lag gjerne kikkehull mellom planter mot en fin utsikt. For å skape romfølelse er trær og busker bra, men en levegg kan også være et fint utgangspunkt.

Noen japanske hager har smale, buktende stier av sand, grus, steinheller, nedtråkket jord eller betong. Langs disse stiene kan man plassere vakre detaljer. Det er også fint å legge steiner i en dam i stedet for å bygge en bro.

Fire elementer i en japansk hage

En japansk hage er som regel bygget opp av fire elementer; stein, vann, planter og ornamenter. Disse skal ifølge japansk tradisjon brukes slik at hagen blir asymmetrisk og får god romfølelse.

Stein

Stein er symbolet for fjell. Innlandsisen her i Norden har gjort steinene våre myke i formene, i Japan er de ofte litt mer kantete. Uansett hvilke steiner du velger, kan du forsterke det japanske inntrykket ved å la det gro mose på dem. Tenk også over plasseringen, det kan være praktisk å bygge steinarrangementer på steder der det uansett er vanskelig å få noe til å gro.

Vann

Å plassere en vakker vanntønne, et fuglebad eller liknende i hagen er fine måter å få inn vannelementet på. Vil du gjøre enda mer ut av det, er en liten bekk som renner ut i en dam fantastisk flott. La planter vokse langs kanten og lene seg over vannet.

Vil du helst unngå vann, kan du gjøre som munkene i zenhagene; Erstatt vann med grus eller sand som rakes i bølgemønstre, slik at de minner om elver og bekker.

Foto: Liselotte Roll

Planter

Det finnes mange japanske trær og planter å velge mellom for å få den rette følelsen i hagen, men det er også mulig å finne nordiske planter som passer fint inn.

Aller vakrest er kanskje japansk prydkirsebær, som blomstrer nydelig i rosa på forsommeren. Buksbom, azalea, peon, bambus og hosta passer også godt i den japanske hagen, på samme måte som japansk lønn, japansk hengelerk, iris, hortensia, ulike typer bregner og kinaeiner.

Se vårt utvalg av vakre japanske trær

Planter som endrer farge i løpet av sesongen og blir vakkert rød-oransje om høsten fungerer spesielt bra. De forlenger sesongen. Planter som kan skulptureres i stilrene former er også verdifulle i denne typen hager.

Mose har en selvskreven rolle, delvis som et mykt underlag og delvis som vakkert grønt dekke på steiner.

Hvis du vil, kan du til og med satse på potteplanter, for eksempel bonsaitrær som flyttes inn på vinteren.

Ornamenter

I japanske hager er det vanlig med ornamenter som lykter i stein eller dekorasjoner i bambus, men også større ting som buende broer over dammer og tehus.

Se våre hagedekorasjoner

Men som med det meste i den japanske hagen er det tilbakeholdenhet som gjelder. Tomme flater som vannspeil eller rakede sandflater gir den roen en japansk hage skal ha. Eller som man så ofte sier; «Less is more!».


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd



Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen