Klatreplanter - slik lykkes du

Klatreplanter - slik lykkes du

Klatreplanter er en stor gruppe planter. Mange har en utrolig blomsterprakt, mens andre skaper vakre grønne vegger med sine dekorative blader, ofte med vakre høstfarger mot slutten av sesongen.

Bruk

Klatreplanter vil gi uteplassen og hagen en ny vertikal dimensjon, uten å ta for mye plass. De egner seg særlig godt i mindre hager og på terrasser, men passer også bra hvis du ønsker å dele en stor hage inn i mindre rom.

Vekststeder

Klatreplanter kan vokse langs vegger, gjerder, gamle trær, espalier, berg, bueganger eller de kan brukes som bunndekke. Ta hensyn hardførhet, krav til sol/skygge og fuktighet når du velger sort.

Planting

Bruk plantejord ved planting, og bland med den opprinnelige jorda. Sett rot klumpen i samme høyde som den hadde i potten, og vann til jordklumpen blir gjennomvåt. Ikke sett plantene for nært veggen, minimum 50 cm ut fra vegg anbefales. Dette er dels for at planten skal få litt regn på seg, og dels for å beskytte bakken mot fukt.

I potte

For å lette stellet av planten og fremme dens utvikling, bør du velge en stor og dyp potte. Bruk blomsterjord og vann planten regelmessig gjennom hele sesongen. Gjødsle med en langtidsvirkende næring. Overvintres frostfritt eller isolert med isopor.

Beskjæring

Klippes ned til 50 cm allerede ved planting for at planten skal bli tett og frodig fra bunnen.  Med noen års mellomrom kan du klippe den ned til 50 cm igjen for å fornye planten.