Julestjerner - slik lykkes du

Julestjerner - slik lykkes du

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima) er en art i vortemelkfamilien, og forekommer naturlig i Mexico. I Norge er julestjernen en vanlig plante ved juletider.

Stell av julestjerne

I vill tilstand er julestjernen en busk som kan bli flere meter høy. Gjennom foredling har man fått fram lave sorter som passer som potteplanter, som for eksempel vår spektakulære 5-6-greinede julestjerne.

 • Temperatur
  Julestjerner er ekstremt følsomme for kulde, og om det blir under 15 grader, faller bladene av.
   
 • Plassering
  Den skal stå lyst og solrikt.
   
 • Vanning
  Jorda skal helst være litt fuktig under hele blomstringstiden.
   
 • Næring
  Den trenger ikke næring om man ikke sparer den til etter jul.

Spektakulære blomsterblader

De røde bladene som er så karakteristiske for julestjernen, er ikke kronblader, men høyblader. Julestjernens blomster er små og gule, og sitter innenfor høybladene. Ikke alle julestjerner er røde – det finnes også hvite, rosa, aprikosfargede og marmorerte varianter, (du finner vårt tilbud av julestjerner under Juleblomster). Man har også foredlet fram sorter hvis høyblader har en annen form enn den tradisjonelle julestjernen. Størrelsen varierer fra mini og engreinete, til store, flergreinete og oppstammede varianter.

I enkelte deler av landet kalles de hvite julestjernene for adventstjerner, og benyttes som dekorasjon i adventstiden, for så å byttes ut mot de vanlige røde variantene fram mot jul. Uansett hva du kaller dem, så er det perfekt å plassere en eller flere julestjerner i vinduet, på et bord eller på et annet sted der du vil få den virkelig gode julefølelsen!

Er julestjerner giftige?

Ja, julestjernen er giftig, og kan i enkelte tilfeller forårsake kvalme og brekninger om den fortæres i store mengder, men den er ikke dødelig. Sørg for å holde den utenfor rekkevidde for barn og husdyr. Den anbefales heller ikke for allergikere.

Tips

 • Julestjernen er dekorativ alene i en potte, men er også fin sammen med for eksempel hyasinter, juleeiner og amaryllis. Legg gjerne litt grønnmose på, så bevares fuktigheten bedre i jorda samtidig som det er dekorativt.
 • Julestjerne mini er svært godt egnet til å plassere i minipotter på julebordet, eller til å sette mange sammen i en kurv eller på en skål. Ettersom disse er lave, forhindrer de ikke sikten over bordet.

Les mer

Julestjerne og andre juleblomster >>
Svibel - slik lykkes du >>

Julestjerne 'Mojito'
Ikke i sesong
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc