Kjøttetende plante hjemme – visst går det an!

Kjøttetende plante hjemme – visst går det an!

Med en kjøttetende plante hjemme får du en tøff detalj som både er fin å se på og som dessuten hjelper deg å bli kvitt fluer. Bli med inn i denne fascinerende delen av planteverdenen.

Spiser kjøttetende planter virkelig insekter?

Ja. For eksempel Venus fluefelle er til og med døpt etter yndlingsretten – fluer. Bladene ser ut som store gap med huggtenner, og de er skapt for å kjenne det når et insekt på størrelse med en flue lander på bladet.

Når krypet setter seg i blomsten og rører ved minst to av hårene, slår «kjeften» igjen kjevene, fluen sitter fast, og den kjøttetende blomsten utvinner næring fra byttet sitt ved hjelp av en væske som på ca. en uke bryter ned insektet.

Selve fellen er en mekanisk felle som utløser et elektrisk signal i planten – noe som gjør at den klapper igjen på et tiendedels sekund. Raskt nok til å fange selv en oppvakt flue.

Det finnes andre arter med andre typer feller, for eksempel har noen et «fluepapir», en klebrig overflate der et uforsiktig insekt kan sette seg fast og aldri komme løs fra.

Stell

  1. Glem ikke å vanne – akkurat som andre planter krever Venus fluefelle og andre kjøttetende planter regelmessig stell med vann og sollys for å ha det bra.
  2. En god tommelfingerregel er å plassere planten lyst, for eksempel ved et vindu der den får lys mesteparten av dagen.
  3. Den bør vannes jevnt, slik at jorden alltid holder seg litt fuktig – aldri helt gjennomvåt eller uttørket.
  4. Vil du at din Venus fluefelle skal få så store «munner» som mulig, bør du beskjære bort eventuelle blomster som begynner å vokse frem. Plantens blomster tar mye energi og gjør fellene tregere.

Slik fungerer det når planter spiser dyr

Kjøttetende planter over hele verden har utviklet ulike typer feller. En del klistrer fast insekter, en del fanger byttet i en skållignende plantekropp, og Venus fluefelle klapper igjen rundt byttet som en bjørnefelle.

På Venus fluefelle finnes det noen små «hår» som fungerer som utløsere for fellen – når de kjenner den eksakte vekten av nettopp en flue, slå mekanismen kjapt igjen.

Test din Venus fluefelle selv

Er du for utålmodig til å vente på at en flue skal bli fanget, kan du faktisk utløse en kjøttetende blomst selv. En dråpe vann som du forsiktig slipper midt i plantens «gap» kan med litt flaks utløse fellen slik at den slår igjen. Men det fungerer ikke alltid – du må utløse to av plantens hår samtidig.

Vær dog oppmerksom på å ikke gjøre dette for ofte. Planten bruker mye energi på dette, og når den ikke får en «ekte» fangst, har den kjempet unødig. Når en enkelt bladfelle har klappet igjen 5–10 ganger er den «ferdig» og vil dø.

Venus fluefelle flue
Flue fast i fellen. Foto: Aaron Carlson. Lisens: CC BY-SA 2.0

Fakta om kjøttetende planter

  • Venus fluefelle, eller Dionaea muscipula på latin, vokser kun naturlig i et lite område i det østlige USA.
  • Det finnes omtrent 600 plantearter som er kjøttetere.
  • Disse plantene trives ofte i miljøer der andre planter ikke vil være, for eksempel myrer og heier.
  • Verdens største kjøttetende blomst på langt nær er Nepenthes spathulata, som kan vokse seg opp til 5 meter høy, og spiser alt fra insekter til mus og rotter.
  • En annen gigant er kannebæreren (Nepenthes rajah) som kan holde nesten 2 liter vann i «koppen» sin, som kan fange alt fra insekter til små pattedyr.
  • Også i Norge vokser det en del kjøttetende planter, slik som soldogg og tettegrass.

Kannebærer
Kannebærer.

Du finnes Venus fluefelle blant våre grønnplanter – besøk din butikkforå kjøpe din kjøttetende plante. En unik og artig potteplante som er et opplagt samtaleemne når du tar imot gjester!