Kattehale – planting og stell

Denne flerårige urten, som kan bli rundt én meter høy, er en plante du kanskje har sett ved bredden av en innsjø eller elv, eller som du har skimtet i grøftekanten når du har hastet forbi med bil. Grunnen er enkel: Det er ingenting kattehalen liker bedre enn våt jord!

Kattehale – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Lythrum salicaria
Familie: kattehalefamilien (Lythraceae)

Slik dyrker og steller du kattehale

Det fungerer like bra å kjøpe ferdige planter som å så kattehale selv.

Såing

Så kattehale innendørs ved å blande frøene med sand. Strø deretter blandingen ut i et jevnt lag på fuktig jord, gjerne i en potte eller i drivhus. Frøene skal ikke dekkes til. Når frøene har spiret, planter du dem ut, helst på et sted med halvsol. Sås helst utendørs, fra september til november.

Stell av kattehale

 • Vanning
  Kattehale trenger mye vann, så vær raus med vannet når du har plantet den ut.
   
 • Jord
  Vanlig plantejord egner seg godt, og så lenge den er nærings- og moldrik med mye fuktighet, kommer kattehalen til å trives.
   
 • Beskjæring
  Det er ikke nødvendig å beskjære planten utover å fjerne visne og gamle plantedeler.
   
 • Gjødsling
  Gjødsel trengs som regel ikke, men for at den skal vokse mest mulig og få flottest mulig blomsterprakt, anbefaler vi å gi den hagegjødsel og sørge for at den får mye sol og rikelig med vann. 

Kattehale – en vakker favoritt hos mennesker og dyr

Denne viltvoksende urten er et kjærkomment og vakkert innslag ute i naturen, en urt som dessuten med fordel kan plantes på et vått sted eller ved en dam eller bekk i hagen. Den lange blomstringsperioden fra juli til september betyr at de fargesprakende blomstene blir et varig element i hagen. Den har derfor blitt en populær plante, også blant bier og sommerfugler, som flokker seg rundt de purpurfargede blomstene gjennom hele sommeren og utover mot høsten.

Flere sorter

Det finnes flere sorter kattehale. Forskjellen ligger først og fremst i høyden samt fargen på blomstene, men det kan også være forskjeller når det gjelder miljøet de trives i. Enkelte kattehalesorter trives i litt tørrere jord, men generelt trives arten best i gjennomvåt jord, gjerne i vannkanten.

Det er dermed den perfekte planten på steder med dårlig drenering eller i tilknytning til en dam eller bekk i hagen. Kattehale elsker våt jord, og de fargesprakende blomstene er flotte å se på.

Fakta om kattehale

 • Stammer fra middelhavsområdet. 
 • En vinterherdig plante som kan settes ut under alle forhold.
 • Trives best i nærheten av vann.
 • Flott som snittblomst sammen med andre ville blomster.
 • Blomstrer fra juli til september.
 • Får purpurfargede blomster som tiltrekker seg bier og sommerfugler.
 • Forekommer i Sør- og Midt-Norge.

Les mer

Se våre vanningsråd for uteplanter i vår- og sommersesongen >>
Snarveien til blomsterbedet du har drømt om >>

Du er her:

Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen