Klatreplanter og slyngplanter på balkongen

Slyng- og klatreplanter gir mye grønt uten å okkupere spesielt mye plass på bakken. De er derfor perfekt på balkongen eller terrassen. Og uansett om du vil dyrke blomster, blader eller til og med grønnsaker, finnes det mange fantastiske alternativer å velge mellom.

Klatreplanter og slyngplanter på balkongen

Klatreplanter er praktiske på mange måter, de kan gi le for vinden, begrense innsyn eller beskytte mot solen. Alt avhenger av planten og selvsagt også espalieret eller støtten du velger å plante den ved.

I dag finnes det mange typer espalier å velge mellom, men du kan også la plantene slynge seg rundt enkle tråder som du fester i taket eller få plantene til å klatre på rekkverket eller et gjerde. Velger du espalier, er det lurt å velge en variant som ser fin ut også uten planter, spesielt om du ikke velger vintergrønne planter.

Det beste er om planene får god støtte allerede fra begynnelser, da vet de hvor de er på vei og klatrer vakrere.

Se vårt utvalg av espalier og oppbinding

Velg riktig klatreplante på rett plass

Skygge eller sol? En skyggeplante trives ikke i solen, og en solelskende plante trives ikke i skyggen. Velg en klatreplante som passer for akkurat din balkong eller terrasse. På en sørvendt balkong i de varmere herdighetssonene i landet, kan det være verdt å prøve planter som stammer fra sydlige strøk, for eksempel vinranker eller blåregn. Bor du i nordlige strøk, og har en balkong i skyggen, bør du tenke helt motsatt. Her kan for eksempel en herdig klatrehortensia være et bedre valg.

Ulike måter å klatre på. Husk at noen planter har sugekopper eller slyngtråder som kan skade fasader, særlig pussfasader. Dette gjelder for eksempel klatrehortensia, rådhusvillvin og eføy. Disse kan imidlertid være helt topp på andre steder, for eksempel om du vil dekke til et fjell eller en mur. Vekst- og klatremetoden er rett og slett noe du bør ta hensyn til, og det gjelder også ved valg av støtte og espalier. Visse planter, som blåregn, kaprifol og humle, slynger seg rundt, blomsterert har klør som griper tak og karse og klematis holder seg fast gjennom omvendte blader. Roser og bjørnebær bruker i stedet tornene sine for å få tak.

Se vårt utvalg av slyng- og klatreplanter

Velg store potter

Når du planter i potte på balkong eller terrasse er det en fordel om potten er stor, gjerne en halvmeter i både diameter og høyde. Den bør også ha dreneringshull i bunnen, slik at overføldig vann kan renne ut. Lecakuler eller grus kan gjerne danne et dreneringslag i bunnen i tillegg. Husk at vann og næring forsvinner raskere i potter enn på friland, og at du derfor som regel må vanne og gjødsle litt oftere.

Se vårt utvalg av utepotter

Foto: Liselotte Roll

Klatrende blomster 

Klatrende blomster som passer på balkonger og terrasser er for eksempel: 

  • Dagfiol/Praktvindel 
  • Vingethunbergia 
  • Kaprifol 
  • Klatreroser 
  • Klematis 

Noen blomster er flerårige stauder, og trenger bare lett stell på sikt. Med de ettårige variantene, kan du variere fargen fra år til år. Se gjerne litt ekstra på blomstringstiden når du velger plante. Vil du ha noe som blomstrer så lenge som mulig eller noe som blomstrer mer intensivt i en viss periode?

Tenk også på at planen skal få plass der du vil ha den. Klatrerose Helenae og arkitektens trøst vokster veldig sterkt og passer best på større områder.

Klatrende godsaker 

Blant spiselige planter som gjerne slynger seg oppover et espalier finner vi for eksempel: 

  • Stor blomkarse 
  • Klatrebønner 
  • Høye sukkererter 
  • Malarbarspinat 

Bønner har den fordelen at de også har søte blomster. Et fint eksempel er prydbønne, som kan ha alt fra hvite til vakre ildrøde blomster. Høstes de jevnlig, fortsetter planten å produsere nye belger helt frem til frosten kommer.

Stor blomkarse har også store, vakre blomster, og både disse og bladene kan brukes i salat, for eksempel. Malabarspinaten er en spennende spinatsort som kan flyttes inn om vinteren. Bor du i en skikkelig varm del av landet, kan du til og med prøve deg på vindruer, som kan gi mye frukt.

Finn slyng- og klatreplantene som passer til din balkong


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådHumle 'Nordbrau'

Ø15 cm, Grønn

279,-
Les mer

Espaljer tre

Høyde 116 cm, Svart

299,-
Les mer

Kaprifol 'Inga'

Ø15 cm, Hvit

279,-
Les mer
Plantekasse Cultura
Outlet 10%

Plantekasse Cultura

Lengde 78 cm, Tre

134910 1499,-
Les mer

Klematis 'Multi Blue'

Ø15 cm, Blå

279,-
Les mer

Oppbinding, sett

Grønn

169,-
Les mer

Espalier for vegg

Høyde 165 cm, Rust

899,-
Les mer

Hyssing

Lengde 200 m, Beige

109,-
Les mer

Espalier Cultura

Høyde 114 cm, Svart

449,-
Les mer

Sukkerert 'Norli'

4990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen