Kåldyrkerens mareritt – kålsommerfugler, kålmøll og kålfluer
Det er ikke bare vi mennesker som setter pris på kål – den er dessverre mange insekters favoritt. Kålsommerfugl, rovsommerfugl, rapssommerfugl og kålflue er noen av dem som gjerne smasker i seg bladene. For å vinne kampen om avlingene må de bekjempes tidlig og aggressivt. Her er triksene som hjelper.

Kålsommerfuglen og dens larver, de såkalte kålmarkene, er kåldyrkerens skrekk. De tar for seg på nesten alle korsblomstrede planter innenfor kålfamilien, som for eksempel brokkoli, blomkål og rosenkål. Sommerfuglene rekker i tillegg å lage to til tre generasjoner på ett år, som innebærer store mengder larver – og disse kan lett sluke en hel plante om de får nok tid.
Rovsommerfugler og rapssommerfugler er også kålelskende sommerfugler som utgjør en trussel mot avlingene. Ikke nok med at de spiser på plantene – hullene som de og kålsommerfuglene skaper kan også bli inngangsport til ulike soppangrep.
Kålmøll gjør stor skade på kålplanter
Kålmøllen er utseendemessig en ganske lite iøynefallende sommerfugl. Enkelte år eksploderer den i antall og kan da gjøre store skader på kålplanter. Enkelte kålsorter kan klare seg bedre enn andre, men har de lite mat går kålmøllen også løs på planter de liker mindre som ruccola, karse og gyllenlakk. Spesielt utsatt er brokkoli, blomkål og rosenkål.
Tegn på kålmøll er svarte prikker (avføring) i bladverket og gjennomsiktige flekker på bladene. Larvene sitter helst nær grove bladnerver. Iblant lager også møllen nett på undersiden av bladene.
Kålmøllen bekjempes enklest når eggene har blitt til grønne centimeterlange larver – du kan ofte se dem henge i tynne tråder under planten.
Den lille og store kålfluen
Kålfluer angriper korsblomstrede planter som kål, raps, oljeplanter, men også gress. Larvene spiser også på røtter. Vekselbruk er en god, forberedende beskyttelse mot kålfluer, i tillegg til beskyttende barrierer rundt blomstenes feste. Disse kan lages av eksempelvis fersk sagspon, tre-aske eller algemel.
7 tips for å motvirke angrep fra kålelskende insekter
|
SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)
Se flere tips og råd
Brunskogsnegler – slik blir du kvitt dem >>
Bladlus – hobbygartnerens plage >>
Saksedyr – til både nytte og besvær i dyrkingen