Juli – plant, høst inn og nyt late dager i hagene

Juli – plant, høst inn og nyt late dager i hagene

Nå er det tid til å nyte frukter av vårens arbeide i hagen. Prydbusker og stauder avløser hverandre i blomsterprakt og roser har sin blomstringstid nå og i tiden fremover. Nyt sommerdager sammen med familie og venner ute.

Kan jeg plante hele sommeren?
Svaret er ja. Hage, balkong og terrasse er nå en kilde for late sommerdager, men det kiler kanskje fortsatt litt i fingrene til å grave og plante nytt. Du kan plante både i hagen og i krukker hele sommeren igjennom, bare ikke glem å vanne. Roser står nå i full blomst i våre butikker, noe som gjør det lettere å se hvordan de ser ut. En klassisk fin plante sammen med roser er lavendel. Sammen lager de et vakkert bed som også lokker til seg sommerfugler og humler.

Les mer om hvordan du lykke med hageroser her >>


Når kan jeg høste inn bær og frukt?
Nå modner frukt og bær som bringebær, rips, blåbær og stikkelsbær. Husk å følge med på kirsebærene dine, slik at du rekker å spise de opp før fuglene tar de. Dyrker du grønnsaker har du sikkert allerede startet å høste tomater, agurk og poteter. Flere og flere grønnsaker modner også nå i tiden utover. Tenk for en herlig følelse når du tar opp din første gulrot for sesongen.

Les mer om hvordan du dyrker i plantekasse her >>

 

Hvordan skal man vanne for best resultat?
Vanning er et kjært kapittel, og tiden er kanskje inne til å se over om du trenger nye slanger, vannspredere eller å fornye vanningsutstyret. I Plantasjens butikker finner du et stort utvalg av produkter som gjør vanning enklere, som f.eks. svetteslange, vanningstidsur, spredere, mm.

På varme sommerdager er det best å vanne tidlig på morgenen eller på kvelden når det blir litt kjøligere. Som regel er det bedre å vanne mye og vente noen dager mellom vanningene. I stedet for lite og ofte. Spesielt ved vanning i hagen.

Hvordan får jeg blomstene til å overleve mens jeg er på ferie?

  • Plasser planter i krukker inne eller ute i skyggen - plasser plantene så kjølig som mulig
  • Vann betydelig slik at jorden er våt når du reiser
  • Planter i store krukker med mer jord klarer seg generelt lengre enn planter i små krukker
  • Plasser tørste planter på en oasis i en skål med vann i, slik at plantenes røtter kan dra opp vann under lengre tid
  • Fyll opp plastflasker med vann og sett de opp ned i jorden
  • Bruk vanningsmatter og tau, hvor du plasserer tauets ene ende i vann og den andre enden i planten (kapillærkraften vil trekke vannet til planten)
  • Invester i tidsur for vanning av hagen
  • Spør en nabo om de kan vanne for deg mens du er bort

 

JAS – en perfekt tid for å beskjære
Juli, august og september (JAS) er en periode det er bra å beskjære frukttrær og andre trær og busker som lønn, bjørk og vindruer. Vi beskjærer for å bygge opp et sterkere greinverk og krone, for å slippe inn sollys og luft i kronen/greinverk og for å foryngre en gammel og sliten plante.

Les mer om hvordan du lykkes med beskjæring her >>

 

Vil du vite mer?

Her finner du inspirasjon, råd, planter, blomster og hjelpemidler for late dager ute >>

Flere tips og råd finner du på plantasjen.no