Krokus – planting og stell

Krokus er en ekte tøffing som gir masse vårglede! Sett løkene på høsten, så kan du se krokusen stråle om kapp med vårens første solstråler noen måneder senere – og i årevis framover.

Krokus – planting og stell

Vitenskapelig navn: Crocus
Familie: Sverdliljefamilien

Krokus er en av de aller første plantene som blomstrer i norske hager om våren, den kan faktisk bane seg vei gjennom snøen om den vil. Krokus er et vakkert vårtegn, og for livsviktige pollinerende insekter som blant annet bier og humler er krokusen en etterlengtet matstasjon etter en lang vinter. Det som er ekstra fint med krokus, er at den kommer igjen år etter år. Den sprer seg ved å lage nye små løker, og kan etter hvert dekke store områder som virkelig varsler om vår.

Finn krokus blant våre høstløk

Når skal krokus plantes?

Krokus er en høstløk, og den plantes i jorda på høsten – fra midten av september til midten av oktober er en vanlig tommelfingerregel. Men se an været! Det viktigste er at løken settes i god tid før frosten kommer, slik at den rekker å danne røtter før det blir for kaldt – med gode røtter tåler løken vinteren bedre. Å plante tidlig er ekstra viktig om du planter i potte. Samtidig kan det regne mye tidlig på høsten, noe som i verste fall kan føre til at løken råtner. For å minimere risikoen for dette, bør du sørge for god drenering i potter, og plante i veldrenert jord. Om det er meldt mye regn i en periode, kan du også vente med å sette løken til det verste regnværet har gitt seg.

Blomsterløk – høstløk og vårløk

Blomsterløk deles inn i to hovedtyper; høstløk og vårløk

  • Høstløk settes i jorden på høsten og blomstrer på våren. Krokus, tulipaner og påskeliljer er vanlige høstløker. Løkene trenger en kuldeperiode for å kunne blomstre, og vil komme tilbake år etter år.
  • Vårløk/knoller settes i jorden på våren, og blomstrer på sommeren og utover høsten. Dahlia (georginer), gladioler og ranunkler er de vanligste knollene. Disse må tas opp av jorden om høsten og lagres mørkt og frostfritt frem til våren.

Les mer om forskjellen på høstløk og vårløk


Slik planter du krokus

Å plante krokus er veldig enkelt, det vanskeligste er kanskje å bestemme seg for hvor du skal sette løkene – det finnes så mange muligheter!

Hvor?

Siden krokus blomstrer lenge før de fleste andre planter våkner etter vinterdvalen, kan de fint kombineres sammen med andre planter du allerede har i hagen. Her er noen forslag til hvor du kan plante krokus:

  • I staudebedet
  • Under trær
  • Mellom busker
  • I potte
  • I plenen

Hvordan?

  1. Grav et hull og løs opp jorden der du skal sette løken, da hjelper du løken til å etablere røtter raskere. Hvis jorden er veldig kompakt og leirholdig, kan du blande inn litt sand eller kugjødselkompost.
  2. Gjødsle gjerne med litt benmel i plantehullet, og vann hvis det ikke er vått der du planter fra før. Normalt sørger naturen for nok vanning på høsten av seg selv.
  3. Plant løken i en jorddybde som tilsvarer to eller tre ganger løkens størrelse. Små løk bør ikke komme lenger ned enn 5 cm. Jo tettere du plaserer løkene, jo tettere blir blomstringen. La spissene vende opp! Løken snur seg som regel riktig vei selv, om du skulle bomme, men det tar litt lenger tid.
  4. Dekk over med jord, og vent på våren!

Tips! Bruk løkkurv og løkjern ved planting. Løkkurven bidrar til at løken holder seg på samme sted du plantet den. Løkjernet vil hjelpe deg å få ned løken på riktig nivå og gjøre det enklere å komme til på trange steder i bedet.

Krokus i potte

Å plante krokus tett i tett i en stor potte kan gi en fantastisk start på vårens inngangsparti. Etter at du har satt løken, kan du med fordel lagre potten svalt, i en bod eller på et lunt sted i hagen. Hvis potten får stå og samle opp regnvann gjennom hele høsten, kan løken i verste fall råtne. Sørg for god drenering og hull i bunnen av potten – og sett den under tak om det regner i dagevis. Når våren er på vei, kan du sette potten der du får mest glede av de tidligblomstrende krokusene – gjerne på en solfylt plass.

Tips! Du kan plante flere ulike høstløker i samme potte for å få lenger blomstringstid – se vår guide for å plante høstløk i en såkalt løklasagne.

Krokus i plenen

Siden krokusen blomstrer tidlig, kan det være fint å plante den rett i plenen. Skjær et kryss i plenen, brett spissene til side og lag et lite hull i midten. Sett løken, legg på jorden igjen, brett gresset tilbake på plass og tråkk forsiktig rundt.

Når krokusen har blomstret ferdig, må du bare vente med å klippe plenen til bladene har visnet ned, slik at løken rekker å få tilbake energien fra bladene.

Lite gir mer vårfølelse enn en krokus som baner seg vei gjennom vinterens siste rest av snø.

Stelletips for krokus

Har du først plantet krokus, har du krokus i mange år fremover. De kommer igjen og igjen, og blir gjerne flere for hvert år som går. Best av alt, de gjør det nesten helt på egenhånd.

  • Vanning
    Krokusen klarer seg med naturlig vanning. Plant i veldrenert jord, vann hvis det er tørt når du setter løken og la naturen ordne resten.
  • Gjødsel
    For å få god blomstring kan du gjerne gi krokusen benmel før blomstring tidlig på våren, så fort bladene stikker opp. Benmel er med på å fremme blant annet rotdannelse og blomsterdannelse. For å forberede løken for neste vår, kan du gi en dose benmel til etter blomstring.

La blomst og blader visne ned

Etter at krokusen har blomstret ferdig begynner den å se mot neste vår. Løken henter næringen fra bladene og stilken og trekker dette tilbake i løken, som den lagrer gjennom vinteren.

Fjern gjerne den visne blomsten, men la også stilken og bladene stå til de har visnet ned av seg selv. Når bladene har blitt gule, kan du klippe dem av. Bruk saks! Hvis du river bladene av, er det fort gjort å få med hele løken i samme slengen.

Finn krokus blant våre høstløk


TIPS FRA GARTNEREN
Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef på Plantasjen, med stor interessse for hageplanlegging generelt og stauder spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Benmel

800 g

109,-
Les mer

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Løkkurv 3pk

Ø26 cm, Svart

7990
Les mer

Plantespett

Lengde 22 cm

109,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen