Jordbær- slik lykkes du

Jordbær- slik lykkes du

Jordbær er noe de fleste elsker og de er lette å dyrke og inneholder mye antioksidanter. Ikke trenger du mye plass heller for å få noen gode munnfuller i løpet av sommerferien. En god avling kan gi 1-1,5 kg bær per kvadratmeter.

Vokseplass

Jordbær bør plantes i full sol, det er en fordel om åkeren ligger i en skråning mot sør, eller øst. Unngå å plante på et sted det har vært jordbær fra før i tilfelle det ligger smitte igjen i bakken. Månedsjordbær trenger ikke fullt så mye sol som de andre sortene og bærer til langt ut på høsten. Disse minner mye om markjordbær, som er små, søte og viltvoksende jordbærplanter.

Jordbær kan også dyrkes i krukker. Legg et lag med lecakuler i bunnen av krukken, bruk ca 4-5 cm. Legg et lag med markduk eller fiberduk over lecakulene og fyll opp med plantejord blandet med kugjødselkompost.  Plant jordbærplantene med ca. 30 cm avstand.

Se jordbær i kategori Frukt og bær >>

Jordforhold og planteveiledning

Jordbær trives i veldrenert og normalt næringsrik jord. Jorda kan godt inneholde en del sand og grus. Sandholdig leirjord går fint. Fjern alt ugress fra området og bland inn kompost før du lager små opphøyde rader som du dekker med plastduk eller fiberduk. Det kan være lurt å dekke til med plast for å unngå luking, jorda blir varmere og jordbærene råtner ikke så lett som hvis de ligger rett på jorden. Plant ut plantene med 30-40 cm avstand og minst 50-60 cm mellom radene. Alternativ til duk er å legge halm eller gressklipp rundt plantene for å beskytte de mot jordsprut og skadedyr. 

Se jord >>

Vann- og næringstilførsel

Vann plantene jevnlig i tørkeperioder. På våren kan du gi de en omgang med helgjødsel.

Beskjæring/fornying

Hver vår fjerner du døde plantedeler. Fjern utløperne kontinuerlig i løpet av sommeren. På høsten klipper du ned plantene til ca. 5 cm høyde. Etter 3-4 år begynner plantene å bære dårlig og bør fornyes. Hvis du hvert tredje år tar vare på utløperne og planter de et annet sted i hagen, vil du ha nye planter å sette ut året etter. Du bør ta vare på det første skuddet nærmest morplanten, la det først rote seg i en potte. Ideelt sett bør du drive vekselbruk i kjøkkenhagen din så du kan godt anlegge et nytt jordbærbed et annet sted.

Tildekking

Fugler synes det er godt med jordbær og om du ønsker å ha de i fred bør du dekke til bærene. Bruk nett. Har du ikke har for store bed kan du lage en ramme som du fester hønsenetting over, den er lett å løfte av når du skal plukke.

Plantasjen anbefaler

Plantejord, kugjødselkompost, markduk, nett eller hønsenetting mot småfugler.

Se Frukt og bær >>