Kaktus – fakta og råd om stell

Skap en trendy og herlig atmosfære hjemme med kaktuser. Disse piggete plantene finnes i utallige varianter, store som små, og har alle en ting felles – de tar stort sett vare på seg selv.

Kaktus – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Cactaceae
Familie: Kaktusfamilien (Cactaceae)

Hurtigguide for kaktus

  • Plassering
    Et sted i full sol fungerer like bra som lett skygge. Kaktuser kommer fra varmere strøk i verden og vil helst ha det varmt og godt også hjemme hos deg. Gjerne rundt 25 grader, men de klarer seg også i svalere temperaturer. 
  • Vanning
    Jo varmere det er i rommet, desto mer vann vil de ha. Men en kaktus som vil ha mye vann, vil tross alt bare ha vann cirka to ganger i måneden. Plasser kaktusen i en potte med dreneringshull i bunnen, slik at du unngår at kaktusen blir stående i vann og blir overvannet.
  • Jord
    De vil ha kaktusjord i kombinasjon med sand og eventuelt litt myk leire. Får de det, kan de vokse og leve på ubestemt tid. Når du merker at potten er full av røtter er det tid for å plante om kaktusen. Den samme jordblandingen vil den fortsatt ha, men i en større potte slik at den kan fortsette å vokse seg større og sterkere.
  • Gjødsling
    Gjødsel er også bra for kaktusene, og det holder med et par ganger i måneden.

   
Kaktusen i den form vi kjenner den finnes i nærmere 1500–2000 ulike arter Det er altså en stor kaktusfamilie, som det fremdeles ikke har lykkes å klassifisere fullt ut. Plantens utilgjengelighet og forkjærlighet for å vokse i ugjestmildt terreng er bare to av årsakene til at det er utfordrende å gjennomføre feltstudier på denne plantefamilien.

Råd om stell og vanning av kaktus

Kaktuser ser flotte ut. Glemmer du å be noen vanne dem når du reiser bort, ser de like flotte ut når du kommer hjem, uansett om du har vært borte i et par dager eller flere uker. Kaktus er altså den optimale planten for deg som har annet å tenke på. Bortsett fra litt påfylling av vann nå og da samt en god, luftig jord er det ikke så mye mer å gjøre. Du kan gi kaktusen litt ekstra gjødsel, men ikke oftere enn rundt én gang i måneden. Når kaktusens røtter har fylt potten, kan det være en god ide å plante om kaktusen i en større potte.

En god regel for vanning av kaktusen er at jo varmere den står, desto mer vann behøver den. Det dreier seg imidlertid ikke om mer enn 2–3 vanninger i måneden, selv for kaktusartene som krever forholdsvis «mye» vann. For å sikre at kaktusen ikke blir stående med våte røtter, bør du sørge for å bruke en potte med dreneringshull i bunnen.

Tips! Mange kaktuser blomstrer vakkert i perioder. Snu på potten i vinduet slik at den får samme lys fra forskjellige retninger. De blomstrer ofte etter å ha hatt litt kjøligere temperatur en periode.

Slik dyrker du kaktus fra frø

  • Begynn med å skaffe til veie jord som er spesielt tilpasset for kaktuser. Kaktuser foretrekker porøs jord som skal kunne slippe gjennom vann, og du kan godt se etter material som lavagrus, perlitt eller pimpstein, som lagrer vann effektivt samtidig som de kan tilføre kaktusens røtter den syren de behøver. Det går også fint å bruke kaktusjord som du blander ut med litt lecakuler og sand.
  • Velg potter med dreneringshull i bunnen til kaktusene. Fyll deretter pottene med såjord som skal være lett fuktig på plantetidspunktet.
  • Strø kaktusfrøene på jorden, og dekk til med en liten mengde sand.
  • Bruk en sprayflaske til å vanne frøene forsiktig, og dekk deretter til med en plastpose for å bevare fukten.
  • Plasser potten med kaktussåingen i et vindu der det er lys, men ikke direkte sollys. Den trives best i temperaturer på ca. 25–30 °C.
  • Du bør regne med at det kan ta litt tid før frøene begynner å spire. Det tar vanligvis omtrent 5–10 dager, men det kan ta opptil 2–3 måneder uten at det er noe rart med det.
  • Fortsett å holde plantingen lett fuktig med en blomsprøyte til kaktusen har begynt å gro. Da kan du redusere vanningen og begynne å vanne omtrent én gang i uken under den varme perioden av året, og mer sjelden under vinterhalvåret.
  • Om vinteren trives kaktusen best på et kjølig og tørt sted, i temperaturer mellom 5–15 °C. Dette kan selvfølgelig også variere noe fra art til art, men omtrent 90 % av kaktusene som finnes i handelen i dag kan overvintres i ca. 10 °C.

Kaktusarter

En plante som er skapt for å overleve mot alle odds

Alt som har å gjøre med utseendet og oppbygningen til en kaktus handler om overlevelse. Denne planten er som skapt for å leve i ørkenen og under svært tørre og ekstreme forhold, og for å overleve trenger den en fordelaktig struktur. Taggene bidrar til å holde tørste dyr borte, som gjerne vil komme til vanndepotene som kaktusen lagrer i stammene. De gir også en viss beskyttelse, dvs. skygge, mot solen – og de fanger opp duggdråper som de drypper ned på plantens røtter hvor de tas opp og lagres.

Hvis du betrakter en kaktus nøye, kan du se at den ofte har folder. Dette gir planten plass til å svulme opp og minskes, avhengig av hvor mye vann den for øyeblikket har tilgang til. Under lengre tørketider kan ørkenkaktusen til og med lukke porene sine for å redusere fordampningen, og på denne måten bevare de eksisterende vanndepotene.

Det at en plante ser ut som en kaktus og har pigger er ikke tilstrekkelig som bevis på at det virkelig er en kaktus. Utseendet kan ganske enkelt skyldes at den har vokst opp i samme miljø som kaktusplanten. Det som skiller kaktusen fra lignende sukkulente planter er at den har piggene sine samlet på små puter, som kalles for areoler. Det er disse du må sjekke for å avgjøre om planten du ser på er en kaktus eller om den tilhører en annen art av kaktuslignende planter.

Kaktusfakta

  • Kaktusen er tilpasset for å overleve under ekstreme forhold.
  • Piggene på kaktusen kan være små og se hårete ut eller store og spisse. 
  • I naturen beskytter piggene kaktusplanten fra dyr, men gir også nødvendig skygge til stammen på planten. De samler dessuten opp fukt og gjør dette om til dråper som faller ned og gir vann til røttene.
  • Innen kaktusfamilien finnes det arter som kan bli opptil 20 meter høye.
  • Kaktusen kan leve såvel i tørt ørkenlandskap som i tropiske, fuktige regnskoger, eller på 4 000 meters høyde i minusgrader og isende vinder.

Finn din favoritt blant våre kaktuser

Flere tips og råd

Du er her:


Trekanteuforbia miks

Høyde 40 cm, Grønn

129,-
Les mer

Vortemelk 'Ingens'

Høyde 75 cm, Grønn

1399,-
Les mer

Pengetre miks

Høyde 7 cm, Grønn

4990
3 for 119,-
Les mer
Kandelaberkaktus i potte
Nyhet

Kandelaberkaktus i potte

Høyde 35 cm, Flere farger

799,-
Les mer

Kaktus miks

Høyde 25 cm, Grønn

9990
Les mer
Opuntia rubescens
Nyhet

Opuntia rubescens

Høyde 10 cm, Grønn

9990
Les mer

Kaktusgruppe miks

Høyde 22 cm, Grønn

199,-
Les mer
Kaktus i potte
Nyhet

Kaktus i potte

Høyde 10-15 cm, Flere farger

7990
3 for 199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen