Klokkeblomsten - slik lykkes du

Klokkeblomsten - slik lykkes du

Klokkeblomsten har blå og lilla klokker og trives utmerket både som potteplanter og ute i hagen. Den sprer tidlig vårglede og er fin å ha innendørs sammen med primula, påskeliljer og andre løkplanter.

Bruksområde og varianter

Klokkeslekten (Campanula) omfatter en rekke forskjellige varianter; her kan du lese om noen av de vanligste.

Karpatklokke (Campanula carpatica)

Store, runde klokkeformede blomster i blå-fiolett eller hvitt. Trives i sola og er en robust staude som vender tilbake år etter år. Blomstrer i juli og august.

Krypklokke (Campanula portenschlagiana)

Gir en herlig blomsterprakt med ̈mange tettsittende blå-lilla eller hvite klokkeliknende blomster. Krypklokkens kompakte voksemåte gjør den velegnet som potteplante.

Stjerneklokke (Campanula poscharskyana)

En krypplante med små mørkelilla blomster. Blomstrer i juni til september, i full sol til halvskygge. Stjerneklokken passer utmerket i ampler, steinbed og på murer. En staude med lang levetid som er enkel å dyrke frem.

 

Betlehemsklokke (Campanula isophylla)

En blåblomstrende skjønnhet som gjerne vokser ut over pottekanten. Finnes også̊ med hvite blomster og kalles da betlehemsstjerne.

Campanula x haylodgensis Gir mange klokkeblomster i enten hvitt eller blått̊. De vanligste sortene har doble blomster.

Plassering

Innendørs trives klokkeblomster best på̊ et lyst sted som ikke er for varmt. Hvis du vil plante klokkeblomster utendørs, passer de fint i krukker sammen med andre sommerblomster som trives i halvskygge. Klokkene trives også utmerket i steinbed eller som markkrypere i hagerabatter. Da kan du med fordel velge varianter som krypklokke eller karpatklokke.

Vanning og stell

Klokkeblomster trives best når de får vann 1–2 ganger i uka, og de står lengre om de får en svak dose næring omtrent annen hver uke. Plukk av visne blomster fortløpende, så kommer det lettere ut nye knopper.